Вхiд на сайт
Авторизацiя

Покрова Пресвятої Богородиці: прикмети і забобони в цей день

Покрова Пресвятої Богородиці: прикмети і забобони в цей день
14 жовтня в Україні православні християни відзначають Покрову Пресвятої Богородиці-2018. Варто відзначити, що з 2014 року указом Президента України на свято Покрови призначений День захисника України.

Покрова Пресвятої Богородиці-2018: історія свята, традиції та народні прикмети

За переказами, в цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я – Константинополь. Жителі візантійської столиці звернулися з молитвою і проханням про порятунок до Богородиці. І вона, за розповідями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своїм покровом (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.

Православні християни в свято Покрова моляться перед образом Богородиці, просять милості, здоров'я і допомоги, вірячи, що протягом року Богородиця оберігатиме їх, накривши своїм покровом.

Народні прикмети

Якщо господиня напече багато млинців, то в зимову холоднечу в будинку буде тепло.
Незаміжні дівчата вважали, що якщо на Покрову добре повеселитися, то можна знайти хорошого жениха. З цією прикметою пов'язана і традиція звертатися до Богородиці у святковий день з благаннями про заміжжя.
Зима буде ранньою і холодною, якщо на Покрову відлітають журавлі.
Яка Покрова – така і зима.
Звідки на Покров вітер дме, з того боку і чекай перші морози.
Покровський обряд на заміжжя

Щоб швидше вийти заміж, дівчата виконували такий обряд: наливали воду в келих або стакан і читали над ним весільний змову. "Благослови мене Боже на вінчальний вінець. Нехай прийде моєму дівоцтву кінець. Не потрібні мені більше дівочі коси, хай незаміжні дівчата їх носять, а прошу натомість я бабину хустку та золотий вінчальний перстень. Благослови мене, Боже, на святій Покров. Амінь".

Після прочитання заговореної водою треба вмитися і, якщо є сорочка чоловіка, якого дівчина любить, треба нею витертися.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: