Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Україні пенсію збільшать на 200-1000 грн: усі подробиці

В Україні пенсію збільшать на 200-1000 грн: усі подробиці
З 1 січня наступного року повинні з'явитися особисті накопичувальні пенсрахунки для працюючих. Урядом подано законопроект, за яким їх введуть для 35-літніх і тих, хто молодше.

Після дворазового підвищення мінімальної зарплати з 1 січня Кабмін взявся за збільшення пенсій. Їх обіцяють підняти з 1 жовтня. Про це вчора заявив прем'єр Володимир Гройсман. Також з 2018 року влада готується почати глобальну пенсреформу, на якій наполягає МВФ, ввівши особисті накопичувальні пенсрахунки для тих, кому до пенсії 25 років і більше. Що це дасть українцям, з'ясувала "Сегодня".

ОСУЧАСНЕННЯ. За словами прем'єра, пенсреформа передбачає підвищення пенсій з 1 жовтня і скасування утримання 15% пенсії з працюючих пенсіонерів. Суть осучаснення в тому, що раніше нараховану пенсію майже половині збільшать, замінивши у формулі розрахунку колишню середню зарплату на актуальну в 2017 році. Вона дорівнює 4482 грн. Тих, хто вийшов на пенсію рік-два тому – це не торкнеться. "Ми зробимо осучаснення пенсій для 5,62 млн пенсіонерів з 12,2 млн. Приблизно 1,3 млн осіб отримають підвищення до пенсії 200 грн, 1,2 млн — на 200-500 грн, 1,9 млн — на 500-1000 грн. І нарешті, 1,1 млн — понад 1000 грн", — роз'яснив Гройсман.

А з 1 січня наступного року повинні з'явитися особисті накопичувальні пенсрахунки для працюючих. Урядом подано законопроект, за яким їх введуть для 35-річних і молодше, а додаткові відрахування на ці рахунки будуть 2% із зарплати з поступовим підвищенням до 7% до 2023 року, або на 1% щорічно.

РЕФОРМА ВІД МВФ. Незважаючи на заперечення владою, МВФ все-таки радить поступово підвищити пенсійний вік українців, але це тільки рекомендації (всі рекомендації щодо пенсійної реформи від МВФ — див. інфографіку).

В Україні пенсію збільшать на 200-1000 грн: усі подробиці


Як роз'яснив нам президент Украналітцентру Олександр Охріменко, насправді на сайті МВФ розміщені лише підсумки дослідження їх аналітиків про те, як Україні досягти бездефіцитного бюджету Пенсфонду, який, нагадаємо, дорівнює майже 150 млрд грн. Ця сума зараз дотується з держбюджету.

Як видно з інфографіки, зменшити витрати з казни на пенсіонерів МВФ радить за рахунок збільшення пенсвіку (у меморандумі цієї вимоги немає) і підвищення податкового навантаження на спрощенців. А також пропонує відібрати право на достроковий вихід на пенсію у представників шкідливих і небезпечних професій, скасувати соцпенсії для тих, хто не має трудового стажу 35 років (для жінок — 30 років). "Це рекомендації, але їх ігнорування може вплинути на подальшу співпрацю з МВФ", — говорить Охріменко.

У Кабміні про побажання МВФ кажуть, що врахувати їх поки що складно. За словами профільного віце-прем'єра Павла Розенка, насамперед це стосується підвищення пенсвіку і скасування пільгових пенсій. "У найближчі 10 років таке навряд чи можливо, тоді наші люди просто не доживуть до пенсії, — вважає Розенко. — Умову МВФ про пенсреформу ми врахували, подавши законопроект про введення особистих накопичувальних рахунків, тепер слово за ВР".

Що стосується спрощенців, то глава Податкового комітету ВР Ніна Південця пропонує зберегти діючу схему їх оподаткування, побоюючись, що інакше дрібний бізнес повністю піде в тінь, і податків, у тому числі ЄСВ, вдасться зібрати з нього ще менше, ніж зараз.
експерт: "потрібні глибокі реформи"

ПОТРІБНІ ГЛИБОКІ РЕФОРМИ. Експерти схвалюють підвищення пенсій нинішнім пенсіонерам, але вважають, що потрібні більш глибокі реформи. "Потрібно думати не тільки про старих, але і про те, як забезпечити пенсією майбутні покоління. Шлях до цього — персональні пенсрахунки", — вважає Охріменко.
На думку члена профільного комітету ВР Олександра Дроздика, підвищувати пенсії потрібно, адже "1300 грн — це не ті гроші, на які пенсіонер може прожити". "Але невідомо, за рахунок яких ресурсів станеться таке підвищення", — говорить Дроздик.

Що стосується введення особистих пенсрахунків, то тут депутат вважає за доцільне відкласти реформу на 3-5 років. "Вводити накопичувальну пенсійну систему потрібно. Але поки ми не вирішимо проблеми солідарної системи, немає сенсу вводити накопичувальну. Тому для початку треба вирішити проблему дефіциту ПФ. Його можна знижувати, наприклад, шляхом перегляду рівня пенсій, оскільки одні люди одержують пенсії за 1300 грн, а інші — по 10 тис. грн і більше. Не повинно бути такого величезного розриву. І вже коли вирішимо ці проблеми, можна вводити накопичувальну систему", — уточнює Дроздик.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: