Вхiд на сайт
Авторизацiя

Бензин дорожчає разом з доларом: як зміняться ціни на паливо у вересні

Бензин дорожчає разом з доларом: як зміняться ціни на паливо у вересні
В останній місяць літа бензин подорожчав в середньому майже на гривню - 90 коп./л. Водіям доведеться викласти півтори тисячі гривень, щоб заправити повний бак автомобіля на 48 літрів бензином А-95 +, що на 45 гривень більше, ніж було на початку серпня. Про те, як зміняться ціни у вересні на бензин.

Підвела гривня

Бензин подорожчав через гривню. Тільки за останній тиждень національна валюта ослабла до євро на 65 копійок, до долара - на 40 копійок. А за весь серпень вона девальвувала на півтори гривні до основних валют.

Справа в тому, що ціни на АЗС залежать від двох факторів. Перший - це вартість нафтопродуктів на зовнішніх ринках - в країнах, де українські компанії купують пальне. Ціни на нафтопродукти - бензин, дизпаливо - залежать від їх вартості в Білорусі, Росії та Литві. Більше половини палива Україна ввозить з цих країн.

Зовсім невелика кількість українських виробників формують ціну за імпортним паритетом - тобто за цінами, за якими бензин і дизпаливо постачають з-за кордону. Однак ціни на зовнішньому ринку останні півтора місяці були відносно стабільними, зазначає Леонід Косянчук, генеральний директор "Сан Ойл".

Другий фактор-це курс гривні.

За ці ж півтора місяці гривня ослабла на 5,3%. А оптові ціни на нафтопродукти збільшилися на 4,5%. Тобто ціни піднялися рівно на 85% від рівня падіння гривні.

"Це говорить про те, що в роздрібній ціні дуже велика валютна складова. По-перше, ми купуємо нафтопродукти за долари. Плюс вони обкладаються акцизом у євро, валютою, яка не ходить по Україні. Потім це все множиться на курс Національного банку і все це обкладається ПДВ. Тому ми говоримо, що ціни на АЗС на 85% залежать від курсу валют ", - пояснює Косянчук.

При цьому на заправках ціни за півтора місяці збільшилися лише на 2,9% - в півтора рази менше від рівня подорожчання євро і долара. Просто АЗС не поспішають підвищувати ціни відразу, щоб не втратити клієнтів.

"За попитом зараз високий сезон і компанії не хочуть відлякувати споживачів, першими піднімаючи ціни. Тобто подорожчання стримується тим, що трейдери турбуються, що споживачі підуть на заправки, які продають змішане пальне та скраплений газ", - пояснює Геннадій Рябцев, директор спеціальних програм науково-технічного центру "Психея".

Що буде з цінами на бензин у вересні

Ситуація буде визначатися виключно курсом. Інші фактори поки ніяк не впливають на ціну бензину і дизпалива - це попит і ціни на нафтопродукти за кордоном.

"Попит найближчим часом не збільшиться, він буде стабільно високим. Ціни на нафту ростуть, і по нафтовим котируванням трохи зростає і вартість палива на кордоні, але це не визначальний фактор. Все буде залежати від курсу валют. Якщо курс ще ослабне на 1 грн , то літр пального через два тижні відреагує подорожчанням на 70 копійок", - прокоментував Рябцев.

Якщо не припиниться падіння нацвалюти, до середини вересня нафтопродукти можуть подорожчати ще на 50 копійок за літр. Стримувати ціни АЗС довго не будуть. Мережі АЗС купують паливо за долари або євро, але прибуток отримують в гривні. Коли національна валюта падає, то наступна закупівля нафтопродуктів обходиться компаніям дорожче, через що доводиться піднімати ціни. Плюс, щомісяця на вартість палива впливає і акциз, оскільки він нараховується в євро, тобто, залежить від стабільності гривні.

Якщо ж курс гривні зміцниться, ціни навряд чи підуть вниз. Автогаз же буде підтягуватися слідом за нафтопродуктами. У серпні він подорожчав всього на дві копійки. Як правило, вартість автогазу становить 55% від вартості бензину А-95, зазначає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Цього тижня Міністерство фінансів спрогнозувало курс долара відразу на три роки. До кінця року долар підскочить до 30 гривень 10 копійок (2018 - 30,1 грн), що в принципі відповідає розрахунку, закладеному в поточному держбюджеті. Далі, наступного року (2019 - 29,4 грн), американська валюта подешевшає до двадцяти дев'яти гривень сорока копійок за долар. І в 2020 році долар знову зросте до 30 гривень 20 копійок (2020 року - 30,2). Відповідно буде дорожчати бензин.

Є проста залежність: якщо нафта дорожчає на 1%, то вартість бензину зростає на 10 копійок за літр через два тижні. Приблизно за 11-13 днів бензин з-за кордону або з заводу надходить на заправку.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: