Вхiд на сайт
Авторизацiя

Рада прийняла закон про валюту

Рада прийняла закон про валюту
Верховна Рада прийняла закон про валюту. За прийняття в другому читанні законопроекту №8152, зареєстрованому в Раді 19 березня, проголосували 228 депутатів за мінімально необхідних 226, передають Українські Новини.

Відповідно до тексту документа, валютне регулювання в Україні ґрунтується на таких принципах: гнучкий валютний курс; незалежність Національного банку у формуванні й реалізації валютної й монетарної політики; пріоритет ринкових інструментів валютного регулювання над адміністративними; свобода здійснення валютних операцій; забезпечення стабільності фінансової системи й рівноваги платіжного балансу України.

Відповідно до законопроекту, валютні операції здійснюються без обмежень, за винятком випадків введення Національним банком відповідно до цього закону заходів захисту.

Валютні операції здійснюються відповідно до валютного законодавства.

Зазначається, що в сфері здійснення валютних операцій нерезиденти мають усі права, надані резидентам України.

Разом з тим у законопроекті йдеться, що гривня є єдиним законним платіжним засобом в Україні й приймається всіма фізичними і юридичними особами без обмежень на всій території України для проведення розрахунків і переказів.

Порядок проведення розрахунків за валютними операціями, здійснюваним в іноземній валюті й банківських металах, визначається Національним банком.

Згідно 6 статті законопроекту, торгівля валютними цінностями здійснюється на міжбанківському валютному ринку України.

Транскордонний переказ валютних цінностей здійснюється без обмежень винятково через уповноважені установи в порядку, установленому Національним банком України.

Зазначається, що транскордонне переміщення фізичними особами валютних цінностей на суму, що перевищує в еквіваленті 10 тис. євро, підлягає письмовому декларуванню центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову й митну політику.

Порядок транскордонного переміщення валютних цінностей уповноваженими установами й суб'єктами валютних операцій визначається Національним банком.

Згідно зі статтею 9 законопроекту, банки здійснюють валютні операції на підставі банківської ліцензії.

Небанківські фінансові установи здійснюють валютні операції на підставі ліцензії Національного банку на здійснення таких валютних операцій: обмін валют (здійснення операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі); переказ коштів; надання коштів у борг, у тому числі на умовах фінансового кредиту; факторинг (у частині здійснення розрахунків на території України в іноземній валюті між факторами й клієнтами за операціями з міжнародним факторингом з поступки права вимоги до боржника-нерезидента); інші валютні операції, визначені НБУ.

Відповідно до пункту 3 статті 9 законопроекту, національний оператор поштового зв'язку здійснює валютні операції на підставі ліцензії Національного банку на здійснення таких валютних операцій: переказ коштів; діяльність з обміну валют.

Зазначається, що ліцензії Національного банку на здійснення валютних операцій діють безстроково.

Також, відповідно до законопроекту, Національний банк здійснює валютний контроль за вповноваженими установами.

Відповідно до пункту 1 статті 14 законопроекту, у разі порушення банками валютного законодавства Національний банк України адекватно зробленому порушенню застосовує заходи впливу відповідно до закону України "Про банки й банківську діяльність".

Як повідомляли Українські Новини, НБУ відмовився знижувати вимогу до обов'язкового продажу надходжень з 50%.

Також НБУ посилив наглядза діяльністю платіжних систем.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: