Вхiд на сайт
Авторизацiя

Закарпатський бізнес дав оцінку бізнес-середовищу області

Закарпатський бізнес дав оцінку бізнес-середовищу області
Курс на консолідацію зусиль бізнесу для захисту інтересів закарпатських роботодавців продовжує Об’єднання роботодавців Закарпаття. Засідання клубу Z-20 - топ менеджерів компаній лідерів економіки регіону відбулося в Ужгороді.

У неформальній атмосфері за бізнес-сніданком закарпатська двадцятка концентровано вирішила та описала понад 20 проблем бізнес-середовища в регіоні. У ході засідання клубу експерти відібрали та визначили топ-10 проблем та бар’єрів бізнесу, відранджувавши їх за критерієм пріоритетності вирішення. Зустріч відбулася в приміщенні готелю «Old CONTINENT».

Модерував голова Об’єднання роботодавців Закарпаття Володимир Панов (член Наглядової ради ПрАТ «Єврокар»).

В обговоренні взяли участь топ-менеджери передових підприємств області: Мілош Босак (ТОВ «Ядзакі Україна»), Ігор Царенко та Олексій Ягічев (ПрАТ «Єврокар»), Василь Рябич (ТОВ «Фішер-Мукачево»), Тарас Петрина (ТОВ «Завод Флекстронікс ТзОВ»), Володимир Горінецький (ТОВ «Гроклін-Карпати»), Ігор Чопко (ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед»), Сергій Ремінець (ПАТ «Мукачівський завод «Точприлад»), Іван Качур (ТОВ «Індустрія Деревообробки»), Сергій Мошак (ТК «Воєводино), Ростислав Пазина (ЮК «Колегіум»), Марина Паращинець (ТОВ «СТС»), Віталій Шатило (ПАТ «Закарпатгаз») та Віктор Петров (ПрАТ «Закарпаттяобленерго»).

У зустрічі також взяли участь заступник голови ФРУ Олег Боярин, генеральний директор ФРУ Руслан Іллічов, керівники обласної ДФС Олексій Петриченко (ГУ ДФС у Закарпатській області), Станіслав Балуєв та Микола Ясевич (Закарпатська митниця ДФС).

За підсумками дискусії визначено 10 найбільш актуальних проблем та бар’єрів ведення бізнесу:

1. Дефіцит кадрів: трудова міграція висококваліфікованих підприємливих працівників за кордон, проблеми кваліфікації та перекваліфікації кадрів.
2. Проблеми при перетині кордонів вантажного транспорту через несинхронізовану роботу суміжних пунктів пропуску та відсутність спільних міжнародних пунктів пропуску.
3. Неоптимізований перетин кордону в ділових цілях.
4. Відсутність авіасполучення з регіоном.
5. Регуляторні бар'єри та «капкани», пов’язані зі складністю адміністрування податків, постійними змінами нормативної бази у сфері будівництва та державного архітектурно-будівельного контролю, тривалими державними реєстраційними процедурами і т.п.
6. Проблеми із регулювання земельних відносин, а саме недосконале правове регулювання нормативно-грошової оцінки земель, що призводить до завищення вартості та тривалі процедури на оформлення\переоформлення прав власності та користування землею.
7. Проблеми приєднання до інженерних мереж: ускладнена процедура отримання дозвільної документації для приєднання, довготривалі строки та неврегульована вартість приєднання
8. Інфляційні та валютні ризики: стрімке падіння купівельної спроможності населення, нестабільність валюти (курсові коливання), ріст тарифів на енергоресурси
9. Відсутність державного стимулювання розвитку бізнесу, зокрема секторальної підтримки, встановлення інвестиційних стимулів, що ускладнюється нестабільністю державних гарантій для інвесторів, правовою незахищеністю бізнесу; категоричною позицією Уряду щодо відновлення та створення преференційних режимів СЕЗ, ТПР та індустріальних парків; недоступністю кредитування і т.д.
10. Нестача механізмів підтримки бізнесу з боку влади у розвитку дорожньої інфраструктури, розвитку освітнього сектору під потреби бізнесу (держзамовлення, освітня мережа), сприянні зайнятості, полегшенню доступу до земель та створенню належної бізнес-інфраструктури регіону і т.п.

Варто відзначити, що ідея визначення «топу проблем» регіонального бізнесу належить саме закарпатському клубу «Z-20». Сьогодні такий принцип оцінки ділового середовища вже активно застосовують бізнес-спільноти і в інших регіонах України.

Клуб «Z-20» - дієвий інститут громадського суспільства, який визначає проблеми ведення бізнесу та випрацьовує механізми їх вирішення, дійшов висновку, що існуючі «бар’єри та капкани», головним чином, є наслідком недосконалості державного регулювання та чинної нормативно-правової бази. Діюча «система координат» не дає можливості на місцях суттєвим чином впливати на формування сприятливого бізнес-клімату Закарпаття. У цьому напрямку співвідношення ролі центра та регіону становить: 90 на 10 %. Саме тому центру потрібно чітко визначити інструменти, механізми, стимули для забезпечення ефективного та динамічного розвитку реального сектору економіки.

В рамках стратегічного розвитку і моделювання майбутнього топ-менеджери також обговорили перспективи переходу на кластерну модель економіки та можливості створення та розвитку на Закарпатті першого в Україні автомобільного кластеру.

Нагадаємо, "Z-20" або Закарпатська двадцятка — клуб топ-менеджерів провідних компаній регіону. Клуб «Z 20» – інтелектуальна платформа та синергія бізнесу з метою реалізації ідей та ініціатив, направлених на зміну системи координат ведення бізнесу.


Закарпатський бізнес дав оцінку бізнес-середовищу області
Закарпатський бізнес дав оцінку бізнес-середовищу області
Закарпатський бізнес дав оцінку бізнес-середовищу області



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: