Вхiд на сайт
Авторизацiя

Українці платитимуть за комуналку по-новому

Українці платитимуть за комуналку по-новому
У Кабміні планують змінити принцип нарахування комунальних послуг. Ввести обов'язковий платіж — абонплату. Її доведеться сплачувати не залежно від того, чи користуєтеся енергоресурсами.

В Україні у більшості будівель комунікації не змінювалися з часів побудови. За різними оцінками, необхідно замінювати від 70% до 90% труб. Тому в Кабміні вирішили змінити систему сплати за комунальні послуги, пише Сегодня.

Абонплата – це гроші на експлуатаційні витрати постачальників води і тепла. Так, за опалення абонплату сплатити доведеться навіть влітку.

"Як з мобільним телефоном – говорите, не говорите, а все одно платите щодня суму за те, що користуєтесь певним оператором. Ось так буде і з комунальними послугами – платіть цілий рік", – каже директор енергетичних програм Центру світової економіки Валентин Землянський.

У сумі на місяць доведеться платити не більше 156 грн за кожну прописану людину. І окремо – за показаннями лічильників. Водночас сума може бути меншою, якщо договір укладено не індивідуально з кожним власником квартири, а колективно. Наприклад з ОСББ.

За словами експерта з питань ЖКГ Українського інституту аналізу та менеджменту Андрія Никончука, ця сума підвищуватиметься зі зростанням мінімальної зарплати.

Абонплату планують ввести з травня 2019-го.

В Україна зросли борги за комунальні послуги. Станом на 30 червня за постачання газу українці заборгували 16,8 млрд грн. На 1 січня сума була менше - 12,1 млрд грн. За опалення та гарячу воду в червні борг становив 11,4 млрд грн. На початок січня - 11,1 млрд грн. За холодну воду та водовідведення за півроку заборгованість зросла на 1 млрд грн. У січні вона становила 1,7 млрд грн. У червні - 2,7 млрд грн.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: