Вхiд на сайт
Авторизацiя

Українські та словацькі водники відвідали сучасну міні-ГЕС на Закарпатті

Українські та словацькі водники відвідали сучасну міні-ГЕС на Закарпатті


У кінці травня 2018 року в Ужгороді відбулась зустріч заступників Уповноважених Урядів України і Словацької Республіки за участі керівників робочих груп Українсько-Словацької Комісії по прикордонних водах.

Окрім протокольних засідань, словацька делегація ознайомилась з водогосподарським комплексом басейну р.Тиса. Зокрема, фахівці відвідали гідротехнічні споруди, об’єкти протипаводкового захисту на річках Боржава, Тересва та сучасну міні-ГЕС групи РЕНЕР на річці Брустурянка у селі Лопухово.

«Зі станцією Брустурянка я знайомий давно, ще коли перебував керівником Тячівського управління, а станція була тільки робочим кресленням і хочу відмітити, що дана гідротехнічна споруда є унікальним прикладом використання водних ресурсів. Цим проектом передбачено і регулювання русла, і видобуток електроенергії, і високовартісні роботи по берегоукріпленню – усе це в комплексі. А також бачимо дієві рибоходи, дотримання санітарного пропуск пропуску води. Це дійсно показова споруда, яка дає ефективні результати і по виготовленню електроенергії, і по збалансуванню водяного потоку на цій території», - каже Станіслав Коломис, начальник Виноградівського міжрайонного управління водного господарства.

Українські та словацькі водники відвідали сучасну міні-ГЕС на Закарпатті


Приємні враження залишилися і у словацьких фахівців. Заступник Уповноваженого Уряду Словацької Республіки каже – такі станції дійсно є прикладом для наслідування:

«Це дуже гарний і правильно побудований об’єкт, який є дружнім до природи, з сучасними технологіями вироблення екологічної енергії. Надзвичайно приємно мати можливість навідатися на цей об’єкт. І в Словаччині теж маємо побудовані міні-ГЕС, але все ж на Закарпатті умови для будівництва кращі – тут більші перепади висот і густа сітка річок. Тут дуже гарна природа і станція чудово списується у цей природній ландшафт», - каже технічний директор водного господарства, заступник Уповноваженого Уряду Словацької Республіки Павел Віраг.

Українські та словацькі водники відвідали сучасну міні-ГЕС на Закарпатті


До слова, під час засідання Сторони обговорили питання двостороннього співробітництва за 2017 рік та план на 2018 рік, зокрема щодо організації протипаводкового захисту в 6асейнах річок Уж та Латориця, охорони якості прикордонних вод та гідрометеорологічної ситуації. Також окремим завданням було підготувати проект протоколу ХVІ засідання Українсько-Словацької комісії по прикордонних водах, яке відбудеться у липні цього року на території Словацької Республіки.

У результаті проведеної роботи заступники Уповноважених Урядів України і Словацької Республіки підписали Протокол зустрічі 31 травня в м.Ужгород.




Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: