Вхiд на сайт
Авторизацiя

Шато "Чизай": як закарпатське вино завойовує світ (фото)

Шато "Чизай": як закарпатське вино завойовує світ (фото)
Тут фермери вирощують виноград з 13 століття у таких же кліматичних умовах, як і винороби в Бургундії та на півдні Шаблі у Франції. На рік завод виробляє близько 2 тис тонн вина.

"Чизай" — одна з небагатьох українських компаній, яка для виробництва вина використовує лише свій виноград, називає площу виноградників і позиціонує Закарпаття як край виноробів. Про це інформує "Економічна правда" .

Фермери вирощують виноград з 13 століття у таких же кліматичних умовах, як і винороби в Бургундії та на півдні Шаблі у Франції.

Шато "Чизай": як закарпатське вино завойовує світ (фото)


Засновником підприємства є 66-річний Геннадій (Хуго) Гутман. Чоловік живе і в Україні, і в США. У профілі компанії в публічних реєстрах у графі "Адреса засновника" вказано: "Район Бруклін, Нью-Йорк". Зрештою, це не заважає Гутману успішно управляти одним з найвідоміших в Україні винних брендів.

У 1995 році кілька бізнесменів купили ділянку для заводу з виробництва алкогольних напоїв. Сподівалися, що зможуть виробляти пиво і вино. "Я швидко зрозумів, що вино не терпить конкуренції, тому потужності для виробництва пива були перенесені в інше місце", — розповідає власник шато. У середині 1990-х років, у Береговому було важко знайти навіть цеглу для заводу, тому її доводилося імпортувати з Угорщини. Шато "Чизай" знаним не лише на Закарпатті, а й за кордоном. Зараз винарня підкорює ринки США, Канади, Австралії, Ізраїлю, Нігерії та країн ЄС. Винарня має дві лабораторії якості. Крім того, виробництво контролює голова асоціації сомельє Угорщини Золтан Шлезак.

Шато "Чизай": як закарпатське вино завойовує світ (фото)


На 272 гектарах шато "Чизай" — 1 млн саджанців, які потребують постійного догляду. Інвестиції в один гектар становили близько 10 тис дол. Саджанці були куплені в Австрії. Компанія "Чизай" єдина в Україні на початку 2000-х придбала комбайн для автоматичної посадки винограду. Після того тривалий час надавала послуги виноградарям південних областей України. Спочатку винарня не мала власної сировини і жила без виноградників кілька років. "Ми починали із заготівлі 8-9 тис тонн винограду по всій Україні. Купували в Угорщині, Словаччині, Македонії. Випускали понад 1 млн пляшок вина на місяць, а потім зрозуміли, що нам потрібні свої виноградники", — розповідає Гутман.

Невдовзі шато планує відкрити для туристів інтерактивний музей виноградарства і виноробства закарпатського регіону.

Шато "Чизай": як закарпатське вино завойовує світ (фото)



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: