Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як правильно лікувати застуду у спеку: ніякого бульйону і червоних ягід

Як правильно лікувати застуду у спеку: ніякого бульйону і червоних ягід
Застуда влітку приносить куди більший дискомфорт, ніж восени і взимку. Адже до виснажливої лихоманки додається висока температура повітря, голова і так тріщить по швах, а на нерви на додачу тисне ще і яскраве світло сонця. Словом, хворіє людина при особливих умовах. А значить, в лікуванні застуди влітку є свої правила, недотримання яких може затягнути одужання або погіршити перебіг хвороби, пише Сегодня

Допоможе кондиціонер
Комфортна температура повітря, при якій немає навантаження на весь хворий організм в цілому і на імунну систему зокрема – 18-24° С. При більш низькій хвороба може затягнутися через переохолодження, а при високій – тому, що організму доведеться витрачати сили не тільки на знищення патогенних мікроорганізмів, але і віддавати енергію на адаптацію до зовнішнього середовища, на терморегуляцію і на боротьбу з наслідками зневоднення. Тому бажано, щоб в кімнаті застудженого працював кондиціонер. Але важливо, щоб хворий знаходився подалі від самого охолоджувача і лежав під ковдрою.

Забудьте влітку про курячий бульйон
Він підходить тільки при застуді в холодну пору року. Білок в ньому потрібний для нормальної роботи імунної системи, і у вигляді бульйону він легко засвоюється, не підвищуючи термогенез. При жарі ж вироблення організмом тепла і так збільшується, тому вживання навіть найлегших тваринних білків, наприклад, кефіру, в спеку "розкочегарять" організм ще більше. Тому на час хвороби варто відмовитися від всіх білкових продуктів, включаючи кисломолочні. А ось коли видужаєте, тваринні білки їжте, і щодня: під час хвороби організм неабияк їх витратив.

Табу на червоні ягоди до t 38,5 °C
У складі червоних ягід, особливо в малині, полуниці, кизил і вишні, крім вітамінів, є аспіріноподобні речовини. Вживати ці вітамінки людині, яка температурить, не варто: рослинний аспірин, як і його хімічний аналог, сприяють пітливості і зниженню температури тіла. Але ж лихоманка - це відмінний спосіб боротьби організму з інфекцією, тому не потрібно втручатися в терморегуляцію. Поки температура на градуснику не перевалила за позначку в 38,5 градусів.

Не впускайте світло в кімнату хворого
Сонячне світло активізує роботу головного мозку, через що до нього приливає багато крові. А у хворого організму вона напхана токсинами. Це може викликати стійку мігрень. Тому влітку в кімнаті застудженого вікна повинні бути закриті щільними шторами.

Не закопуйтесь повністю в пісок
Погріти кісточки, зариваючись в пісок глибше, неможливо, адже прогріваються лише верхні шари узбережжя, і можна переохолодитися. Закапувати можна кисті і стопи - це простимулює імунітет: на них знаходяться біологічно активні точки. Але тільки якщо немає температури.

Для терморегуляції потрібна мінеральна вода
Для того щоб організм в повному обсязі вимивав з себе токсини, щоб не зашкалювала температура тіла, у нього повинен бути запас вільної рідини. Вона втрачається в процесі терморегуляції при лихоманці, але влітку ці втрати зростають в рази через спеку. Очевидне рішення – пити воду "відрами". Але це перевантажить серцево-судинну систему і збільшить кількість поту, разом з яким з організму будуть виходити і мінеральні речовини. Пийте воду з рівнем мінералізації від 100 до 400 мг/л (вказано на етикетці). За рахунок солей вода затримається в організмі (створивши рідинне депо) і поповнить запаси загублених при потінні мінералів. Частину води і мінералів можна набирати, вживаючи овочі, на 95-98% складаються з води: огірки, кабачки, кавуни. А для поліпшення детоксикації варто їсти коренеплоди (морква, буряк, селера) в тушкованому або запеченому вигляді: вони містять велику кількість харчових волокон, у яких при термічній обробці збільшуються сорбуючі властивості.

На вечірні прогулянки — в одязі "з горлом"
Влаштовувати прогулянки хворіє потрібно влітку або вранці, або ввечері, коли немає сильної спеки. В цей час доби, наприклад в серпні, може бути вже прохолодно. Одягайте одяг з високим і щільним коміром: це попередить розвиток тонзиліту і не дасть розболітися горлу.

В море — можна, але після заходу сонця
Зловживання ультрафіолетом пригнічує імунітет. Бути на вулиці при застуді можна після заходу сонця або з ранку до 8:00, навіть можна поплавати в морі (якщо воно буде теплим): до 10 хвилин і якщо температура тіла нижче 38,5 ° С. Сольові ванни зміцнюють імунітет, нормалізують терморегуляцію, тиск і зволожують слизові носоглотки: при спеці вони сохнуть швидко, що полегшує життя вірусам. Полощіть ніс і горло сольовим розчином не менш 5 разів на день.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: