Вхiд на сайт
Авторизацiя

9 травня в Україні: марші пам'яті і можливі провокації

9 травня в Україні: марші пам'яті і можливі провокації
Політологи не прогнозують зіткнень, але уразливими залишаються прикордонні області: Харківська, Одеська, Херсонська, Запорізька.

Україна 9 травня відзначає 72-ту річницю Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У містах в цей день пройдуть мітинги-реквієми, марші і концерти. "Сьогодні" дізнався, як країна відсвяткує День Перемоги.

9 травня відзначать парадами і концертами


Масштабно святкувати в Україні День Перемоги в цьому році не будуть. По країні пройдуть мітинги пам'яті, в деяких містах паради і невеликі концерти.
Київ. 9 травня чиновники покладуть квіти до могили Невідомого солдата в парку Слави. У Національному музеї історії України у Другій світовій дасть концерт Київський академічний духовий оркестр. З Днем перемоги збігся перший півфінал Євробачення, тому порядок у столиці охоронятимуть 2,2 тисячі поліцейських з військовими Нацгвардії.

9 травня в Україні: марші пам'яті і можливі провокації


В Херсоні День перемоги відзначать святковим парадом і концертом. У Парку Слави міськрада організовує польову кухню і концертну програму з вогненним шоу.

В Запоріжжі буде схожа програма, проте без параду. У парку Перемоги місцева влада організовує польову кухню з концертом. А Запорізька рада ветеранів АТО анонсувала вшанування пам'яті на бульварі Шевченка.

Харків'яни відсвяткують 9 травня забігом на дистанції 20, 10, п'ять і три кілометри. У парку Горького пройде фестиваль "Вклонімося тим рокам", ввечері на площі академічного театру опери і балету в 16.00 почнеться парад оркестрів, а в сквері "Стрілка" виступить оркестр Національної академії Нацгвардії України. У екопарках встановлять інформаційні стенди про тварин-героїв, які стали легендами військових років. На головному майданчику буде працювати акція "Лист пам'яті", на якому відвідувачі зможуть написати про подвиги своїх родичів у Другій світовій війні. Охороняти порядок у місті будуть 3,5 тис. поліцейських.

9 травня в Україні: марші пам'яті і можливі провокації


В Одесі, крім покладання квітів, в місті пройде хода курсантів морської академії. У Міському саду запланований святковий концерт. А в Дендропарку Перемоги і в парку Шевченка виступлять оркестри. Охороняти порядок у місті будуть 2000 поліцейських.

Львів'яни відзначили День пам'яті і примирення 8 травня заходами на території історико-архітектурного комплексу "Цитадель" і в Академії сухопутних військ імені Сагайдачного. На 9 травня з боку влади не планується ніяких звичних заходів. У День перемоги над нацизмом подала заявку на проведення заходу ветеранська організація. Вона планує покласти квіти до Монументу Слави, на Солдатському кладовищі та Пагорбі Слави.

У Дніпрі покладуть квіти до пам'ятника Вічної Слави, також пройде хода. На Фестивальному причалі відбудеться концерт "Спасибі за життя" з виступами духового оркестру, дитячих колективів і рок-груп. На оглядовому майданчику в парку Шевченка буде працювати виставка військової техніки, польова кухня. Також біля академічного театру опери та балету пройде легкоатлетична естафета.

Марш "Безсмертний полк" і можливі провокації


Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук вважає, що загострена ситуація може бути в Херсонській та Миколаївській областях. Він не виключає, що провокації можуть бути в Харківській і Одеській області, але там серйозно працюють українські спецслужби. Провокатори швидше за все будуть в регіонах, де їх найменше чекають.

"Небезпека є. СБУ вже заявляла про те, що очікується загострення ситуації в Херсонській та Миколаївській областях. Наші джерела підтвердили цю інформацію. Моніторинг в Миколаєві показав, що останні два тижні відбувається активізація російських сил, в першу чергу так званих козаків, які прибувають з Росії", - сказав Тимчук.

У зоні ризику також Київ. У минулому році в столиці вже проходила акція "Безсмертний полк". В цьому році буде її перейменували в "Ніхто не забутий. Ніщо не забуте".

"Це фактично клон російської акції "Безсмертний полк". Вона номінально має на меті вшанувати пам'ять. Але ми розуміємо, що будуть спроби провокації з використанням забороненої символіки. Найстрашніше, що можливі заворушення на цьому грунті. Для російського телебачення показати картинку - в пріоритеті", - розповідає Тимчук.

Організація "Безсмертний полк" анонсувала марші на День Перемоги з аналогічною назвою в 15 містах. Хода з портретами загиблих у Другій світовій війні пройде в Херсоні, Миколаєві, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Маріуполі, Сумах, Черкасах, Ізмаїлі, Кременчуці, Кривому Розі, Полтаві, Кропивницькому, Одесі та Києві.

9 травня в Україні: марші пам'яті і можливі провокації


Командир батальйону ОУН Микола Кохановський у відповідь на хід в соцмережах закликав 9 травня зібратися біля станції метро "Арсенальна" і "захистити місто" від комуністів і їх прихильників.

Політолог Олександр Палій вважає, що серйозних наслідків провокацій не буде. Однак уразливими залишаються прикордонні області: Харківська, Одеська, Херсонська, Запорізька.

"В акціях "Безсмертного полку" 100% є рука Кремля. Сама Росія організовує через третіх людей, щоб не можна було відстежити. Провокації будуть, але сенс в них невеликий. Розхитати ситуацію навряд чи вийде", - вважає експерт.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: