Вхiд на сайт
Авторизацiя

Фахівці з’ясовують обставини двох резонансних випадків із пацієнтами медичних закладів на Закарпатті

Фахівці з’ясовують обставини двох резонансних випадків із пацієнтами медичних закладів на ЗакарпаттіМедична рада Закарпатської обласної дитячої клінічної лікарні (ОДКЛ) проводить вивчення обставин і причин смерті 12-річного мешканця с. Страбичова Мукачівського району, якого було госпіталізовано з діагнозом кір.

На сьогодні фахівці очікують на результати судово-медичної експертизи та всіх лабораторних досліджень і вивчають первинну медичну документацію щодо пацієнта. За попередньою інформацією спеціалістів ОДКЛ, зі слів родичів дитини, померлий хлопчик не був щеплений від кору. Проте, за інформацією Закарпатського обласного лабораторного Центру МОЗ України, які проводять у відповідності до чинних нормативних документів епідеміологічне розслідування випадку, дитина була щеплена одноразово у 2007 році, тобто, отримала вакцинацію. Відтак має бути встановлену причину, з якої дитина не була ревакцинована у віці 6 років.

Буде досліджено та дано оцінку якості наданих медичних послуг у догоспітальний та госпітальний періоди. Результати роботи медичної ради передадуть на розгляд комісії обласного департаменту охорони здоров’я, і якщо однією з причин смерті дитини виявиться неналежне виконання професійних обов’язків медичними працівниками, то, керуючись діючим законодавством, буде негайно ухвалено відповідні рішення.

Понад рік українські медики намагаються подолати та мінімізувати наслідки епідемії кору в країні. В області протягом 2018 року вже зафіксовано 3333 випадки захворювання на кір, більшість захворілих – це діти. Щодо лікування захворювання, то існують відповідні національні протоколи, затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я. Ці нормативні документи регламентують дії лікарів у випадку виявлення кору у пацієнта. Водночас, не існує конкретного препарату, який здатен убити вірус кору, а єдиним профілактичним заходом у світі визнано щеплення.

– У цивілізованих країнах, де більшість населення вакциновані, кір протікає у формі легкої або середньої важкості, – наголошує заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Тетяна Міцьо. – У спільноті, де переважна більшість осіб є нещепленими, наслідки кору є непрогнозованими. В Україні це результат потужної антивакцинальної кампанії у ЗМІ і провалу кампанії з щеплення у 2013-2015 роках через дефіцит вакцин у регіонах. На сьогодні у відкритому доступі у всіх медичних закладах є календар щеплень, і ми повністю забезпечені якісними препаратами для вакцинації населення, зокрема від кору. Відтак вкотре закликаємо громадян бути уважними до свого здоров’я і здоров’я своїх близьких, звертатися до сімейних лікарів і отримувати необхідні щеплення – це не гарантує того, що ви 100-відсотково уникнете захворювання, але є запорукою мінімізації ризиків захворіти та отримати серйозні ускладнення.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, смертність від кору складає 3-6%. Йдеться переважно про різні ускладнення хвороби у нещеплених осіб.

– Смерть дитини від кору – надзвичайно трагічний випадок, і облдержадміністрація висловлює батькам хлопчика щирі співчуття, – зазначає голова ОДА Геннадій Москаль. – Це привід зробити певні висновки як медикам, так і населенню, адже в області ми фіксуємо далеко не поодинокі випадки, коли у родинах з різних причин відмовляються від вакцинації дітей. У цьому конкретному випадку ми зможемо зробити остаточні висновки лише після вивчення усіх результатів лабораторних досліджень.

Окрім того, в області створено комісію для розслідування ще одного резонансного випадку, який мав місце в Ужгородській районній лікарні. Йдеться про інцидент із пацієнтом лікаря-стоматолога, де медик начебто забув у горлі дитини елемент медичного інструменту. Випадок досліджують фахівці, і за підсумками роботи комісії будуть ухвалені відповідні управлінсько-дисциплінарні рішення.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: