Вхiд на сайт
Авторизацiя

На Закарпатті щорічно реєструють до 900 випадків вірусних гепатитів: медики порадили, як вберегтися

На Закарпатті щорічно реєструють до 900 випадків вірусних гепатитів: медики порадили, як вберегтися
Сьогодні, 28 липня, у Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами в прес-центрі Обласного Центру здоров’я в Ужгороді обговорили це захворювання.

За офіційними даними, в Закарпатській області щорічно реєструється 700-900 випадків вірусних гепатитів. Проте основну частку, 70-80%, в різні роки серед них займає гострий вірусний гепатит А, який можна віднести до кишкових інфекцій. Кількість вперше виявлених парентеральних гострих та хронічних гепатитів В і С становить біля 120 -150 випадків на рік. Проте, не зважаючи на механізм передачі гепатитів А, В і С (фекально-оральний чи парентеральний) запобігти подальшому поширенню інфекції можна завдяки лабораторному обстеженню осіб, що контактували із хворими на маркери гепатитів.

Закарпатська область займає перше місце по захворюванні на вірусний гепатит А, який ще називають «хворобою брудних рук». Про це повідомив головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк. Він розповів:

«Якщо ми говоримо за вірусні гепатити, то за 2016 рік від них померло понад мільйон осіб у світі. 90% з них – від хронічних гепатитів В і С. У Закарпатській області переважає гепатит А – 80%. У нас є своя програма з лікування вірусних гепатитів. Зараз препарати стали дешевші, і ми вже оголосили торги та плануємо цього року пролікувати понад 100 хворих на гепатити В і С».

Варто зауважити, що гепатит В переходить у хронічну форму у 20%, С – у 80%. Якщо вакцинуватися, то можна вберегтися від цього захворювання, зокрема від гепатиту В. Вакцинацію проводять ще у пологовому будинку, але, за словами Михайла Поляка, є багато відмов. Крім того, цьогорічних вакцин вистачатиме на 9%, однак у всіх районах області ще є запаси.

«Обстеження є запорукою здоров’я. В нашій області не завжди громадяни вживають воду, придатну для пиття. Є проблема централізованого водопостачання. Крім того, свідомість громадян не є достатньою», - зауважила Вікторії Тимчик, завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України".

90% гепатитів виявляють переважно випадково, зокрема при медичному обстеженні. Хвороба на ранніх етапах є майже безсимптомною. Перші ознаки можуть проявитися через 6-7 років.

Якщо проти гепатиту А та В можна захиститися шляхом вакцинації, то проти гепатиту С вакцини не існує. Завдяки щепленню проти гепатиту B щорічно в світі запобігають виникненню приблизно 4,5 випадків інфікування дітей.

Щоб вберегти себе та оточуючих від гепатиту медики порадили:
- Знайте про ризики:
Небезпечна кров, небезпечні ін'єкції та спільне використання ін'єкційного обладнання для введення наркотиків можуть призвести до інфікування вірусом гепатиту. Використання стерильних одноразових шприців може попередити ці інфекції.
- Проведіть вакцинацію дітей
Безпечна і ефективна вакцина може забезпечити захист від гепатиту А та B на все життя.
- Зробіть аналіз, проведіть лікування.

Раннє виявлення і лікування інфікованих осіб є важливим напрямком профілактики. Закарпатська обласна клінічна лікарня тестування на хронічні вірусні гепатити В і С проводить безкоштовно. Тож вчасне обстеження також є однією із запорук здоров’я.

Закарпатський кореспондент



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: