Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Україні можуть повернути обов'язковий техогляд автомобілів: що і як пропонують перевіряти

В Україні можуть повернути обов'язковий техогляд автомобілів: що і як пропонують перевіряти
В Україні можуть повернути обов’язковий та регулярний техогляд. Відповідний законопроект для обговорення опубліковано на сайті Міністерства транспорту та інфраструктури.

У відомстві пояснюють необхідність проекту закону "перевіркою авто на придатність до експлуатації", а також приведенням українського законодавства до європейських норм. У разі ухвалення документу нові технічні огляди автомобілів можуть початися з січня 2022 року.

Що саме пропонують перевіряти та як це може відбуватися

У проекті закону пропонують перевіряти, зокрема, систему керування і гальмування, зовнішні світлові прилади, затемненість скла. Також відбуватиметься перевірка стану газобалонного обладнання та інших частин автомобіля, що прямо стосуються безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища.

Штраф за експлуатацію автомобілю без талону техогляду складатиме до 1,7 тис. грн

Перевірити машину можна буде у відповідних пунктах перевірки, якими зможуть стати будь-які станції техогляду. Проте автоексперти не зможуть перевіряти авто своїх родичів або зацікавлених осіб. Власнику авто видаватимуть спеціальний талон з електронним чіпом, де буде дата проведення огляду та інформація про придатність транспортного засобу до експлуатації.

Згідно із законопроектом, фахівці техогляду вноситимуть регулярну плату МВС за доступ до реєстру. Штраф за експлуатацію автомобілю без талону техогляду складатиме до 1,7 тис. грн. Якщо ж водія з таким порушенням впіймають вдруге, його позбавлять прав строком від 3 до 6 місяців.

Щорічні техогляди автомобілів скасували ще сім років тому. Новий проект закону про обов’язковий огляд авто після обговорення узгодять з Кабміном, а далі внесуть до парламенту.

Врахувати ризик корупції та не перевіряти нові авто: що кажуть експерти
У кожній розвиненій країні є техогляд, і Україні він теж потрібен. Таку думку в коментарі Радіо НВ висловив редактор журналу Автоцентр Сергій Матусяк. За його словами, це також відповідає Угоді про асоціацію з ЄС, яку підписала Україна.

"Ви бачите, скільки на дорогах автомобілів, які не відповідають ніяким взагалі технічним вимогам, у яких несправні амортизатори, які димлять, - відзначає Матусяк. - В основному це, звичайно, автомобілі, ввезені на іноземних номерах, але серед українських теж дуже багато таких автомобілів. За кордоном, якщо людина не пройшла техогляд, то вона позбувається автомобіля".

Головне - аби не повернувся техогляд, що базувався на корупційних принципах, адже його насправді ніхто ніколи не проводив

Саме ці автомобілі, від яких намагаються позбутися в ЄС, бо вони не можуть пройти техогляд, потрапляють на українські дороги, додав Сергій Матусяк.

Головне - аби не повернувся техогляд, що базувався на корупційних принципах, адже його насправді ніхто ніколи не проводив. Талони просто продавалися, нагадує в коментарі Радіо НВ автоексперт та генеральний директор Всеукраїнскьої асоціації автоімпортерів та дилерів Олег Назаренко.

У 2011 році він був одним з тих, хто очолював скасування обов’язкового технічного огляду. За його словами, якщо Україна повинна приймати такі закони відповідно до Угоди про асоціацію, то й вони повинні бути європейськими, а не законами в колишній редакції. Для цього нововведення повинні обов’язково містити кілька пунктів, додав Назаренко.

"Нові авто до 4-5 років у всій Європі не підлягають жодному техогляду. Несе відповідальність за них виробник. Чітко. Ця норма повинна бути навіть без обговорення: нові авто техогляд не проходять, - підкреслює Назаренко. - Другий момент. Техогляд повинні проводити абсолютно незалежні технічні станції , пункти технічного огляду, і жодне втручання держави тут неможливе. У нас пропонується перевірити авто, але не ремонтувати його. Випустити далі – їдь на несправному автомобілі. Де тут відповідальність?"

Не потрібно вигадувати велосипед, краще повністю взяти, наприклад, німецький досвід і наслідувати його, додав Сергій Матусяк. За його словами, цей закон також має запровадити кримінальну відповідальність для пунктів технічного контролю, якщо вони видаватимуть фальшиві талони.

З цього року автомобілі, які виїжджають з України до країн-членів ЄС, зобов'язані мати відповідний талон проходження технічного огляду транспортного засобу. Процедура громадського обговорення нового українського законопроекту триватиме до 8 листопада нинішнього року.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: