Вхiд на сайт
Авторизацiя

Чи корисна безглютенова дієта – пояснює Супрун

Чи корисна безглютенова дієта – пояснює Супрун
Останнім часом популярності набуває безглютенова дієта. Вона передбачає повну відмову від продуктів з вмістом глютену або їхню заміну на безглютенові.

Аргументи такі, що глютен, буцімто, відкладається на стінках кишківника та погіршує його роботу, бо не розчиняється у воді, на безглютеновій дієті худнуть або просто почуваються добре і здоровіше.

Щоб розвінчати ці міфи навколо глютену, потрібно дізнатися про нього більше, пише очільниця міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун.

Глютен або клейковина – запасний білок.

Він міститься в зернах злаків, як-от, пшениці, ячменю, жита та всіх похідних продуктах, включно з булочками, батонами та пивом.

Також глютен додають до ковбасних виробів, молочних продуктів, різних соусів (кетчупу та майонезу). Він надає цим продуктам густоти та в'язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути.

Глютен абсолютно безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом.

Але є 1% людей на планеті, яким їсти глютен справді дуже небезпечно. Це пов'язано з аутоімунною хворобою, яка зветься глютенова ентеропатія або целіакія.

Коли люди з діагнозом целіакії їдять глютен, їхня імунна система створює антитіла, які зокрема пошкоджують стінки кишківника. Це порушує всмоктування поживних речовин організмом.

Як наслідок, людина не доотримує життєво необхідні елементи – залізо, фолієву кислоту, тощо.

Людям з целіакією протипоказані навіть 150 міліграмів глютену.

Діагностувати целіакію можна лише аналізом крові на антитіла та біопсією.

Якщо діагноз підтвердиться, то тільки тоді можна "сідати" на безглютенову дієту.

В усіх інших випадках повністю відмовлятися від продуктів з глютеном та переходити їх замінники не лише не варто, але й шкідливо.

По-перше, люди, які відмовляються від всіх продуктів з глютеном, забирають у себе можливість їсти цільнозернові злаки – ті, що містять висівки з пшениці, вівса, ячменю, жита.

Вони забезпечують наш організм клітковиною, важливими вітамінами та поживними речовинами, як залізо, кальцій та білок.

По-друге, не існує науково-обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є корисними або ж допомагають втратити вагу людям без целіакії.

Адже глютен у безглютенових продуктах зазвичай замінюють вже справді шкідливим жиром і цукром.

У світі виробники безглютенових продуктів успішно використовують поширені міфи про глютен, щоб підвищити продажі.

Наприклад, в 2015 році у США люди витратили близько 4 мільярдів доларів на безглютенові продукти.

Це в рази перевищує кількість людей, яким діагностовано целіакію чи алергію на глютен.



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: