Вхiд на сайт
Авторизацiя

Ціни на продукти в Україні продовжують дорожчати, - причини

Ціни на продукти в Україні продовжують дорожчати, - причини
В Україні підвищилися в ціні вже більшість продуктів першої необхідності, товари і послуги, - свідчать дані Держстатистики.

Причому зростання цін перевищило інфляцію, що склала за три квартали 5,6%. Подешевшали порівняно з груднем 2017 року, гречка, яйця і цукор. Але експерти очікують підвищення цін на гречку та цукор, на ліки та оренду житла.

Як пише "Сьогодні", найдорожчі продукти в Києві, що можна пояснити найвищою середньою зарплатою в країні — понад 13 тис. грн/міс., або у 1,5—2 рази вище, ніж у багатьох регіонах. Оренда житла в столиці завжди була найвищою, так як сюди масово їдуть люди з глибинки в пошуках заробітку. Найдешевша їжа на Тернопільщині, де доходи населення — одні з найнижчих. Ціни на сигарети постійно зростають через підвищення акцизів, але по регіонах відрізняються ненабагато, адже відхилення вартості курива від середнього відразу знижує його продажі — курці починають скуповуватися оптом в сусідніх областях, де сигарети дешевше.

Експерти кажуть, що в найближчі місяці доведеться забути про здешевлення продуктів, крім сезонних коливань вартості курячих яєць. Як роз'яснив нам виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін, на ціні цукру і гречки позначиться зниження їх запасів через те, що урожай гречки та цукрових буряків в цьому році менше.

"Межа ціни на свинину і молокопродукти визначається їх ціною в ЄС, перш за все в Польщі. Наприклад, м'ясо у нас майже зрівнялося за вартістю з польським, - каже Пендзін. - А ось хліб буде дорожчати на 15-18% щорічно, так як у нас він коштує набагато дешевше, ніж у найближчих сусідів".

Зростання цін на ліки та оренду житла на 7-8% Пендзін пояснює девальвацією гривні, яка з початку року знецінилася до долара майже на 8%. За його словами, в українських ліках теж є компоненти, які закуповуються за валюту. А орендодавці рахують свої доходи в доларах і за можливістю намагаються їх не втрачати. Може стати доступнішими лише паливо. Директор "Консалтингової групи" А-95 "Сергій Куюн говорить, що так як ціна нафти стабільно пішла вниз, то бензин може до листопада подешевшати на 2 грн/л і більше, або до 29,5-30 грн/л.

Джерело.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: