Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Україні з’явилася смертельна інфекційна хвороба лістеріоз

В Україні з’явилася смертельна інфекційна хвороба лістеріоз
Україні загрожує спалах інфекційної хвороби лістеріоз, яка може суттєво нашкодити здоров'ю людини і тварини та може призвести навіть до смерті. У групі ризику перебувають люди похилого віку зі слабким імунітетом, вагітні та діти.

Зазначається, що на сьогодні в Україні зафіксовано 1 випадок захворювання на лістеріоз. Проте кількість хворих може збільшитися, оскільки інкубаційний період недуги становить 70 днів.

За попередніми даними, в Україну бактерія потрапила в замороженій кукурудзі з Угорщини. Зараз цей продукт угорського виробництва активно вилучають з продажу в Україні.

Раніше спалахи лістеріозу були зафіксовані в Австрії, Данії, Фінляндії, Швеції та Великобританії, куди також поставлялася угорська кукурудза. У Європі від цієї недуги загинули 10 людей.

"Сам збудник у світі можна виділити з ґрунту, кормів. Основним джерелом є тварини, гризуни, коти, собаки, свійські тварини. Основний шлях зараження – через різні харчові продукти",– розповіла інфекціоніст Оксана Гудзенко.

Щоб не захворіти на лістеріоз, необхідно ретельно готувати продукти до вживання. Найефективніший спосіб – термічна обробка окропом.

Що таке лістеріоз? Інфекційна хвороба тварин та людини. Хвороба вражає центральну нервову систему, має септичні прояви або перебігає у формі безсимптомного носійства. На шкірі з'являються дрібні висипання, на слизовій рота, глотки, стравоходу часто бувають висипання у вигляді невеликих сірувато-білих гранульом. Також з’являються гарячка, розлади дихання, напади ціанозу, тахікардія. У легенях – явища пневмонії. Збільшені печінка, селезінка. Загальний стан нагадує сепсис. При ураженні нервової системи клініка нагадує картину гнійного менінгіту. Хворих на лістеріоз (особливо вагітних) госпіталізують та призначають антибактеріальну терапію.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: