Вхiд на сайт
Авторизацiя

"Як парость виноградної лози, плекайте мову...": 10 фактів про українську мову у святковий день

"Як парость виноградної лози, плекайте мову...": 10 фактів про українську мову у святковий день

Пропонуємо декілька цікавинок до Дня української писемності та мови, який святкуємо сьогодні, 9 листопада.

Ми всі любимо свою мову. Плекаємо її у піснях, у віршах відомих поетів, у творах багатьох прозаїків та драматургів. Намагаємося щодня вивчати щось нове, заглядати у найпотаємніші куточки рідної української. На жаль, так склалися обставини, і мова, якою зараз розмовляє панівна більшість українського народу, у минулому піддавалася неодноразовим цькуванням та заборонам. Багато що довелося пережити їй на всіх етапах становлення.

Так, скажімо, у 2010 р. видали так званий закон про мови, де російській фактично надавався статус державної. Це викликало в небайдужих українців хвилю обурення, що переросло у справжню громадянську кампанію, яка дістала назву «Займіться ділом, а не язиком!».

Натомість, у 2018 році відбуваються невеликі зміни, зокрема у Львові та області встановлено мораторій на публічне використання російськомовних продуктів. Така заборона діятиме аж до завершення бойових дій. А нещодавно відповідне рішення прийняли і депутати Тернопільської обласної ради.

До Дня української писемності та мови «Закарпатський кореспондент» підготував декілька цікавих фактів про нашу рідну та солов’їну мову.

1. Українська мова виникла швидше, аніж російська, і походить вона із санскриту.

2. Ви будете здивовані, але саме українська мова у 1920 рр. була офіційною мовою Кубанської Народної Республіки.

3. Офіційно вважається, що саме після видання «Енеїди» Івана Котляревського, українська мова була прирівняна до літературної.

4. Літеру «ґ» почали масово використовувати лише у дев’яностих роках.

5. Українська мова зберегла назви місяців з давньослов’янського календаря — сiчень (час вирубки лісу), лютий (люті морози), березень (тут існує кілька тлумачень: починає цвісти береза; брали березовий сік ; палили березу на вугілля), квітень (початок цвітіння берези), травень (зеленіє трава), червень (червоніють вишні), липень (початок цвітіння липи), серпень (від слова «серп» , що вказує на час жнив), вересень (цвітіння вересу), жовтень (жовтіє листя), листопад (опадає листя з дерев), грудень (від слова «груда» — мерзла колія на дорозі).

6. Найдовшим словом в українській мові є слово, що вживається в хімічній галузі - “дихлордифенілтрихлорметилметан” (30 літер).

7. В українській мові безліч синонімів. Наприклад, у слова «горизонт» їх 12: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид. А слово «бити» має аж 50 близькоспоріднених слів.

8. У нашій мові є слова-паліндроми. Їх можна читати як зліва направо, так і справа наліво. Наприклад, око, корок.

9. Український «Заповіт», автором якого є славнозвісний Тарас Григорович Шевченко було перекладено аж 147 мовами.

10. Українською розмовляють навіть у окрузі Кук (Іллінойнс, Сполучені Штати Америки). Там вона обрана як одна з найбільш уживаних мов регіону.

Не забуваймо і про те, що щорічно, 9 листопада, у День української писемності та мови вся країна об’єднується та пише Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, який звучить на Першому каналі Українського радіо. Цьогоріч, до слова, писали вже увісімнадцяте. А ще, саме у цей день стартує мовна олімпіада імені Петра Яцика.

Отож, ВІТАЄМО всіх зі святом і бажаємо завжди любити свою рідну мову, ніколи не забувати та щодня тільки більше вдосконалювати її!

А на додачу ділимося цікавими фактами, які пропонує освітній проект "Мова - ДНК нації".


"Як парость виноградної лози, плекайте мову...": 10 фактів про українську мову у святковий день


"Закарпатський кореспондент",
за матеріалами сайту ВСВІТІ.




Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: