Вхiд на сайт
Авторизацiя

Сонячна енергетика демонструє позитивну динаміку розвитку в Україні

Сонячна енергетика демонструє позитивну динаміку розвитку в Україні
На цьому наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, відкриваючи 16 травня у Києві Другу міжнародну конференцію «Зелена модернізація економіки: виклики та можливості розвитку сонячної енергетики».

Як повідомив Сергій Савчук, пожвавленню ринку виробництва «чистої» електроенергії, у тому числі з енергії сонця, сприяв прийнятий у 2015 році Закон України № 514-VIII, яким удосконалено систему «зелених» тарифів. Безпосередню роль у розробці цього Закону відіграло Держенергоефективності.

У результаті у 2016 році з-поміж 120,6 МВт нових встановлених потужностей об’єктів відновлюваної електроенергетики, які працюють за «зеленим» тарифом, 99,1 МВт – це об’єкти сонячної енергетики.

«У 2017 році кількість впроваджених проектів зростає. Так, у I кварталі цього року введено 66,1 МВт об’єктів, що виробляють «чисту» електроенергію. Фактично лише за три місяці маємо вже половину потужностей, які було введено у 2016 році. Більша частина з них, а саме – 60 МВт, це сонячні електростанції», - наголосив С. Савчук.

Значний інтерес до енергії сонця проявляють і приватні домогосподарства. Їх до цього стимулює запроваджений «зелений» тариф, який прив’язано до курсу євро і за яким можна реалізовувати надлишок електроенергії у мережу.

Так, у І кварталі 2017 року кількість домогосподарств, що встановили сонячні панелі, збільшилася більш ніж у 5 разів порівняно з початком 2016 року, а саме – з 244 до 1309 домогосподарств. Обсяг потужностей сонячних панелей зріс більш ніж у 10 разів: з 2,2 МВт станом на початок 2016 року до 20 МВт у І кварталі 2017 року.

«Сьогодні наше завдання – продовжувати розкривати весь потенціал сонячної енергетики в країні та сприяти залученню інвестицій у цю сферу», – підсумував Сергій Савчук та додав, що участь у таких конференціях дозволяє врахувати іноземний досвід впровадження проектів «чистої» енергетики.

Державну політику розвитку відновлюваної енергетики в Україні також презентував Юрій Шафаренко, директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності. Загалом, у конференції, організованій Торгово-промисловою палатою України у співпраці з Держенергоефективності, взяло участь близько 100 представників бізнесу, міжнародних організацій, експертного середовища.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: