Вхiд на сайт
Авторизацiя

Основи тайм-менеджменту: як правильно планувати свій день?

Основи тайм-менеджменту: як правильно планувати свій день?
Сучасний офісний (та й не тільки) співробітник перебуває у постійному цейтноті і в рамках дедлайнів. Але ось парадокс: один із співробітників легко справляється із завданнями, отримує премії і підвищення, працює, здавалося б, граючи; а його колега відчуває постійний стрес, хворіє, не встигає, через що отримує догани і штрафи. Експерти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна підібрали поради, котрі допоможуть оволодіти азами мистецтва керування часом – тайм-менеджментом.

1. Аналізуйте. Щоб зрозуміти, куди витрачається дорогоцінний час, заведіть спеціальний блокнот або додаток і записуйте абсолютно все, чим займалися за день. Причому враховуйте не лише важливі справи, а й телефонні розмови, спілкування в соціальних мережах та кава-брейки. Таким чином, ви зможете зрозуміти, скільки часу витрачається даремно, деяких шкідливих звичок, можливо, вдасться позбутися зовсім, інші ж – звести до мінімуму. Де «ховається» вільний час?

2. Плануйте.
Планування – ключовий момент у керуванні часом. Складаючи план, враховуйте, що він має бути розумним і здійсненним – від цього залежить ефективність. Розрізняйте цілі і завдання. Мета – дещо глобальне і масштабне, завдання – більш конкретне і точне.

3. Фіксуйте. Прописуйте свої плани на місяць, тиждень, день. Додавайте нові й обов'язково викреслюйте реалізовані – так ви наочно бачитимете результативність своєї роботи.

4. Розставляйте пріоритети: найважливіше – на початку, менш значуще – почекає. Не відкладайте найскладніше «на потім» – так виникають цейтнот і аврали. Й обов'язково ставте терміни закінчення кожного із завдань – це дисциплінує. Скільки часу потрібно на роботу?

5. Фокусуйтеся на головному:
- якщо якась робота може почекати – нехай почекає. Або ж якщо можна делегуйте її виконання;
- навчіться говорити «ні» тим людям і справам, які заважають виконанню ваших планів;
- не робіть кілька справ одночасно – це малоефективно.

6. Дотримуйтеся режиму дня. По-перше, висипайтеся – 8-годинний сон відновлює сили. По-друге, впорядкуйте свій графік роботи і відпочинку за принципом «вперед діло, тоді забава».

7. Виховуйте силу волі. Ви можете скільки завгодно прекрасно все планувати, але якщо даватимете собі послаблення (особливо на початку шляху) – нічого не вийде. Варто кілька разів пропустити ранкову зарядку або засісти за комп'ютерні ігри замість написання плану справ на завтра – й увесь тайм-менеджмент полетить у тартарари.

8. Плануйте не лише роботу, а й відпочинок! Адже без повноцінного відпочинку не вийде ефективної роботи. Деякі фахівці саме з цього пункту радять починати заповнення щоденника. Відпочинок має бути повноцінним – ви можете проводити його з сім'єю або друзями, обов'язково абстрагуючись від нових бізнес-стратегій або планування в голові ділових переговорів.

Тайм-менеджмент стане в пригоді не тільки в роботі, але і в житті. Тому, навчившись керувати часом, ви відчуєте себе вільнішими і щасливішими.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: