Вхiд на сайт
Авторизацiя

Сезон полуниці: користь, шкода та цікаві факти про смачну ягідку

Сезон смачної ароматної літньої ягоди у розпалі. Навряд чи вас хвилювала пізнавальна інформація про полуницю, окрім того, як її краще з’їсти – з вершками чи з цукром. Однак ця червона соковита бубка дає нам неабиякий потенціал. Причому буквальному розумінні.
Сезон полуниці: користь, шкода та цікаві факти про смачну ягідку

1. Полуниця вважається природним афродизіаком, ефект якого прирівнюється до «віагри». Цинк, що міститься в насінні полуниці, підвищує сексуальний потяг у чоловіків і жінок, а також збільшує вірогідність зачаття на 25%. Саме тому у Франції досі живе традиція готувати молодятам перед першою шлюбною ніччю солодкий полуничний супчик з вершками.

2. Смак полуниці прекрасний не лише у традиційному для нас поєднанні з вершками, цукром та сметаною. Ягоди чудово смакують з курятиною, твердим сиром, а також з морепродуктами. А як щодо полуничок, обсмажених на вершковому маслі з чорним перцем коньяком? Існує також безліч салатних полуничних композицій, наприклад, з огірком, зеленою цибулею олією та кедровими горішками.

3. Незважаючи на те, що полуниця – солодка ягода, вона майже не містить цукру. Саме тому голлівудські красуні частенько “сідають” на полуничну дієту і стверджують, що таким чином можна скинути 2,5 кілограмів за 4 дні. Через низький вміст цукру полуниця рекомендована навіть людям, які страждають на цукровий діабет.

Якщо ж дієта і цукровий діабет вам не загрожують, поласуйте полуничними кексиками.

4. Іще один плюс до полуничної дієти. У ягодах полуниці містяться всі вітаміни групи В, тому вона вважається природним антидепресантом. Людям, схильним до стресів та емоційних перевантажень (а сидячи на дієті це ой як актуально!), варто з’їдати по 150 грамів полуниці щодня – це допоможе заспокоїтись і зміцнити нервову систему.

5. Полунична маска для обличчя, яку споконвіку робили і хвалили наші мами і бабусі, справді має унікальні властивості. Справа в тім, що в ягоді міститься мідь, яка стимулює процес вироблення колагену. А ще полуничний сік – справжній борець із пігментними плямами на шкірі, звужує пори та лікує вугрові висипання.

6. Замість того аби купувати відбілюючу зубну пасту, у сезон щодня купуйте по півкілограма полуниць і смакуйте ними, добре розжовуючи ягоди. Адже полуничний сік відбілює зуби навіть ефективніше за дорогу зубну пасту. До того ж полуниця нейтралізує неприємний запах із рота.

7. Дуже корисна полуниця людям, які займаються спортом. Доведено, що вживання цих червоних ягід покращує кровообіг і подачу кисню до м’язів на 7%. А йод, який міститься в полуниці в достатній кількості, допомагає організму долати втому і справлятися з фізичними навантаженнями.

8. Ягоди полуниці містять речовини, близькі за хімічним складом до саліцилової кислоти (аспірину). Тому споживання полуниці при головних болях, болях у суглобах чи незначному підвищенні температури тіла допоможуть зняти неприємні симптоми.

9. Полуниця – єдиний фрукт із насінням зовні, в одній ягідці у середньому 200 насінин.

10. Найбільша 230-грамова ягода полуниці, яка увійшла в історію, була вирощена і зірвана в 1983 році в США (штат Кент). Щоправда, смакові якості гігантської полунички не вразили так, як її розміри – ягода була кислою і водянистою.

11. У Бельгії існує цілий музей, присвячений ягоді полуниці.

12. У Середньовіччі полуницю вважали символом миру і процвітання, тому її подавали тільки на важливих бенкетах для вельмож і заморських гостей.
Полуниця: користь і шкода в одній ягоді

Полуниця - перша літня ягода та справжня скарбниця вітамінів.
Вона містить прості вуглеводи, які активують в організмі обмінні процеси. Тому полуницю можна сміливо віднести до засобів омолодження організму. Через те, що ця ягода містить саліцилову кислоту її можна використовувати для зниження жару при температурі, а також для розрідження крові.

Щавелева кислота в полуниці дає нам енергію. Загалом ця чудова ягода сприяє зв’язуванню і виведенню з організму токсинів і важких металів, зменшенню проявів дисбактеріозу кишківника.

Але всі ці чудові якості полуниці можуть бути перекреслені, якщо її вживати неправильно.

По-перше, полуниця може викликати алергію. Це пов’язано із тим, що її поверхня пориста, а в порах збирається багато рослинного пилку в сезон цвітіння. Тому людям, схильним до алергії, краще полуницю не їсти.

По-друге, через контакт із землею та добривами, які додають у грунт для росту ягоди, на її поверхні можуть затримуватися яйця гельмінтів. Тож, щоб уникнути глистяної інвазії, рекомендується перед вживанням обдавати ягоди окропом.

Ще одна проблема цієї літньої смакоти — мікрокісточки, яких у ній багато. Так, якщо їсти ягоду натщесерце, то можуть загостритися захворювання шлунково-кишкового тракту (виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки, гастрит, гастродуоденіт, може загостритися сечокам’яна хвороба). А ще вживання свіжої полуниці може спричинити розвиток карієсу зубів.

Поради лікарів щодо вживання полуниці.

Перед тим як їсти ягоди, у першу чергу, їх потрібно добре помити і обдати окропом. Бажано їсти полуницю не саму, а змішувати із натуральними молочними продуктами: сметаною чи вершками. Кальцій, який є у них, зв’яже щавелеву кислоту в ягодах і тоді Вашим зубам уже нічого не зашкодить.

Візьміть за правило їсти полуницю тільки на десерт, тобто після якоїсь іншої страви, щоб не виникло проблем із шлунком.

Та якщо все ж таки виникла проблема зі здоров’ям, радимо Вам не ставити самому діагноз (адже спровокувати проблему могла і не полуниця), а звернутися до лікаря, який після обстеження встановить причину нездужання.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: