Вхiд на сайт
Авторизацiя

Гідроенергетика у Норвегії: досвід для Закарпаття

Гідроенергетика у Норвегії: досвід для Закарпаття
Сучасна Норвегія була побудована та індустріалізована, коли там почали використовувати річки та водоспади для виробництва електроенергії. Гідроенергетика й досі є основою норвезької енергетичної системи і, як переконують у Міністерстві нафти та енергетики Норвегії, так залишатиметься й у майбутньому.

Радник з питань комунікацій Міністерства Хокон Сміт-Ісаксен розповідає - багато в чому використання гідроенергетичних ресурсів стало воротами до сучасної промислово розвиненої Норвегії. До слова наразі Норвегія одна з найбагатших країн світу – рівень реального ВВП на душу населення в країні складає 66 937 $ (6 місце у світі)

«На сьогоднішній день Норвегія є найбільшим виробником гідроенергії в Європі, а в світі - шостим. Наші гідроенергетичні ресурси дали нам промисловий розвиток, створення багатства, освітлення та опалення протягом більше ста років. Завдяки правильному управлінню ресурсами ми закладаємо основи для того, щоб ці ресурси могли допомогти майбутнім поколінням», - йдеться в повідомленні посадовця.

Гідроенергетика у Норвегії: досвід для Закарпаття

Понад 100 років після того, як в Норвегії була побудована перша гідроелектростанція, майже вся вироблена електроенергія базується на гідроенергетиці. Гідроенергетика охоплює близько 97 відсотків норвезької електроенергії, а загальна частка відновлюваних джерел енергії у секторі електроенергії (включаючи вітроенергетику, сонячні та інші відновлювальні джерела) становить більше 98 відсотків.

На сьогодні у Норвегії працює більше 1000 міні- та малих ГЕС (встановлена ​​потужність 0-10 МВт), які виробляють близько 10 TWh електроенергії. Будівництво таких проектів продовжується – за повідомленням Міністерства нині реалізовується цілий ряд проектів, а також здійснюється встановлення додаткових потужностей. Левова частина потенціалу для великих ГЕС вже використовується, тож в останній час реалізовують малі гідропроекти.

У Норвегії переконані, що очевидною вигодою від гідроенергетики (як і для всіх поновлюваних джерел енергії) є зниження викидів кліматичних газів, а для великих гідроелектростанцій - здатність регулювати виробництво.

«На мій погляд, існує широкий політичний консенсус щодо того, що ми повинні використовувати наші поновлювані джерела енергії для сприяння економічному зростанню та скороченню викидів парникових газів. Цей консенсус поділяють в цілому більшість населення та екологів», - резюмує посадовець.

Гідроенергетика у Норвегії: досвід для Закарпаття

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: