Вхiд на сайт
Авторизацiя

2 мільйони українців можуть бути інфіковані гепатитом С – Супрун

2 мільйони українців можуть бути інфіковані гепатитом С – Супрун
За останніми оцінками, близько 5% українців можуть бути інфіковані вірусом гепатиту С. Фактично це 2 мільйони українців. Про це під час брифінгу повідомила очільниця МОЗ Уляна Супрун.

"Багато з них не знають про свій статус. Ми будемо робити тестування доступним та простим через сімейних лікарів.

Уже в цьому році сімейні лікарі отримуватимуть тест-набори для діагностики гепатиту С, на ВІЛ. ЇХ надаватимуть пацієнтам з високим рівнем ризику", – пообіцяла Супрун.

За даними МОЗ, в Україні офіційно зареєстровані майже 53 тисячі людей з гепатитом С.

Очільниця МОЗ розповідає, що багато людей не стають на чергу і не реєструються, бо не вірять, що їм допоможуть.

У 2018 році держкоштом лікують близько 6 тисяч пацієнтів.

"Цього року зможемо додатково пролікувати ще 2,5 тисячі пацієнтів, які в черзі на лікування. З 2019 року зможемо лікувати набагато більше пацієнтів, – розповіла в.о. міністра. –

Тепер МОЗ закуповуватиме інноваційний курс лікування, який коштуватиме не 8,5 тисяч доларів, які зараз в США платять за лікування. Цього року ми зможемо закупити ті ж ліки за 89 доларів.

Ефективність цих ліків у лікуванні гепатиту С досягає майже 90%. Курс лікування буде не лише через держпрограму. Та ж ціна буде в аптеках для тих, хто не хоче чекати в чергах чи іти через держпрограму".

Знизити ціну вдалося завдяки ефективності закупівель через міжнародні організації. Вони дозволять вилікувати всіх зареєстрованих пацієнтів з гепатитом С безоплатно.

За словами гендиректора Центру громадського здоров'я МОЗ Володимира Курпіти, завдяки зниженню ціни МОЗ зможе пролікувати наступного року уже не 6, а близько 50 тисяч людей.

"У нас на обліку 52 тисячі хворих на вірусний гепатит С. Якщо будемо рухатись такими темпами в цьому і наступному році, то зможемо ліквідувати чергу на лікування", – пояснив Курпіта.

Він пояснив, що зниження ціни відбулося внаслідок переговорів з компанією-виробником:

"Ми маємо генеричну версію препарату, яку випускають за ліцензією компанії, яка є оригінальним виробником і повністю гарантує якість і безпеку препарату".

За словами гендиректора Центру громадського здоров'я МОЗ, вірусні гепатити В і С – одна з серйозних загроз систем охорони здоров'я.

Найвищий ризик інфікування мають представники ключових груп: люди, які вживають наркотики, секс-працівники.

У групі ризику останнім часом помічають ветеранів АТО, в яких вищий ризик травмування, переливання крові, ін'єкцій в умовах бойових дій.

"Я сам перехворів гепатитом С, лікував його цілий рік дорогими ліками. Курс коштував від 8 до 12 тисяч доларів. Я один з тих, хто потрапив у мінімальну статистику людей, які вижили в Україні під час епідемії гепатиту С, – розповідає голова Координаційної ради БО "100 відсотків життя" Дмитро Шерембей. –

Радий, що державна медична система отримала рецепт, як зупинити епідемію для 2 мільйонів людей. Як би дивовижно це не звучало і просто, цей рецепт – у вартості.

Ми зможемо прийти в лікарню чи аптеку і отримати лікування, яке майже 100% дасть можливість вижити".

2 мільйони українців можуть бути інфіковані гепатитом С – Супрун


Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: