Вхiд на сайт
Авторизацiя

Європейська практика на Закарпатті: як живуть села, де встановлено сучасні міні-ГЕС (ВІДЕО)

Європейська практика на Закарпатті: як живуть села, де встановлено сучасні міні-ГЕС (ВІДЕО)


Питання міні-ГЕС на Закарпатті протягом останнього часу набуло чималого розголосу. В цій справі присутня і політика, і питання інвестицій, і збереження середовища та розвиток місцевих населених пунктів, а також зміна позицій чиновників .

Тим часом, у селах, де міні-ГЕС працюють, на місцях задоволені реалізованими соціальними проектами та не помічають змін у екології, розповідають у сюжеті М-студіо:



Село Лопухово чи не найвіддаленіший населений пункт Тячівщини. Декілька років тому глибинка району зацікавила інвесторів – тут захотіли звести міні-ГЕС.

Для села в якого не надто потужний бюджет вливання додаткових коштів в його розвиток вітається. Проте такі рішення приймає громада. Тож декілька років тому в Лопухів на громадські слухання завітали експерти, щоб розповісти місцевим жителям про всі плюси та мінуси будівництва такого об'єкта у їхньому населеному пункті.

Між сторонами було заключено договір в якому було прописано, що компанія зобов’язується допомагати населеному пункту. Минув майже рік, угода виконується. Окрім того, в договорі було прописано зведення берегоукріплень, адже підтоплень чи не найбільше боялися селяни. Цього року комплекс міні-ГЕС вже пройшов випробування на міцність - витримав і паводок, і льодохід.



Працює сучасна міні-ГЕС і на Перечинщині. Станція «Шипіт-2» діє на річці з однойменною назвою ось вже 2 роки. Необхідна концентрація води в ГЕС такого типу створюється за допомогою деривації.

На станції «Шипіт 2» встановлена запатентована система водозабору «Грізлі», яка визнана екологічно безпечною та використовується у всій Європі. Спеціальна система решіток перешкоджає потраплянню маленьких водних організмів та риб у водовідвідну систему.

Жодного негативного впливу на довкілля від МІНІ-ГЕС місцеві тут так само не помітили, навіть навпаки. Сміття стало менше, з’явились берегоукріплення, покращилась інфраструктура. До державного ж бюджету компанія сплачує мільйонні податки.

Оператор станції місцевий житель пан Іван працює тут від самого запуску міні-ГЕС. Каже, більшість жителів Турї-Поляни підтримали будівництво об’єкту. Зараз – жодних нарікань. Коли рівень води в ріці падає, потужності ГЕС зменшують або і зовсім зупиняють станцію. Інформація, що ніби такі ГЕС приносять шкоду ніщо інше, як міфи, кажуть працівники компанії. Як приклад, один з таких міфів - вода, що виходить з турбіни - гаряча та брудна. Та насправді, це не так.

До слова, трохи далі по руслу, працює форелеве господарство, а як відомо, ця риба у брудній воді жити не буде.




Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: