Вхiд на сайт
Авторизацiя

Уляна Супрун: "Як вберегтися від хвороби Альцгеймера"

Уляна Супрун: "Як вберегтися від хвороби Альцгеймера"
Учора, 21 вересня, у світі відзначали День боротьби з хворобою Альцгеймера. З цього приводу в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун порадила, як запобігти цій хворобі.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«Чи заходили ви коли-небудь в кімнату, а потім зупинялись там на кілька секунд, бо забули, що вам потрібно? Або ж просто залишали ключі не на звичному місці і довго не могли пригадати, де вони лежать? Така рутинна забудькуватість є цілком природною. Втім, що старше ми стаємо, тим більш вірогідно, що це може бути небезпечним симптомом, який свідчить про появу деменції», – пише Супрун.

Вона пояснює, що деменція – це порушення когнітивних функцій, яке провокує деградацію пам’яті, мислення, здатності спілкуватись та виконувати повсякденні завдання. За даними організації Alzheimer Disease International, близько 10 мільйонів нових випадків трапляється щорічно.

Хвороба Альцгеймера є найпоширенішою причиною деменції та спричиняє 60-80% випадків цього синдрому. Симптоми зазвичай починають проявлятись у людей після 60 років, водночас хвороба здатна вражати і людей в молодому віці.

«У Світовий день боротьби з хворобою Альцгеймера вирішили нагадати про головне – основні способи запобігти хворобі. Адже деяким факторам, що її спричиняють, можна ефективно протидіяти», – зазначає урядовець.

Якомога більше рухайтесь

Дослідження показали, регулярні тренування сприяють покращенню когнітивних функцій людей, у яких були порушення пам’яті. Коли люди ходять, бігають чи танцюють, в мозку виділяється фактор росту, що сприяє виживанню нейронів і встановленню між ними зв’язків. Це підтримує пам’ять і дозволяє вчитись новому.

Харчуйтесь повноцінноФізична активність разом із збалансованим харчуванням– надійний захист від серцево-судинних захворювань, які науковці також відносять до факторів ризику, що спричиняють хворобу Альцгеймера. Здоровий раціон має включати фрукти, овочі, продукти з цільного зерна, макаронні вироби, бобові, горіхи та насіння, а також рослинні олії, рибу (оселедець, скумбрія), птицю та молочні продукти. А ось червоне м’ясо варто обмежити. Такий раціон підтримує серцево-судинну систему, а крім того – знижує ризик деяких видів раку і когнітивних розладів, та уповільнює прогрес деменції.

Не припиняйте тренувати мозок

Регулярна розумова діяльність допомагає зміцнити нейронні мережі та сповільнює їх ослаблення в процесі старіння. Читання, гра на музичному інструменті, настільні ігри чи вивчення мов – найбільш ефективно дозволяють підтримувати когнітивні навички.

Спілкуйтесь та підтримуйте соціальні контакти

Постійне спілкування – це активна розумова діяльність, зокрема концентрація уваги та стимуляція пам’яті, а це покращує когнітивні функції та зміцнює нейронні мережі.

«Тому спілкуйтесь з близькими якомога більше, пригадуйте різні історії, обговорюйте новини чи книжки! Здавалось би це звичні речі, втім саме вони можуть бути настільки ж важливими та корисними, як фізична активність і здорова дієта», – радить Супрун.

Джерело.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: