Вхiд на сайт
Авторизацiя

Закон про "комуналку" відкладається: чому і що це означає для українців

Закон про "комуналку" відкладається: чому і що це означає для українців
Нові правила оплати ЖКП можуть перенести на 2019 рік

Набуття чинності законом "Про житлово-комунальні послуги" (ЖКП), намічене на 10 червня, відкладено, повідомили "Сегодня" в профільному комітеті Верховної Ради. Причина – не готові підзаконні акти, тому Кабмін ініціює перенесення термінів на 2019 рік. Що це означає для українців?

Чому
Перший заступник голови комітету ВР з питань містобудування та житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський підтвердив нам, що спільно з Кабміном ведеться робота щодо перенесення термінів набуття чинності окремих положень закону.

"Це необхідно для дотримання правового боку питання, оскільки новий закон не стикується з діючими постановами Кабміну, зокрема в питаннях укладення договорів між постачальниками і споживачами послуг, припинення надання компослуг в разі несплати, нарахування пені тощо, а нові постанови ще не готові, – роз'яснив Андрієвський. – Можуть виникнути загрози з проходженням нового опалювального сезону, вивезенням сміття, оскільки за новим законом постачальники компослуг формально не матимуть права надавати ці послуги, поки не укладені типові договори, а нові їх варіанти не розроблені. Тому вирішено перенести набуття чинностей статей закону, які стосуються опалення, на 1 травня 2019 року, а обслуговування будинків – на 1 січня 2019 року".

За словами Андрієвського, депутати постараються встигнути з перенесенням до 10 червня. У Мінрегіонбуду та ЖКГ нам доповнили, що планується також зміщення термінів з монтажу постачальниками послуг приладів будинкового обліку тепла (до 2 серпня 2018 р.), інакше тепловиків чекали б великі штрафи.

"Це неможливо фізично, оскільки дуже великі обсяги робіт", – пояснюють в Мінрегіонбуді.

Крім того, правила управління багатоквартирними будинками тільки пройшли процедуру громадського обговорення, ще потрібен час на їх прийняття Кабміном і набуття чинності, підбір кваліфікованих кадрів на посади кербудів. А згідно із законом, послуга з управління багатоквартирним будинком повинна бути введена також з 10 червня..

Що народу
Після набуття чинності закону про ЖКП всі жителі багатоквартирних будинків повинні будуть в тримісячний термін вибрати собі управителя або створити ОСББ. Зараз там, де немає ОСББ, а таких будинків в країні близько 80%, опаленням, водопостачанням, прибиранням території тощо займаються керуючі компанії, по суті, колишні жеки. Якщо закон почне діяти з 10 червня, то всі укладені жеками договори з постачальниками послуг втратять чинність. І може статися, що мешканцям відключать воду, перестануть вивозити сміття, оскільки "немає договору – немає послуг".

У Мінрегіонбуді обіцяють допомогти місцевій владі вирішити цю проблему до кінця року. Тут є правова колізія: рішення про призначення управителя повинні прийняти мешканці будинку, а за Конституцією примушувати їх не можна, це порушення прав громадян. Але за утримання будинку мешканцям доведеться платити більше, оскільки туди увійде і зарплата управителя. Що стосується пені за несплату, то її в будь-якому випадку повинні ввести з 1 січня 2019 р незалежно від того, чи буде перенесено набуття чинності закону про компослуги, чи ні. Вона, нагадаємо, становить 0,01% від суми боргу в день і не може перевищувати 100% боргу.

"Ще на рік затримають модернізацію"
Фахівці в сфері ЖКГ кажуть, що рішення влади можна пояснити, але воно ще на рік затримає введення сучасних методів обслуговування багатоквартирних будинків.

"У Кабміну було півроку, щоб підготувати необхідні документи, цього часу, з моєї точки зору, досить, – упевнений експерт Андрій Никончук. – Для малоініціативних мешканців нічого поки не зміниться, але це швидше погано, ніж добре, адже все одно доведеться щось міняти. Закон дає людям можливість вибору: жити з ледь теплими батареями, відсутністю води в крані, горами сміття під вікном чи змінити ситуацію, створивши ОСББ, вибравши кербуда. На жаль, більшість поки не замислюються, що володіння власністю – це не тільки права, але і обов'язки".


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: