Вхiд на сайт
Авторизацiя

Довгий шлях в спеку: як пережити духоту в потязі, автобусі і машині

Довгий шлях в спеку: як пережити духоту в потязі, автобусі і машині
Серпень традиційно вважається найпопулярнішим відпускним місяцем, а цього року він буде і найспекотнішим. Згідно з прогнозом Укргідрометцентру, по всій території країни цього тижня денна температура досягне 32 градусів. А значить тих, хто планує далеку подорож, літня спека може наздогнати вже в дорозі. "Сегодня" розповідає, як пережити спеку в потязі, автобусі і машині.

Авто: бамбук и фольга
Зручний спосіб дістатися до курорту – на власному авто. Але не у всіх машини оснащені клімат-контролем. Щоб полегшити собі поїздку за кермом, існує кілька простих прийомів. Наприклад, перед тим як вирушати в дорогу, варто добре вимити свого "залізного коня": чим чистіше машина, тим краще від неї відбивається сонячне світло, і корпус менше нагріватиметься. Якщо дорога обіцяє бути довгою, заплануйте ще один заїзд на мийку. У салоні використовуйте ефірну хвойну, м'ятну або лимонну олію – у неї освіжаючий ефект.

Також можна купити бамбукові килимки для сидінь – вони не прилипають до тіла і пропускають повітря. Ціна питання – 400 грн. Ще один корисний девайс – подушки-кондиціонери за 800 грн, які працюють від прикурювача. Ще важливо не забувати під час стоянок завішувати вікна. Для цього ідеально підійдуть екрани з алюмінієвої фольги (від 710 грн), причому ними потрібно накривати лобове скло зовні – в іншому разі все відбите тепло залишиться в салоні.

Потяг: шовк і чай
Якщо ж на довгоочікувані моря вас забирає швидкий потяг, сідати до нього краще в одязі з натуральних тканин – батисту, льону або шовку. Також не зайве взяти з собою ручний вентилятор на акумуляторі, ціни на який стартують від 180 грн. Ще медики радять замовити у провідниці чай.

"Щоб відчути прохолоду, нам слід охолодити шкіру, а не шлунок. Тому крижаний напій в спеку – не найкращий утамувач спраги і насправді не сприяє охолодженню тіла. А шкіра охолоджується, коли з неї випаровується волога, наприклад, піт. Зате гарячий чай надає нам тепло і тим самим змушує надмірно потіти, – пояснює в.о. голови МОЗ Уляна Супрун. – Також періодично змочуйте водою обличчя, шию, ліктьові згини і під колінами".

Автобус: аерозоль і віяло
Тим, хто зібрався в дорогу на рейсовому автобусі, варто вибрати місце біля вікна, і бажано в передній частині автобуса, – там менше душно і простіше отримати доступ до свіжого повітря. Також не зайвим буде взяти до ручної поклажі аерозоль для обличчя, вологі серветки і віяло. Ну і найголовніша порада – пийте багато негазованої води маленькими ковтками. Причому не менше двох літрів на день.

"Доросла людина втрачає з потом від півлітра до літра рідини на добу. А в спеку втрати можуть досягати 1-1,5 літра/год. Тому обов'язково подбайте про те, щоб вода завжди була під рукою", – говорить Супрун.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: