Вхiд на сайт
Авторизацiя

На Закарпатті з'явилася скульптура примадонни

На Закарпатті з'явилася скульптура примадонни

Про це повідомляє Mukachevo.net.

26 жовтня у парку Героїв в Берегові було відкрито скульптуру акторці та співачці Шарі Федак, яка вважалася найвідомішою примадонною тих часів.

Таку ініціативу на себе взяв Берегівський драматичний театр. Не випадково було обрано і місце, адже вікна театру дивляться тепер прямо на скульптуру.

Автором скульптури став відомий скульптор Михайло Колодко, який відомий своїми авторськими міні-скульптурками. Витвір виготовлений із бронзи.

На офіціозі були присутні депутат ВРУ Василь Брензович, міський голова Берегова Золтан Бабяк, екс-мінстр закордонних справ Угорщини Жолт Неймет та інші, а от анонсованого раніше Іштвана Грежі так і не було.

Проте промову від урядового комісара, а саме так його представили, було зачитано. У промові наводилися лише історичні факти про акторку. Політику на події обійшли стороною.

Довідка

Шарі Федак (угор. Fedak Sari, нар. 26 жовтня 1879 в Берегові — пом. 25 травня 1955 в Будапешті) — угорська актриса і співачка, одна із найвідоміших примадон свого часу. На думку американського журналіста і документаліста Річарда Траубнера, Федак і Шарі Петрас (Sari Petrass) є «найвідомішими угорками — зірками оперетти всіх часів»

Вчилася акторської майстерності в Сіді Ракоші до 1899 року, коли розпочала свою кар'єру у театральній компанії Magyar Szinhaz. З 1900 року вона грала у Пожоні (тепер Братислава), а також у кількох театрах у Будапешті, включно з Непсінгаз (Nepszinhaz), Кірай-Сінгаз (Kiraly Szinhaz) та Віґсінгаз (Vigszinhaz).

З початком першої світової війни вона висловилася проти Австро-Угорської монархії. Пізніше, в часи Угорської Радянської Республіки вона агітувала за підтримку Червоної Армії. Після падіння республіки Федак втекла до Відня, де її було заарештовано і ненадовго ув'язнено у Wiener Neustadt. Вона змогла грати у Відні лише з 1920 року. Крім того вона виступала у Берліні та Парижі у 1921 та 1925 роках відповідно. 1934 року вона гастролювала кількома американськими містами.

На Закарпатті з'явилася скульптура примадонни
На Закарпатті з'явилася скульптура примадонни


Mukachevo.net




Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: