Вхiд на сайт
Авторизацiя

Перехід на вегетаріанство допоможе зберегти запаси питної води на планеті, - вчені

Перехід на вегетаріанство допоможе зберегти запаси питної води на планеті, - вчені
Допомогти планеті можна і просто скоротивши споживання м'яса в їжу — це дозволить заощадити до 10% водних ресурсів. Які ще харчові звички впливають на швидкість виснаження запасів планети, з'ясували вчені з Об'єднаного дослідницького центру Європейської комісії.

Як пише Naked Science, доведено, що внаслідок збільшення людської популяції виснажуються запаси прісної води. Тому один із способів зберегти ресурси, що залишилися — скорочення витрат води при виробництві їжі. З цього висновку легко випливає інше: людям потрібно міняти свої харчові звички.

Екологи оперують терміном "водний слід", який позначає загальний обсяг прісної води, що використовується при комерційному виробництві. Отже, в контексті економії ресурсів говорять про скорочення водного сліду.

Щоб оцінити водний слід окремо взятих держав Західної Європи, вчені проаналізували соціо-економічні дані жителів цих країн і відмінності в їх харчових звичках.

Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Nature Sustainability, 2757 літрів води в день потрібно, щоб виробити їжу для одного британця. Трохи більше — 2929 літрів — споживає німець, а 3861 літр — француз. Багато води потрібно при виробництві м'ясних продуктів і алкоголю, тому різницю у цифрах можна пояснити смаковими звичками: люди у Франції в середньому частіше, ніж у Німеччині і великій Британії, їдять м'ясо і п'ють вино.

Оперуючи отриманими даними, дослідники підрахували, як може змінитися споживання води у населення цих країн, якщо люди змінять свою дієту. Так, перехід на здорове харчування з включенням м'яса в раціон допоможе скоротити витрату води на 11-35%. Під здоровим харчуванням розуміється збалансований раціон, складений згідно з рекомендаціями ВООЗ. Пескетаріанська дієта, тобто дієта, при якій можна їсти рибу, скоротить споживання води на 33-35%. А ось вегетаріанська дієта дала самий вагомий показник — до 55%.

У цілому вчені оцінили харчові звички жителів Західної Європи швидше як нездорові. За словами провідного автора дослідження, населення Великобританії, Німеччини та Франції в середньому з'їдає дуже багато червоного м'яса, цукру і жирів. А ось фруктів і овочів у дієті не вистачає.

Вчені визнали, що вплинути на харчові звички людей непросто. На їх думку, це вимагає низки серйозних заходів — наприклад, оподаткування на споживання "нездорової" їжі.

Варто відзначити, що вегетаріанська дієта має неоднозначний вплив на організм людини. Так, у минулому році дослідники встановили, що нестача вітаміну В12 впливає на розумовий розвиток дітей.

Раніше вчені знайшли в Тихому океані три нових види дивовижних глибоководних риб.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: