Вхiд на сайт
Авторизацiя

Грозові дощі чи спека: головний метеоролог Закарпаття розповів про прогноз на червень

Грозові дощі чи спека: головний метеоролог Закарпаття розповів про прогноз на червень

Перший тиждень літа на Закарпатті виявився доволі мінливим: теплі дні чергувалися з прохолодою, дощами та грозами, як наслідок – поступове збільшення рівня води в річках.

Багатьох краян цікавить, яким же буде літо, однак метеорологи давати таких прогнозів не поспішають, адже переконують: найточніше погоду можна визначити тільки на декілька днів наперед, а також зробити передбачення максимум на два тижні.

«Закарпатський кореспондент» поспілкувався з начальником Закарпатського обласного центру з гідрометеорології Василем Манівчуком про найближчі прогнози та очікування на наступні дні першого місяця літа.

Грозові дощі чи спека: головний метеоролог Закарпаття розповів про прогноз на червень «Опади, які пройшли зараз, за критеріями були дуже сильними – від 20 мм, подекуди сягали майже 40 мм. Найбільше це позначилося на басейнах Латориці та Ужа. Однак ці опади мали локальний характер. Підвищення води в річках становить до півметра. Друга хвиля дощів на території Закарпаття пройшла під вечір та вночі з 7-го на 8-е червня. Це грозові дощі, на фоні яких рівень води в річках може підвищитися ще на півметра-метр. Проте це звичайні процеси, характерні для другої половини весни-початку літа. Ця хвиля буде холодною, можливий і град. Травень нам показав, що він досить дощовий, червень теж – із достатніми запасами вологи. Тому зараз не варто розраховувати на дуже спекотний і сонячний місяць», – розповідає начальник Закарпатського ЦГМ Василь Манівчук.

Наступного тижня ймовірність опадів мала, проте в середу, 14 червня, у другій половині дня йтиме невеликий дощ. Загалом невеликі опади можна буде спостерігати протягом найближчих десять днів.

У Закарпатському обласному центрі з гідрометеорології наголошують, що перша половина місяця не є дуже спекотною, однак ймовірність того, що температура сягне 30°, припадає на неділю, 11 червня.

Грозові дощі чи спека: головний метеоролог Закарпаття розповів про прогноз на червень «Потрохи температура буде підніматися навіть до 32° на рівнині, зокрема на Ужгородщині, Берегівщині. Учора, 7 червня, інтенсивні дощі були майже на всій території області, у другій половині ночі – в основному – на центральній і східній частинах (Тячівський, Рахівський райони). Це триватиме і сьогодні, 8 червня. Наступна хвиля опадів по всій території області припадає на суботу, 10 червня, з переходом на ніч неділі, – додає метеоролог. Це грозові дощі – наприклад, в Ужгороді вони на Собранецькій можуть бути, а на Гагаріна – ні. Тобто цими днями є ймовірність випадання опадів на Закарпаття, але, чи будуть вони в Зняцеві, чи в Мукачеві – важко спрогнозувати».

Закарпатські метеорологи впевнені, що для аграріїв ситуація не є поганою, адже ця кількість опадів добре сприймається рослинами, замокання не буде. А ось такі явища, як град, тільки розпочинаються, що й становить невеликий ризик.

«Передбачення робити важко, цей рік є виключенням із багаторічної тенденції, яка спостерігається, адже зима була холодна і довга, весна теж холодніша, ніж зазвичай. Останніми роками ми бачили теплу зиму, весну, жарке літо, а цьогоріч усе якось не так. Із багаторічного періоду цей 2017-й випав, адже показники погоди відрізнялися від звичних для минулого десятиріччя. Минулого року, я б ще сказав, що літо буде дуже спекотним, зараз уже сумніваюся. Можливо, це початок того, що потрохи температури будуть знижуватися. Але судити рано, з одного року висновків не робимо», - каже Василь Манівчук.

Закарпатський кореспондент



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (1)
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: