Вхiд на сайт
Авторизацiя

Черги за біометричними паспортами в Україні надихнули шахраїв

Черги за біометричними паспортами в Україні надихнули шахраїв
Аферисти можуть підсунути людині підроблений закордонний паспорт, зникнути з його грошима, а то і зовсім набрати кредитів на ім'я клієнта.

Безвіз активізував попит на закордонні паспорти з біометричними даними, адже саме власники таких документів зможуть безперешкодно їздити в Європу, тоді як власникам звичайних паспортів і далі доведеться відкривати візи. Підігрівають ажіотаж в паспортних столах і літні відпустки, пише UBR.

За словами прес-секретаря держпідприємства "Документ" Володимира Поліщука, тільки в день, коли були оголошені результати голосування Європарламенту по безвізу для України, на їх сайт, замість стандартних 2-3 тис. осіб, зайшло близько 25 тис. Незвичне до такого напливу відвідувачів "залізо" просто лягло.
Зараз сайт працює, але через "технічні причини" у всіх паспортних центрах оформлення та видача закордонних паспортів не ведеться. На держпідприємстві радять спробувати щастя в іншому відомстві - відділеннях Держміграційної служби (ДМС).

Але і там електронна онлайн-черга розписана далеко вперед. Правда, можна спробувати прийти і стати в чергу безпосередньо у відділеннях ДМС (місця рівномірно розподіляються між двома чергами).
В ДМС настійно не рекомендують українцям звертатися до сумнівних посередників.

Складнощі з біометричними паспортами можуть змусити громадян звертатися до послуг посередників, які обіцяють в обхід черг зробити всі документи в необхідні терміни. Але в ДМС настійно не рекомендують українцям звертатися до такого роду сумнівних посередників. У кращому випадку, це закінчиться оформленням документів в тій же міграційній службі, тільки втридорога, а гіршому - можна залишитися і без закордонного паспорта, і без грошей.
Ловлять довірливих громадян в чергах

Вартість послуг компаній-посередників варіюється від 1 тис. До 8 тис. грн, в залежності від терміновості вирішення питання. Для порівняння, в державному центрі обслуговування громадян "Паспортний сервіс" паспорт обійдеться в 990 – 1245 грн. У ЦНАП при районних адміністраціях і міграційній службі - ще на 400 грн дешевше.

При цьому, на вудку аферистів можуть потрапити люди, яким закордонний паспорт потрібно отримати терміново, і вони готові заплатити за документ будь-які гроші. Але посередники можуть попросити і суму, яку можна порівняти з державним цінником, граючи саме на небажанні клієнта стояти в чергах.

В результаті шахраї можуть або підсунути людині підроблений закордонний паспорт, або просто зникнути з її грошима.

Про шахраїв знають і в ДП "Документ". При цьому у відомстві зазначили, що наслідки співпраці з ними для українців можуть виявитися і більш серйозними, ніж просто ризик залишитися без грошей. "Вони користуються послугами нечистих на руку чиновників і хоч і приводять вас під потрібний кабінет в відділення міграційної служби, але чекати все одно доведеться. Бували випадки, наприклад, коли шахраї використовували персональні дані клієнтів і брали на їх імена кредити. Тому користуватися такими послугами настійно не рекомендую", – попереджає Поліщук.

Застерігають від користування послугами посередників і юристи, відзначаючи при цьому, що багато фірм існують вже досить давно. Але з ажіотажем навколо біометричних паспортів їх активність може посилитися.

"Завжди були компанії або приватні особи, які обіцяли за гроші швидко оформити якийсь документ і зникали з цими грошима. Зараз явний бум на біометричні паспорти, і черги стимулюють аферистів", – зазначив керуючий партнер юрідіческо- консалтингової компанії "Де-юре" Григорій Трипульський.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: