Вхiд на сайт
Авторизацiя

Що важливо знати про виїзд дитини за кордон з одним із батьків?

Що важливо знати про виїзд дитини за кордон з одним із батьків?
Нещодавно, а саме 29 серпня, в силу вступила норма Закону №2475 щодо виїзду дитини, яка проживає в неповній сім’ї, з одним з батьків без дозволу іншого строком до 1 місяця.

Відповідно до цього закону, одному з батьків, який хоче поїхати зі своїми дітьми в іншу країну, більше не потрібно буде отримувати нотаріально засвідчений дозвіл від другого з батьків. Адже не рідкість, коли один з батьків ображений на колишнього (колишню) чоловіка (жінку) та перешкоджає можливості дитини побачити інші країни. Той з батьків, з ким проживає дитина, і який не перешкоджає другому з батьків бачитися з дитиною, може виїхати з нею за кордон на термін до місяця без нотаріальної згоди іншого, якщо має рішення суду або органу опіки і піклування, яким підтверджено, що дитина проживає з ним. При цьому закон передбачає можливість виїзду дитини за кордон строком до одного місяця з тим із батьків, з ким вона проживає, не тільки на лікування, навчання або відпочинок, а й на дитячі змагання, фестивалі, олімпіади та конкурси, в тому числі у складі організованої групи дітей.

На термін більше одного місяця можна виїхати за кордон тому з батьків, який проживає з дитиною, якщо інший з батьків має заборгованість з аліментів 4 місяці. А для дітей з інвалідністю і тяжкохворих цей строк скорочено до трьох місяців.
Для виїзду за межі країни необхідно взяти у державного або у приватного виконавця, який виконує рішення про виплату вашій дитині аліментів, довідку про наявність заборгованості за чотири місяці, а в разі наявності інвалідності або тяжких захворювань у дитини — за три місяці. При перетині кордону пред’явити таку довідку співробітникам прикордонної служби.

Також важливо, що при перетині кордону необхідно пред’явити рішення суду про визначення місця проживання дитини або відповідний висновок органу опіки і піклування.

Якщо місце проживання одного з батьків відомо, він не ухиляється від сплати аліментів та належно виконує батьківські обов’язки, його необхідно поінформувати про тимчасовий виїзд дитини за межі України рекомендованим листом. У листі має бути вказана мета поїздки і час, на який мати з донькою покидають територію України.
Якщо йдеться про виїзд із хворою дитиною, а борг становить три місяці, необхідно також пред’явити документи, які підтверджують інвалідність або тяжке захворювання дитини.

Право виїхати за межі України з дитиною також отримає той з батьків, який не проживає з нею, але не має заборгованості зі сплати аліментів. Для цього потрібно звернутися з рекомендованим листом із повідомленням про вручення до того з батьків, з ким проживає дитина, за наданням згоди на виїзд дитини за межі України. У разі ненадання тим із батьків, з ким проживає дитина, нотаріально посвідченої згоди, можна звернутися до суду із заявою про надання дозволу на виїзд дитини без згоди другого з батьків у десятиденний строк з моменту повідомлення про вручення рекомендованого листа. Згоду другого з батьків або рішення суду потрібно пред’явити на кордоні. Важливо також є повернення на Україну в строк, який вказаний у вищезазначених документах.


Начальник Головного територіального
управління юстиції у Закарпатській області
Євген Когутич



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: