Вхiд на сайт
Авторизацiя

Цьогорічний урожай на Закарпатті: яблук вродило нівроку, овочам спека трохи зашкодила

Цьогорічний урожай на Закарпатті: яблук вродило нівроку, овочам спека трохи зашкодила
З приходом осені розпочалася і пора збору урожаю.

Цьогоріч на Закарпатті потужний урожай яблук, що спричинило тиск на цінову ситуацію на ринку. Вихід один: спонукати наших виробників подумати про довготривале їх зберігання шляхом будівництва фрукто­сховищ.

Про це та інше у вівторок під час брифінгу в прес-центрі ОДА повідомив в. о. директора обласного департаменту агропромислового розвитку Віктор Тереля. Він розпочав із характеристики АПК як такого. «Закарпаття не є класичною аграрною областю, бо має свою специфіку, це – обмеженість земель. Нині в нас обліковано 388 тисяч гектарів сільгоспугідь, у тому числі 192 тис. га ріллі, 89% цих земель перебуває в користуванні особистих селянських господарств. На щастя, унікальні природні кліматичні умови дозволяють нам виробляти спектр надранньої і ранньої плодово-овочевої та ягідної продукції, а також картоплі, яка експортується за межі краю», – каже В. Тереля.

Цього року спекотна погода була сприятливою для проведення збиральних робіт. Але висока температура, за словами посадовця, місцями мала негативний вплив на урожайність овочів та картоплі. Крім того, атмосферно-ґрунтова посуха стримує підготовку землі для проведення посіву озимих культур. До речі, вся посівна площа сільськогосподарських культур у всіх категоріях господарств краю становить 187,5 тис. га (100,2% до показника минулого року).

До збирання на Закарпатті підлягає 87,5 тис. га зернових, із яких ранніх – 34,3 тис. га. Їх область закінчила збирати вже 10 серпня. Намолочено 112 з половиною тисячі тонн зерна при урожайності 34,3 центнера з гектара, що відповідає минулорічному рівню. Найвища урожайність спостерігалася у Виноградівському районі (36,7 ц із гектара), Мукачівському (30,2), Ужгородському (32,2). А найвищий валовий збір маємо на Ужгородщині (11,4 тис. тонн) та Берегівщині (4,9 тис. т). Очікуване виробництво зерна в області – 323 тис. тонн.

Але процес продовжується. Приблизно вже зібрали половину картоплі й овочів, залишилися кукурудза, гречка, технічні культури. Йде збір плодово-ягідних.

Віктор Тереля окреслив ситуацію і на ринку продовольчого зерна. Бо, каже, цього року несприятливі погодні умови в Європі зумовили критичний попит на нього. На жаль, і в нашій державі спостерігається зменшений обсяг виробництва в порівнянні з минулим роком саме продовольчого (бо є ще фуражне) зерна, та все ж його матимемо 13 мільйонів тонн. А внутрішні потреби – 4,5 млн т.

До слова, Україна впродовж останніх років є потужним експортером зерна, і для того, щоб забезпечити стабільність на внутрішньому ринку, Міністерство аграрної політики, учасники об’єднань зернового ринку та суб’єкти господарювання підписали Меморандум про взаєморозуміння на 2018 – 2019-й. Ним передбачається формування прийнятних обсягів експорту продовольчого зерна.

Стосовно Закарпаття, то для підтримки та популяризації аграрного сектору в нас постійно проводять ярмарки, де споживачі мають можливість придбати сільськогосподарську продукцію за цінами виробників. На рівні держави діють відповідні програми підтримки різних секторів АПК.

Новини Закарпаття


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: