Вхiд на сайт
Авторизацiя

Вчені з'ясували причини прояву агресії та насильства серед футбольних фанатів

Вчені з'ясували причини прояву агресії та насильства серед футбольних фанатів
Вчені з Оксфордського університету провели дослідження, для якого опитали 465 бразильських уболівальників. Це допомогло їм з'ясувати, що навіть радикально налаштовані фанати часто не виявляють ознак насильства за межами сфери захоплення.

Про це повідомляє Naked Science.

В опитуванні було три розділи. За допомогою першого фахівці визначали психологічні риси людини і розпитували про ставлення до футболу. У другому просили згоду на публікацію, а в третьому проводили тест соціальної адаптації.

"Наше дослідження показало, що хуліганство - це не випадкова поведінка. Учасники хуліганських рухів не схильні до застосування сили за межами своєї спільноти. Насильство майже завжди зосереджене на тих, кого група вважає загрозою: конкуруючих фанатів або поліцію", - розповіла доктор Березня Ньюсон (Martha Newson).

Вчені з'ясували, що стаючи частиною фанатських груп, люди неминуче піднімають ставки, що і стає причиною сутичок.

Це виникає не тільки тому, що шанувальники віддані своєму співтовариству, але і тому, що їх навколишнє середовище стає все більш небезпечною для них. Наприклад, вони очікують образи з боку суперників, тому їх позиція перемикається в режим "готовий до бою".

На думку дослідників, така робота допоможе в майбутньому краще зрозуміти культуру послідовників якого-небудь руху, включаючи релігійні і політичні течії. Так, гостре суперництво фанатів пов'язане з еволюцією людини. Племена завжди боролися за їжу, територію і самок, і, можливо, ортодоксальні прихильники демонструють спадщину племінної психології.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: