Вхiд на сайт
Авторизацiя

В гармонії з природою: в Ісландії навіть всесвітньо відома «Блакитна лагуна» виробляє електроенергію

В гармонії з природою: в Ісландії навіть всесвітньо відома «Блакитна лагуна» виробляє електроенергію

Сучасні технології у відновлювальній енергетиці дають можливість виробляти електрику без шкоди для довкілля. Ця практика на сьогодні застосовується у всьому світі, поступового поширення вона здобуває і на Закарпатті.

Як у туристичному центрі Ісландії працює геотермальна електростанція розповідає закарпатський блогер Віктор Стинич:

Думаючи про Ісландію, багато хто асоціює її з Голубою лагуною. В уяві малюються чудові рекламні картинки, на яких люди гріються в блакитній воді серед місячних ландшафтів. Це туристична частина об’єкту, але насправді все набагато цікавіше.

Тридцять років тому, на геотермальному полі з блакитною водою, збудували першу в світі електростанцію, що почала переробляти підземну пару в електрику. Починаючи з 1976 року, тут збудували 6 частин електростанції, загальною потужністю 75 мВт.

В гармонії з природою: в Ісландії навіть всесвітньо відома «Блакитна лагуна» виробляє електроенергію


Тут не проводять організованих екскурсій, але ісландці дуже дружелюбні люди і пишаються своїми досягненнями, тому коли ми сконтактувались з ними, то погодились зробити невеличку екскурсію.

Інженер, який проводив екскурсію, назвав цю електростанцію одною з найсучасніших у світі. Він показав нам першу турбіну, з якої почалося виробництво електроенергії та саму сучасну із збудованих турбін.

Пара під тиском, подається в турбіну та крутить її виробляючи електроенергію. Вода, яка залишається після цього, подається в домівки або повертається в свердловину.

Раніше Ісландія потребувала багато електроенергії для своїх заводів з виробництва алюмінію, але зараз, коли країна має надлишок електрики, вони стають помітним гравцем на ринку сучасних технологій, розміщуючи в країні екологічні і недорогі дата-центри.

Керівництво та працівники станції рахують своїм обов’язком максимально повне використання ресурсів, що надала їм природа. Вони роблять все, щоб кожен ватт підземної енергії перетворився на добробут Ісландії. Тому вони виробляють електроенергію та гарячу воду для тисяч домівок, а як приємний бонус для туристів і ісландської економіки, збудували спа-комплекс Блакитна лагуна.

Виник цей комплекс випадково. На початку існування електростанції, надлишкову воду не закачували в свердловину, а виливали на лавове поле, сподіваючись, що пориста порода вбере її в себе. Природа вирішила інакше, і сполуки кремнію, що містилися в камінні, заблокували всі пори та тріщини, утворивши природній басейн і одну з візитівок Ісландії.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: