Вхiд на сайт
Авторизацiя

Білоруська церква захотіла отримати автокефалію слідом за Україною

Білоруська церква захотіла отримати автокефалію слідом за Україною
Білоруська автокефальна православна церква висловила підтримку надання томосу УПЦ і заявила про те, що теж хоче офіційно отримати статус автокефалії.

Про це першоєрарх Білоруської автокефальної православної церкви (БАПЦ), архиєпископ Святослав Логін повідомив в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Ми, звичайно, підтримуємо це рішення. Наша мета - також легалізуватися в Білорусі і офіційно отримати статус автокефалії", - сказав Логін щодо рішення Константинопольського патріархату надати Українській православній церкві статусу автокефальної.

"Історично ми маємо багатовікову православну традицію. У минулому столітті наша церква робила реальні кроки для того, щоб отримати автокефалію і щоб її визнали", - додав він.

За словами Логіна, українська і білоруська церкви в минулому мали єдину митрополію, так як церква в Білорусі починалася з Київської митрополії.

"Пізніше це була Києво-Литовська митрополія з центром у Новогрудці - вона була знищена Московською церквою. І донині Москва робить все, щоб Українська і Білоруська церкві автокефалії не отримали", - підкреслив архієпископ.

При цьому, за його словами, для того, щоб білоруське православ'я отримало автокефальний статус, має бути бажання і віруючих, і влади. Так, держава має бути духовно незалежною, має бути незалежність церкви, а тому держава в цій незалежності має бути зацікавлена.

"При нинішній владі процеси легалізації білоруської церкви в Білорусі, її подальший ріст та здобуття автокефалії навряд чи можливі. Нинішня влада і економічно, і політично, і духовно підпорядковані Москві", - констатував він.

Логін висловив надію, що надання автокефалії УПЦ вплине і на БАПЦ, адже після визнання української церкви, наступною має бути білоруська.

Як повідомляли Українські Новини, Президент Петро Порошенко заявляє, що Синод Вселенського патріархату почав процедуру надання автокефалії Української православної церкви (УПЦ).

Раніше Рада підтримала звернення Порошенка до Вселенського патріарха про надання автокефалії УПЦ.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: