Вхiд на сайт
Авторизацiя

Машиною в середньовіччя: для чого вам їхати на Срібний Татош 2018

Машиною в середньовіччя: для чого вам їхати на Срібний Татош 2018
На Закарпатті вже традиційно в останню суботу травня, зранку, вправні лицарі одягають свої обладунки, готують зброю та збираються до бою, а їхні панянки вбираються в найкращі сукні та гарно вкладають волосся. Все, в кращих традиціях середньовіччя.

Саме в ці останні вихідні травня вже сьомий рік поспіль відбувається фестиваль середньовічної культури "Срібний Татош".

У ці дні на території замку «Сент-Міклош», де, власне, він і розташувався, можна відчути справжній середньовічний дух. Лицарські бої, кінні турніри, автентичні забави, запальні танки та музика – все це ніби відкидає тебе у просторі та часі на 700 років назад.

Саме на цьому фестивалі кожен може відчути на собі, як жилося людині середньовіччя, що їй доводилося їсти, вдягати та як, наприклад, можна було освідчуватися в коханні. На фестивалі зазвичай діє кілька локацій і все це створює для відвідувачів певний історичний екскурс. Цей фестиваль вдало підійде для відвідування тим, хто в дитинстві відчайдушно захоплювався історією та завжди мріяв відчути себе справжнім лицарем чи чарівною середньовічною пані.

Цьогорічна "машина часу" у середньовічну епоху запрацює в Чинадієві 25-27 травня, а поки ми пропонуємо вам почитати, з чого все починалося та як саме відбуватиметься цього року. Фестиваль середньовічної культури – ідея цікава, та не нова. Про те, звідки її запозичили, як розвивали та удосконалювали протягом 6 років – у розмові з організатором Юрієм Славіком.

Далі – пряма мова.

Ідея

Ідея середньовічного фестивалю зародилася дуже давно, років 10 тому. У мене та моїх друзів було бажання займатися історичною реконструкцією. У 2007 році ми відвідали фестиваль середньовічної культури "Ту Стань". Там зустрілися з людьми, які займаються цим, і зрозуміли, що нам також варто робити подібне. Ми побачили, що в Україні існує рух історичної реконструкції. Побачили, що історію, якою ми так захоплюємося, можна відтворювати.

У 2010 році ми оформили перший на Закарпатті клуб історичної реконструкції – "Меч Оріона". Уже після створення клубу щось почало рухатися. У липні 2011 року вирішили робити фестиваль історичної реконструкції на Закарпатті, хоча тоді ще до кінця не розуміли, що це має бути і як. Просто хотіли робити. Час показав, що цього бажання було більш, ніж достатньо, адже навіть перший фестиваль – вдався добре.

Ми збирали кошти для проведення фестивалю, спершу це були наші особисті гроші. Десь восени 2011 року у нас уже була більш зрозуміла концепція фестивалю та доволі чітке бачення того, що саме це має бути. У січні 2012 року, в замку Сент-Міклош відбувся промо-захід нашого фесту. Його ініціював Ігор Гуледза та мукачівський клуб історичної реконструкції «Веремій». Це був середньовічний бенкет, там лунала середньовічна музика та відбувалися невеличкі лицарські бої. Саме тоді, на цьому заході у січні 2012 року ми вперше оголосили, що маємо наміри проводити на Закарпатті "Срібний Татош".

"Срібний Татош 2012"

Машиною в середньовіччя: для чого вам їхати на Срібний Татош 2018

Вже перший «Татош» став, як виявилося, міжнародним: на фестиваль з’їхалися кілька колективів із сусідніх країн. Наприклад, клуб історичної реконструкції "Via Cassa" (м. Кошіце, Словаччина) та колективи з Угорщини, зокрема з Будапешту. Звісно, що учасниками фестивалю стали і колективи із різних міст України: Львова, Києва, Сум, Харкова, Запоріжжя, Дніпра. Вже цей фестиваль зібрав кілька сотень гостей та перевершив всі наші очікування. На першому фестивалі відбувалися лицарські бої, кілька майстер-класів та концерт, всі інші фестивальні локації з’явилися трошки пізніше. Ми почули схвальні відгуки від відвідувачів та безпосередніх учасників дійства, і це "запалило" нас.

"Срібний Татош 2013"


Другий фестиваль відзначився потужною концертною програмою, в якій взяли участь кілька крутих колективів: Орден Небес (Ужгород), FRAM (Київ), Триставісім (Ужгород), Bordo Sarkany (Дебрецен, Угорщина). Цей фестиваль відвідали вже більше півтисячі людей, а список клубів історичної реконструкції доповнився лицарями з "Бойового братства" (Київ), благородними мужами та прекрасними леді з клубу "Пантера" (м. Львів). А ще саме цього року до команди "Татошу" долучився Олександр Шершун, який став незмінним ведучим фестивалю. Знову ж, лицарські бої, майстер-класи із середньовічних танців та просто неймовірна атмосфера – цим ми вражали публіку у 2013-му, але все ж – завжди хочеться зробити краще, тому врахувавши всі недоліки ми приступили до організації наступного "Срібного Татошу".

"Срібний Татош 2014"


Стосовно того, чи варто проводити фестиваль у 2014-му – ми довго вагалися. Події Революції Гідності, анексія Криму, початок АТО…, все це не сприяло проведенню заходу. Все ж, зваживши всі "за" і "проти", ми вирішили, що "Срібний Татош 2014" – буде. Крім цього, у дні фестивалю була злива, яка також ускладнювала роботу в рази, але й попри це наші гості були задоволені святом. Вже у 2014-му на фестивалі зібралося дуже багато людей, яких розважали музичні гурти ShamRocks, "Atmasfera", а також театр вогню та світла "Dragonfly", який вразив всіх гостей масовою смолоскиповою ходою.

"Срібний Татош 2015"

Машиною в середньовіччя: для чого вам їхати на Срібний Татош 2018

У 2015-му до нас з’їхалося понад три десятки саме бойових учасників, такої кількості лицарів у нас до цього ще не було. "Одаль" та "Ріттер" з Харкова, "Тріумф" із Донецька, "Степова Варта" із Кривого Рогу, "Путивль" із Києва та ще багато колективів проявляли свою силу на фестивалі у 2015-му. Саме на цьому фестивалі ми розповіли про створення нашого клубу історичної реконструкції "Орден Святого Миколая", який зараз практично і є ініціатором проведення "Срібного Татоша". Із новинок, які здивували глядачів у 2015-му – лучний турнір та літературна частина фестивалю – "ЛітТатош", який започаткували Олександр та Оксана Сікури та поет зі Львова Богдан Кухта.

"Срібний Татош 2016"


"Срібний Татош 2016" став 5-им, ювілейним фестивалем, який ми хотіли зробити якомога масштабнішим. Саме тоді ми розробили новий логотип фестивалю, який створила художниця із Києва Валентина Маштак. А ще у 2016-му у "Татоша" з’явився власний сайт, технічну підтримку якого і досі здійснюють Вікторія Шершун та Дмитро Прозоров. На цьому фестивалі зібралася рекордна для нас кількість гостей – майже 2 тисячі. Також вже з більшим розмахом відбувся "ЛітТатош", в рамках якого відбулася не лише "Бардватра", а й літературний конкурс, в якому взяли участь чимало поетів з різних міст України. Програма цього фестивалю виявилася неймовірно насиченою: бої, лучний турнір, майстер-класи, дитяча локація, концерт…

Після цього нам хотілося зробити фестиваль у 2017-му менш гучним, спокійнішим. Саме в 2016-му році до нашої команди долучилися 30 волонтерів з різних міст України, а дехто навіть зі Словаччини, які доглядали за територією фестивалю, працювали з учасниками та пресою, й виконували ще низку важливих завдань. Без їхньої сумлінної роботи навряд вдалося б провести захід на такому високому, якісному рівні.

"Срібний Татош 2017"


Того року фестиваль вражав музикою: хедлайнером музичної сцени був гурт "Irdorath" із Білорусі, а крім них ще грав гурт "Чаламада" та гурт із Угорщини "Hollóének Hungarica". Традиційно відбувся турнір у трьох номінаціях: щит-меч (фехтувальна номінація), 5х5 (командна) і профбої – парні поєдинки, до яких допускаються тільки найкращі бійці. Саме профбої є найвидовищнішим дійством турніру, оскільки у поєдинках цієї категорії дозволені майже всі удари та прийоми. Крім цих трьох номінацій, на фестивалі відбувалися бугурти – масові повноконтактні бої типу "лава на лаву". Загальна кількість учасників у такому дійстві на нашому фестивалі сягає 30-40 рицарів. Бійці на фестивалі були із різних міст: Харкова, Києва, Львова, Тернополя та Дніпра.

Крім цього, на фестивалі запрацювала справжня середньовічна кухня "Ситий Татош", де кожен охочий міг скуштувати страви зготовані за старовинними рецептами. А ще вражали кінними турнірами, в яких взяли участь 8 коней. А от для найменших гостей фестивалю вже традиційно працювала дитяча локація – «Татошик».

Цьогорічний фестиваль уже сьомий, і ми б хотіли, аби цього року він виходив на якийсь певний рівень самоокупності. Сподіваємося, що людей цього року буде не мало, а головне – більше, ніж у минулі рази.

Цього року "Срібний Татош" триватиме аж 3 дні. Якщо всі минулі роки дійство розпочиналося у суботу зранку, а закінчувалося у неділю під вечір, цього року організатори вирішили збільшити тривалість свята. Вони наголошують: п`ятниця - повноцінний фестивальний день із лицарськими боями та іншими розвагами.

Таким був фестиваль протягом шести років, а яким він буде цьогоріч й самі організатори можуть лише здогадуватися, тому – вже цих вихідних у вас є прекрасна можливість поринути у минуле, скуштувати середньовічні наїдки та поспостерігати за справжніми, відважними та подекуди шокуючими лицарськими турнірами.

Ольга Беца, Varosh



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: