Вхiд на сайт
Авторизацiя

Після швидкого підвищення ціна на бензин почала падати: чого чекати в листопаді

Після швидкого підвищення ціна на бензин почала падати: чого чекати в листопаді
Заправити повний бак А-95+ в Україні стало на сім гривень дешевше, ніж на початку жовтня.

Через те, що АЗС поспішни підняли ціни на пальне у вересні, протягом жовтня вони знизилися, пише "Сегодня".

У листопаді бензин може стати ще трохи дешевшим, але є ризики для тих, хто заправляється автогазом, зазначають експерти.

Бензин дешевший, ніж у вересні. Нагадаємо, за перший місяць осені бензин подорожчав майже на три гривні. Всі очікували подальшого зростання цін на нафту в світі і ще більшого падіння української національної валюти, але цього не сталося. Протягом жовтня ф'ючерси на поставку нафти марки Brent в листопаді впали на 12%, а гривня зміцнилася 0,4%, що зменшило девальваційні очікування і стабілізувало ціни. Тому підвищення цін на заправках виявилося поспішним, пояснює Дмитро Марунич, співголова Фонду енергетичних стратегій:

"АЗС підняли ціни занадто швидко, тому в жовтні знизили їх приблизно на 50 копійок. Нафта подешевшала на кілька доларів, але зберігаються ризики від введення США санкцій проти Ірану, відповідно, ситуація може розгорнутися у зворотний бік і нафту знову подорожчати".

Оскільки котирування на нафту пішли вниз, оптові ціни на нафтопродукти вже другий тиждень знижуються, говорить Олександр Сіренко, аналітик UPECO. Однак поки зберігається висока ціна на дизпаливо. За словами експерта, незабаром слідом за бензином вниз піде ціна і на ДП.

"Справа в тому, що на додачу до високих цін на нафтопродукти у вересні-жовтні додалася і проблема з відвантаженням дизпалива, що призвело до його дефіциту. Зараз ситуація вирішується, є поставки з інших напрямків, зокрема по морю зайшли два танкери. Тому слідом за бензином підуть ціни і на дизельне паливо", - зазначає Сіренко.

З автогазом можуть виникнути невеликі проблеми. Росія зменшила поставки в Білорусь, яка перепродавали скраплений газ в Україну. Як це позначиться на українському ринку, поки складно передбачити, говорить Сіренко. Ще в минулому році Росія була єдиним постачальником ресурсу в Україні. Коли РФ обмежила поставки, цим скористалася Білорусь, яка отримує дешеві нафтопродукти з Росії, і почала продавати їх в Україну. Росії це не сподобалося, і вона, в свою чергу, скоротила поставки в Білорусь. Однак зараз Білорусь і Росія не єдині постачальники нафтопродуктів і скрапленого газу, тому ризики мінімальні.

"Треба подивитися на ситуацію протягом двох тижнів; поки незрозуміло, як обмеження для Білорусі будуть впливати на Україну. Зараз ми бачимо, що ціни в роздробі йдуть вгору, хоча до понеділка все може помінятися, оскільки на цьому тижні пройшли два аукціони і ціни в опті знижуються", - додає Сіренко.

Основним фактором на ринку нафтопродуктів України в листопаді в умовах зниження ціни нафти і зміцнення гривні буде попит. Якщо продажі зростатимуть, то АЗС не будуть поспішати знижувати ціни і втрачати свій дохід, каже Вадим Бардась, інвестаналітик European Analytical Centre.

Однак, якщо споживання знизиться або стабілізується, можна очікувати поступового перегляду цінників на користь споживачів.

"Найбільш імовірним варіантом буде поступове зниження цін на 3-4% на початку окремими власниками АЗС з метою залучення нових клієнтів і перерозподілу ринку, а потім і по ринку в цілому", - відзначає експерт.

У собівартості квитка на громадський транспорт до 30% становить паливо, каже Ярослав Пилипчук, експерт з економічного аналізу та транспортну інфраструктуру Українського інституту майбутнього. Близько 25-30% - це зарплата, далі йдуть знос і амортизація самого транспортного засобу. Є ще й адміністративні витрати. Тому, коли ціни на паливо підвищуються, це впливає на рентабельність перевізників - і тоді вони дають сигнал, що пора підвищувати вартість проїзду.

Але потрібно додати, що вартість проїзду регулюється місцевою владою. Наприклад, в містах місцевих рад проводять конкурси серед перевізників, і один з критеріїв - ціна квитка. Хто вигідніший - з тими і підписують договори. Так само йде справа з міжобласними автобусами, тільки тоді цим займається обласна влада. І вона ж повинна узгодити будь-яке підвищення вартості квитка.

"Але є ще момент: наскільки ринкові в Україні формуються ціни на бензин? Тому що АЗС закладають у вартість пального і валютні ризики, і ризики, що ціна на нафту може підвищитися. Якщо цього не відбувається, то вигода від закладених ризиків йде в прибуток. від цього страждають і водії, і перевізники", - зазначає експерт.

А ось таксі не залежать від рішень місцевої влади. Бензин впливає на вартість поїздки буквально до копійки. Вартість поїздки автоматично розраховує програма, але вона не відслідковує вартість бензину. Як тільки водій бачить, що ціна на бензин змінилася, він вносить нову ціну в програму, пояснює Олександр Дяченко, прес-секретар Асоціації відповідальних перевізників. Але це не основний показник ціни поїздки. Для таксі тариф плаваючий, він залежить від багатьох факторів, в тому числі ситуації на дорогах і попиту.

"При зміні вартості палива на 5-10% все-одно вартість може бути нижча, якщо їздити в правильний час. Якщо викликати таксі, коли дороги не завантажені, то вартість буде нижча, якщо бензин в ціні не змінився, а машина виїжджає на годину пік, вартість буде вища", - зазначає Дяченко.

Як повідомляли Українські Новини, з 1 по 31 жовтня, роздрібні ціни на бензин А-76/80, А-92 і А-95 підвищилися на 0,41-2,85% до 26,66-32,83 гривень за літр.

16-19 жовтня бензин продавали по 26,66-32,80 гривень за літр.

Джерело.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: