Вхiд на сайт
Авторизацiя

Люди похилого віку повинні отримувати гідну турботу від держави

Люди похилого віку повинні отримувати гідну турботу від держави


Ми дивуємося, коли бачимо, що за кордоном люди старшого віку активно подорожують по всьому світу і насолоджуються життям. Натомість, у нас для людей старшого віку не створено жодних умов для гідного життя. Коли ще про своїх стареньких батьків можуть потурбуватися діти, тоді ще якось легше, але у нас багато літніх людей живуть самотніми, а подеколи люди середнього віку не можуть потурбуватися про свої родини, а змушені ще якось утримувати батьків.

А тепер ще такий фактор, як трудова міграція. Українці просто змушені їхати до інших країн у пошуках роботи з достойною зарплатнею.
У партії «Основа» впевнені: держава повинна стимулювати працездатних українців платити податки в Україні. Тому що трудова еміграція - це шлях до катастрофи всієї української пенсійної системи.

Лідер партії «Основа» Сергій Тарута з приводу трудової міграції до Польщі сказав:

«На сьогоднішній день в Польщі працює 2 мільйони українців, які забезпечують досить високий рівень зростання економіки цієї країни, 4,2 відсотка, за минулий рік. І це дозволило владі Польщі в минулому році прийняти рішення на 4 роки зменшити пенсійний вік, 60 років замість 64, а у нас все навпаки. Чому? Тому що вони зацікавлені, щоб забезпечувати робочі місця молоді, тому що є величезний на сьогоднішній день попит на робочу силу і, на жаль, він виконується, в основному, за рахунок України».

У той же час, підвищення в Україні з 1 липня 2018 року розміру мінімальної пенсії на 62 гривні, з 1374 грн до 1436 грн. є принизливим.

«Це просто соромно, говорити зараз про підвищення пенсій на 62 гривні. Пенсія повинна бути на рівні 10-12 тисяч гривень. Наша політична сила знає, як цього досягти. І мова йде не про те, щоб надрукувати гроші, а про те, щоб забезпечити реальне зростання економіки. Щоб країна почала багато заробляти і, відповідно, з'явилися можливості для виплати гідних пенсій», - сказав Сергій Тарута.

Сьогодні мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

З 1 січня 2019 року це - 1497 гривень. Але цей прожитковий мінімум не дозволяє людям прожити. Це явно замало коштів, щоб хоч якось існувати. Не можна викидати старих людей за борт життя. Тому мінімальна пенсія в жодному разі не може бути нижчою за фактичний рівень прожиткового мінімуму.

Тільки цифри. За даними Мінсоцполітики, фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах вересня 2018 р в розрахунку на місяць на одну особу становив 3252 грн (з урахуванням суми обов'язкових платежів - 3734 грн), для дітей до 6 років - 3076 грн, для дітей від 6 до 18 років - 3779 грн, для працездатних осіб - 3370 грн (з урахуванням суми обов'язкових платежів - 4186 грн), для осіб, які втратили працездатність, - 2736 гривень.

Окрім того, сьогодні, на жаль, вже можна впевнено констатувати, що Кабінет міністрів і Верховна Рада фактично зірвали запуск другого рівня пенсійного страхування.

Люди похилого віку повинні отримувати гідну турботу від держави


По-перше, був порушений графік створення нормативно-правової бази для запуску накопичувальної системи пенсійного страхування з 2019 року. Відповідно до Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», перерахування страхових внесків до накопичувальної системи пенсійного страхування має стартувати вже через місяць, з 1 січня 2019 року. Але Кабмін, за повідомленнями ЗМІ, тільки зараз збирається розглядати, наприклад, законопроект про професійні пенсії як складову цієї системи.

А по-друге, і головне - дії (точніше - бездіяльність) уряду призвели до того, що, за даними Пенсійного фонду України, станом на кінець першого півріччя 2018 бідність пенсіонерів досягла критичної точки. На початок липня 55% українських пенсіонерів отримували пенсію менше 2000 грн., що майже в півтора рази нижче за фактичний прожитковий мінімум.

На сьогодні коефіцієнт заміщення (середній розмір пенсії по відношенню до середньої зарплати) в нашій країні становить близько 32%, тоді як міжнародними зобов'язаннями України, згідно з конвенцією №102 Міжнародної організації праці, передбачено його мінімальне значення в 40%.

Наприклад, на початок 2011 року співвідношення середньої пенсії до середньої зарплати становило 50,1%, а на початок 2015 р - 44,1%.

Слабкі імітації реформи в 2014-2018 рр нездатні переломити негативну ситуацію - дефіцит Пенсійного фонду зростає.

Наслідки урядового саботажу проведення пенсійної реформи - трагічні. Якщо проаналізувати дані за 18 років, стає зрозумілою катастрофічна тенденція. А саме:
- дефіцит Пенсійного фонду за 18 років виріс в 2,14 разу;
- питома вага витрат ПФ до ВВП виріс з 8,3% до 10,6%;
- тільки в цьому році прямі бюджетні вливання в ПФ зросли на 5,8 млрд. грн.

За чотири останні роки інфляція «з'їла» всі підвищення пенсій: якщо мінімальна пенсія зросла на 39,4%, то рівень інфляції склав 88%. А держава, внаслідок слабкості пенсійної системи, за три роки не змогла компенсувати наслідки майже 50-відсоткової інфляції 2015 року.

Слід визнати очевидне - національна пенсійна система без негайного реформування припинить своє існування. Тому, щоб запобігти катастрофі, необхідно перш за все реалізувати комплекс заходів для того, що український бізнес зміг вибратися з податкової пастки. Без зменшення податкового навантаження на працю будь-яка пенсійна реформа не матиме сенсу.

За словами Сергія Тарути, підвищити соцвиплати можна за умови повної трансформації всієї системи влади України. «Важливо, щоб ті, хто йдуть голосувати і хочуть, щоб пенсія була іншою, не продавалися за гречку. Щоб підвищити пенсії, потрібно забезпечити економічне зростання, створювати нові робочі місця, а також провести демонополізацію для підняття внутрішнього попиту і внутрішнього виробництва», - сказав Сергій Тарута.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: