Вхiд на сайт
Авторизацiя

Підвищення ціни на газ в Україні відклали

Підвищення ціни на газ в Україні відклали
Кабінет міністрів продовжив спеціальні зобов'язання для "Нафтогазу України" до 1 вересня. Термін дії постанови закінчувався 1 серпня. Таким чином, уряд відтермінував підвищення тарифів на газ.

Зараз уряд України продовжує переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про підвищення цін на газ. Переговорний процес триває з липня 2017 року. Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30 до 60%, у зв'язку з ростом цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

Якби Кабмін не продовжив постанову про спецзобов’язання "Нафтогазу", в Україні довелося б переглядати ціни на газ через те, що вступив би в силу інший документ – постанова від 22 березня 2017 року. Однак в методиці, запропонованій в цій постанові, не враховується вартість закупівель газу з-за кордону – т.зв. "Імпортний паритет", введення обліку якого і вимагає МВФ. Формула перегляду ще не готова.

Рішення про те, як саме буде враховуватися імпортний паритет, Україна ухвалить після завершення консультацій з МВФ, Світовим банком і Європейським Енергоспівтовариством. Раніше в МВФ відзначили: ціна на газ для населення повинна дорівнювати ціні для імпортерів. Це питання залишається під пильною увагою Фонду і вирішення проблеми посприяє виділенню Україні чергового траншу фіндопомоги.

До тих пір ціна на газ для населення залишиться на рівні 4,942 грн за кубометр. Відзначимо, ціна складає лише частину тарифу на газ – крім закупівельної ціни, в тариф закладено також податки і витрати на транспортування газу.

Джерело



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: