Вхiд на сайт
Авторизацiя

Що радує українців: діти, гроші і прибирання

Що радує українців: діти, гроші і прибирання
Найбільше українці радіють своїй родині, дітям і друзям, а ось азартні ігри і легкі наркотики їх не цікавлять. Такими є результати опитування соцгрупи "Рейтинг", яка поспілкувалася з двома тисячами повнолітніх українців з усієї країни в червні цього року.

Так, соціологам розповіли 74%, 63% і 49% респондентів відповідно, що це найкраща втіха в їх житті – родина, діти і друзі. Саме ці чинники щастя залишаються лідерами рейтингу радості останні десять років.

"Ці категорії найбільше дають кожній окремій людині відчуття безпеки. При тому, що сьогодні кожен наданий сам собі, у нації сильне бажання бути в умовній "зграї". Оскільки радість приносить саме своє, рідне – це компенсує почуття самотності", – пояснила нам психолог Лілія Вороніна.

Її думку підтверджують і дані опитування – всього 7% українців приносить задоволення усамітнення.

Примітно, що з 2009 року (коли проводилось схоже дослідження) ставлення українців до грошей не змінилося – гроші приносять радість 29% опитаних. Але ось подорожам та взаємодії з природою стало радіти вдвічі більше українців – 30% проти 15% 2009 року.

Трохи менше у нас радіють музиці (27%), роботі (25%) і домашнім улюбленцям (24%). Люблять також дарувати подарунки – трохи більше, ніж їх отримувати (23% проти 22%). А кожному п'ятому українцю радісно від відпустки, читання книг і їжі.

В середині рейтингу радості виявилися перегляд телевізора, інтернет, прибирання в будинку і секс. Все це радує всього 18% українців.

"Радість від сексу переважно відчуває молодь, яку ще не покинув кураж, ті, хто або ще не перебуває в шлюбі або вступив в нього недавно. Старші люди поступово втрачають інтерес до інтиму – позначаються і загальна втома, і сексуальна безграмотність", – зазначає психолог Ірина Данченко.

Але позитивна динаміка все ж є – за 9 років кількість тих, хто радіє сексу, зросла вдвічі – з 9% до 18%. А ось тих, хто радіє перегляду ТБ, поменшало на 14%.

Сьогодні ж майже кожен шостий отримує задоволення від занять спортом, кіно, днів народжень, молитов і шопінгу. Ближче до кінця списку радощів – театр (10%) і перемоги улюбленої команди (7%). Найменше у нас радіють навчанню (6%), алкоголю (6%), азартним іграм (2%) і легким наркотикам (2%). І лише 1% українців повідомили, що їм нема чому радіти.

"Наш народ дуже оптимістичний і завжди знайде привід для радості", – говорить Данченко.

Згідно з даними опитування, окремі типи радості властиві і різним віковим групам. Так, люди похилого віку більше інших радіють перегляду телепередач, походам до церкви, прогулянкам на природі та прибиранню. А молоді частіше цінують подорожі, гроші, музику, інтернет, секс, їжу, спорт, кіно і театр.

Відрізняється сприйняття радості у жінок і чоловіків. Жінкам радісніше від родини, дітей, природи, подарунки, книг, покупок, прибирання і усамітнення. Чоловіки більше радіють друзям, роботі, інтернету, сексу, спорту, перемозі улюбленої команди, алкоголю і азартним іграм. При цьому люди з високим доходом схильні радіти майже всьому, крім перегляду телевізора і домашнього господарства. А народ бідніший частіше за інших вибирав приводом для радості саме посиденьки перед телевізором.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: