Вхiд на сайт
Авторизацiя

"Замовив з-за кордону? Заплати податок", Або які обмеження готує влада для іноземних посилок

"Замовив з-за кордону? Заплати податок", Або які обмеження готує влада для іноземних посилок

Про це повідомляє сайт 112.ua.

Влада знову повернулася до ідеї встановлення обмежень на посилки з-за кордону. Значна їхня частина – це покупки українців у зарубіжних інтернет-магазинах, переважно китайських, де товари (одяг, взуття, електроніку) можна придбати дешевше, ніж їхні аналоги в магазинах в Україні. У Мінфіні пропонують установити ліміт на безподаткові посилки в розмірі 22 євро. Це може призвести до здорожчання покупок на закордонних майданчиках для українців на 30%, а також зашкодить поштовим службам, сказали 112.ua учасники ринку

Що хочуть змінити в поштових посилках?

Кількість українців, які замовляють товари на зарубіжних інтернет-майданчиках, щороку зростає. За даними учасників ринку, нині загальну кількість посилок оцінюють приблизно в 35 млн на рік: переважну більшість становлять товари на суму до 150 євро, оскільки податком та митними платежами вони не оподатковуються. На торгівлю з китайськими інтернет-магазинами припадає близько 30% і 70% - на ЄС і США, сказав 112.ua акціонер поштового оператора Meest China В'ячеслав Лисенко. У зарубіжних інтернет-магазинах українці переважно купують одяг, взуття, дитячі товари та електроніку.

Українська влада хоче знизити поріг безподаткових посилок, і це вже не вперше. Кілька років тому українські рітейлери, які торгують електронікою, домагалися зниження неоподатковуваного ліміту з 150 до 22 євро на міжнародні пересилання. На тлі обурення суспільства влада ухвалила соломонове рішення. У 2017 році було ухвалено закон № 2245-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році", згідно з яким з 1 січня 2019 року буде запроваджено новий принцип оподаткування товарів, що пересилаються фізособам у міжнародних відправленнях (посилках). "Законом передбачено обмеження кількості міжнародних відправлень, які можуть пересилатися на адресу фізособи без оподаткування до трьох упродовж місяця, зі збереженням ліміту їхньої фактурної вартості в розмірі до 150 євро. За четвертий і наступні відправлення, які приходять протягом календарного місяця, необхідно буде сплатити відповідні митні платежі (мито і ПДВ 20%, - ред.)", - зазначили в прес-службі ДФС.

Влада запевняє: захід було вжито для боротьби зі схемами сірого і чорного імпорту. "Торік у грудні парламент схвалив норму, яка захищає, з одного боку, простих громадян і водночас завдає удару по чорних і сірих імпортерах, які використовують інструмент міжнародних поштових відправлень для дроблення товарних партій, ухиляючись від сплати податків і митних платежів. Саме тому ми запропонували норму, яка обмежує кількість міжнародних поштових відправлень вартістю не більше 150 євро кожна до трьох. Перші три посилки для фізособи не є об'єктом оподаткування", - розповів 112.ua народний депутат, голова підкомітету з питань правового забезпечення діяльності податкових органів та запобігання корупції на митниці комітету Верховної Ради з податкової та митної політики Максим Курячий.

Випадків, коли сірі та чорні імпортери користуються законодавчою лазівкою і дроблять партії товару на посилки, предостатньо, зазначає нардеп. За його словами, нещодавно на Волині було затримано партію мобільних телефонів, які один з поштових операторів перевозив без сплати митних платежів як посилки для фізосіб. Насправді це була комерційна партія для продажу.

"Після ухвалення закону Мінфіну і ДФС доручили розробити порядок – методологію адміністрування для виконання норм закону. Водночас станом на сьогодні не було зроблено нічого. Ми чуємо від фіскалів, що у зв'язку з великою кількістю посилок подібне адміністрування є неможливим. Мінфін з урахуванням того, що протягом року ДФС нічого не зробила в цьому напрямі, запропонував запровадити оподаткування посилок за аналогією з нормою, що діє в Євросоюзі. Згідно з цією директивою не обкладаються ПДВ посилки на суму від 22 євро (а не 150 євро, як тепер в Україні, - ред.)", - розповів 112.ua Максим Курячий.

Інформацію про те, що ініціатором норми про зниження безподаткового ліміту посилок до 22 євро є Мінфін, побічно підтвердили 112.ua і в ДФС. "Протягом 2018 року під методологічним керівництвом Мінфіну і за ініціативою експрес-перевізників та поштових операторів було проведено неодноразові робочі зустрічі з питань реалізації закону україни в частині оподаткування товарів, що пересилаються на адресу фізичних осіб у міжнародних поштових і експрес-відправленнях (посилках). Учасники висловлювали думку про необхідність заміни передбаченого законом принципу оподаткування за принципом визначення порядкового відправлення (кожна четверта посилка) на принцип поступового зменшення неоподатковуваного мінімуму", - повідомили в прес-службі ДФС.

Інструменту, за допомогою якого можна порахувати (відстежити) три посилки в Україні, на сьогодні немає, зазначив гендиректор ЗАТ "Укрпошта" Ігор Смілянський (частка "Укрпошти" в міжнародних пересиланнях до України, за її власними даними, становить 70%): "Укрпошта" не має монополії на міжнародні перевезення, якщо дві посилки зайшли через іншого поштового оператора і дві — через "Укрпошту", як порахувати, яка з них четверта (з якої стягують податок)?"

У прес-службі ДФС 112.ua розповіли, що в країнах ЄС, зокрема в Естонії, де також встановлено поріг неоподатковуваного мінімуму на товари із закордонних посилок, декларування здійснюють за допомогою внесення інформації в інтерфейс відповідного веб-сервісу. При цьому ідентифікація одержувачів відбувається за ID номером, а податки нараховують автоматично.

Великі закордонні інтернет-майданчики не поспішають використовувати ідентифікаційні коди українців, зазначив Смілянський. "Моя особиста думка така: якщо в Україні досі не вдалося подолати контрабанду в сегменті товарів від 150 євро, не може навіть йтися про 22 євро", - додав гендиректор "Укрпошти".

Купив куртку? Заплати податок!


Якщо безподатковий ліміт на купівлю товарів за кордоном буде знижено до 22 євро, вартість покупки в зарубіжних інтернет-магазинах для українців може зрости в середньому на 30%, говорить акціонер поштового оператора Meest China В'ячеслав Лисенко: "У ці 30% входять 20% ПДВ плюс 5-10% мито". "Захотів куртку замовити на Aliexpress за 3000 грн — заплати за неї ще 900 грн податку і тільки потім носи взимку. Купив студент із Польщі подарунок мамі на 1000 грн — відправити до України він зможе тільки, якщо заплатить податків на 300 грн", - написав він на сторінці у Facebook.

"Зі зниженням безподаткового ліміту на імпорт до 22 євро станеться істотне падіння за доставками зі США та Європи. Українцям буде невигідно купувати товари на європейських і американських сайтах, тому що вартість таких товарів збільшиться на 20-30% через податки. Законопроект обмежує права споживачів. Ми проти цієї ініціативи, оскільки вона ущемляє свободу клієнтів вибирати найкращий товар за найкращою ціною", - сказали 112.ua і в прес-службі "Нової пошти".

Законодавчі зміни, як і раніше, лобіюють найбільші рітейлери, які таким чином хочуть усунути конкуренцію, впевнені учасники ринку. "Зниження ліміту до 22 євро є вигідним у першу чергу найбільшим рітейлерам: вони всіляко лобіюють цю ініціативу, щоб усунути конкуренцію. Для порівняння, пара якісного взуття в Китаї коштує приблизно 40 дол. Великі рітейлери при оптовій закупівлі беруть її по 25 дол., а в Україні продають уже по 120-150 дол. та отримують колосальні прибутки", - каже Лисенко. Ініціативу використовують для збагачення окремих компаній, які продають товари в Україні втричі дорожче, йдеться у відповіді на запит 112.ua прес-служби "Нової пошти".

У разі реалізації цього сценарію потік посилок з-за кордону до України можуть взагалі припинити, кажуть співрозмовники 112.ua. Зниження ліміту означає зростання кількості посилок, які потрібно буде перевіряти, мінімум в 6 разів (треба буде задіяти більше митників, більше співробітників поштових служб). Таким чином, витрати держави значно зростуть, а кількість посилок буде скорочено, вважає Ігор Смілянський.

У результаті ініціативи може настати колапс на митниці та як наслідок – припинення практично всієї онлайн-торгівлі в Україні із зарубіжними майданчиками, погоджується Лисенко. Він також зазначає, що зниження ліміту може стати причиною і безлічі спірних ситуацій: "Як довести (на митниці, у процесі визначення митної вартості), коштує товар у посилці 27 євро чи 47 євро? Припустимо, інспектор скаже, на мою думку, вартість цієї посилки 80 євро, я бачив річ з неї в інтернеті за такою ціною. Як звичайному громадянинові відстояти себе в цій ситуації? Йти до суду і судитися за 80 євро? Судові витрати будуть більшими".

Від ініціативи можуть постраждати і поштові оператори. Учасники ринку зазначають, що внаслідок скорочення кількості замовлень на зарубіжних інтернет-майданчиках і зменшення кількості посилок збитків зазнають також поштові служби, які заробляють на доставці, на співробітництві з іншими поштами. "А якщо навпаки, збільшувати навантаження на напрямку, вдається домовитися про більш вигідні умови з авіалініями, поштовими партнерами", - пояснив Ігор Смілянський.

Зокрема, у структурі доходів "Укрпошти" на міжнародні перевезення припадають 20-25% - близько 1 млрд грн на рік, сказав гендиректор держкомпанії.

За словами Смілянського, у Білорусі після зниження ліміту на міжнародні посилки до 22 євро надходження до бюджету було різко знижено: "Одне з наших найбільш прибуткових відділень у Луцьку: білоруси замовляють товари на нього і приїжджають їх там забирати". Ліміт у Білорусі з 200 до 22 євро було знижено в 2016 році. Це одразу ж призвело до зменшення обсягу вхідної пошти до країни на 40% на квартал, йдеться в тексті спільного звернення поштових операторів до президента України.

Чи затвердить влада ініціативу?

За інформацією учасників ринку, законопроект, який передбачає зниження ліміту посилок до 22 євро, було розглянуто робочою групою в Кабміні минулого четверга, 25 жовтня.

31 жовтня законопроект представили уряду, проте його не ухвалили і направили на доопрацювання, розповів 112.ua Максим Курячий: "Саме тому як такого законопроекту нема, є тільки пропозиції деяких чиновників".

Водночас В'ячеслав Лисенко не виключає, що ініціативу намагатимуться протягнути в пакеті поправок до бюджету, як зазвичай, "під ялинку". "Нині ініціативу знову хочуть протягнути серед загальних поправок до бюджету. Ймовірно, розраховують на те, що поправки будуть голосувати пакетом і цю зміну ніхто не помітить. За нашою інформацією, також уже розглядають альтернативний сценарій – поетапно зменшувати оподатковуваний ПДВ і мита вартості до 100, потім до 80, до 50 і врешті-решт до 22 євро", - сказав акціонер поштового оператора Meest China.

Не виключено, що парламент і уряд зроблять українцям під новий рік просто чудовий подарунок. Стежте за руками в бюджетну ніч.

Олена Голубєва


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: