Вхiд на сайт
Авторизацiя

ТОП-5 помилок при харчовому отруєнні: лікар розповів, чого в жодному разі не можна робити

ТОП-5 помилок при харчовому отруєнні: лікар розповів, чого в жодному разі не можна робити
Літо – сезон не тільки відпусток, але і отруєнь. Адже патогенні мікроорганізми, які є в їжі і в водоймах в будь-який час року, в спеку розмножуються в геометричній прогресії. Крім універсальних заходів – промивання шлунка та прийому сорбентів – є специфічні, і ці способи самодопомоги багатьом теж відомі. Хоча... Давайте перевіримо?

Помилка 1: нудота і відрижка? "Заводимо" шлунок ліками
Називати конкретні препарати ми не станемо, але вони відомі не тільки людям, які дивляться телерекламу, але і всім, хто стикався з отруєнням, оскільки ці кошти рекомендують провізори в аптеках. Ці ліки стимулюють рухову функцію шлунка, завдяки чому той швидше звільняється від залишків їжі, що отруїла людину, і тоді йдуть нудота, відрижка, печія та блювання. Але ви не знаєте, чи не було до шлунка закинуто вміст дванадцятипалої кишки – а значить, стимулятори перистальтики шлунка можуть не просто не допомогти, а й нашкодити. Тому краще після промивання шлунка випити мінеральної води з газом: вуглекислота м'яко стимулює роботу шлунка, при цьому не втручаючись в роботу центральної нервової і гормональної систем, як це роблять зазначені препарати.

Помилка 2: при діареї головне – її зупинити
При діареї організм втрачає воду, що загрожує порушенням електролітного балансу в організмі. Але таке відбувається, тільки якщо рідкі випорожнення частіше трьох разів на день. Тому в інших випадках зупиняти вміст кишечника не треба, оскільки шкоди буде більше, ніж користі: діюча речовина в рекламованих препаратах належить до групи опіатів, і небезпечна для нервової системи. З цієї причини навіть при частій діареї застосовувати препарат не можна довше трьох днів.

Втім, в будь-якому випадку, краще робити не "зупинки" (хіба що у вас немає ніякої можливості не піти цього дня в громадське місце), а негайно почати прийом протимікробних препаратів на основі метронідазолу, амоксициліну або хлорамфеніколу. Адже діарею не зупинити надовго тільки протидіарейними засобами: рідкі випорожнення – ознака того, що патогенні мікроорганізми, що викликали отруєння, вже потрапили до кишківника.

Значить, не зайве буде і прийом "хороших бактерій"? Так. Але не раніше ніж через п'ять днів після лікування антимікробними засобами. І якщо ви не впевнені, що пробіотик зберігався в холодильнику – зупиніть вибір на тому, який дозволено зберігати при кімнатній температурі. Його ефективність, звісно, нижче, зате є гарантія, що ви купите корисний препарат, а не коробочку з колись корисними мікроорганізмами, загиблими від спеки.

Помилка 3: пиття ферментів, якщо шлунок "став"
Шлунок "зупинився" – стан, який часто виникає не тільки після того, як гострі наслідки отруєння зняті, але і на його початкових стадіях. Тут багато хто використовує для "проштовхування" їжі ферментативні засоби. Не варто: це посилить інтоксикацію організму. Краще негайно шлунок промити. Якщо він "стоїть" і після зняття симптомів отруєння, ферменти не варто пити все одно. Адже якщо є підвищена кислотність шлункових соків (про що людина може і не знати, якщо не проходила раніше відповідної діагностики), ензими можуть призвести до нападу гастриту. Особливо якщо допомагати шлунку ферментами з аптеки ви будете більше трьох днів. Безпечний же спосіб "завести" шлунок – присмачити готову їжу (а не в процесі її приготування) спеціями: вони стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту.

Якщо ж при "зупинці" шлунка у вас є біль у правому підребер'ї – напевно на тлі отруєння проявилися проблеми з жовчовідтоком, і тоді прийом ферментів може закінчитися нападом холециститу. Адже до складу деяких з них входять жовчні кислоти або жовчогінні компоненти. Зверніть увагу: порушення жовчовідтоку не проявляється симптоматично в 30% випадках.

Помилка 4: гіркота в роті – приймаємо жовчогінні
При гіркоти у роті людина біжить за гепатопротекторами або жовчогінними засобами, адже гіркота – вірна ознака того, що печінка не справляється з армією токсинів, що з'явилися в організмі при отруєнні. Насправді проблеми з печінкою вірогідні, якщо гіркота в роті вранці натщесерце. В інших випадках вона може бути викликана захворюваннями інших органів шлунково-кишкового тракту, а значить прийом зазначених препаратів – марна трата грошей.

Крім того, вживання "препаратів для печінки" без рекомендації лікаря може порушити її роботу, оскільки втручається в процес жовчовідтоку. Тому при гіркому присмаку в роті на тлі отруєння без консультації лікаря і обстежень ніяк.

Помилка 5: біль в животі – допоможуть анальгетики
Приймати знеболюючі засоби не варто з кількох причин. Перша: якщо біль викликаний запаленням слизових шлунково-кишкового тракту, він пройде, якщо наслідки отруєння ви усуватимете правильно (див. блоки вище). Друга: якщо біль нестерпний, допоможе тільки лікар – запалення або масштабне, або за болем стоїть захворювання шлунково-кишкового тракту. Третя: знеболюючі препарати "відключають" простагландини, які проводять біль, через що запускаються реакції збудження. Тоді може "скакати" тиск, збиватися серцевий ритм, виникати спазм судин. Особливо якщо буде випита не одна таблетка і/або ви не відзначаєтеся відмінним здоров'ям. А у знеболюючих засобів на основі дротаверину, пітофенону, дицикломіну і інших спазмолітичних речовин є ще одна підступна при болях в животі дія. Отруєння завжди супроводжується підвищеним газоутворенням. Спазмолітики, розслабивши гладку мускулатуру, ще більш ускладнять вихід газів з кишківника, і болі тільки посиляться.

Діагностика за язиком
Зазирнути всередину ШКТ без спецобладнання неможливо. Але дещо дізнатися про здоров'я можна, подивившись на язик, адже він – видима і початкова частина травної системи. Отже: блідість язика або білий наліт на ньому – можливо, страждає підшлункова залоза, синюшність – печінка, темно-червоний колір – нирки, а жовтизна або жовтий наліт – порушений жовчовідток. Бугристость язика вказує на хронічну інтоксикацію, ідеальна гладкість – імовірний коліт.

Коли не можна промивати шлунок
Діти – істоти дуже цікаві: їм дуже цікаво знати, який смак он у тієї рідини в красивій пляшці? Тому часті випадки, коли дитина випиває, наприклад, оцет.

Що робити в такому випадку?

У жодному разі не варто промивати юному слідопиту шлунок, давши йому випити води і викликавши блювоту. Концентрація оцту, безумовно, зменшиться. Але при його повторному проходженні через стравохід ШКТ отримає ще більший хімічний опік. Тому жодної самодіяльності: відразу ж веземо дитину до лікаря.

До списку рідин, при ковтанні яких не можна промивати шлунок, також входять: нашатир, соляна кислота, моторне масло, засіб для чищення металу, лак, луг, каустична сода, бензин, засіб для знебарвлення волосся, будь-які фарби, розчинник для фарби, мазут, засіб для виведення плям, будь-який засіб для чищення унітазів та дезінфекції інших предметів, хлор, ски^-^, хромат свинцю, настоянка йоду, евкаліптова олія і будь-який шампунь.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: