Вхiд на сайт
Авторизацiя

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ)

День Святого Миколая офіційно розпочинає затяжні зимові свята закарпатців. Це з дитинства найулюбленіші та найочікуваніші дні переважної більшості мешканців краю, адже вони наповнені радістю, веселощами, багаторічними традиціями та звичаями, новорічно-різдвяним чудом, яким наче просякло повітря., ну і звісно ж подарунками ...

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ)


Закарпатський кореспондент поцікавився як відзначають найяскравіші свята відомі закарпатці. І ось, що почув у відповідь ...

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ)Валентин Штефаньо, ужгородський шоколатьє та кондитер

Новий рік зустрічатиму в Ужгороді з сім'єю. Після півночі зазвичай ми гуляємо у центрі святкового міста, або ж йдемо до друзів у гості. На Різдво теж намагаємося збиратися усією родиною, разом готуємо святковий стіл, на якому присутні як закарпатські страви так і родзинки світової кухні. До прикладу, серед традиціного різдвяного частування – шукрут - витвір ельзаської кухні, що готується з квашеної капусти, м'яса, ковбасних виробів та картоплі. Також опісля Різдва з родиною та друзями святкуємо Свято Трьох Королів, яке популярне в Європі. Для цього готуємо слоєний голет в який ховаємо символічну фігурку. Найстарший учасник дійства нарізає пиріг, а найменший залазить під стіл та командує розподілом кусків смакоти. Кому дістанеться фігурка - той король, тож всі інші повинні в цей вечір виконувати його бажання.
У житті ужгородського майстра було багато новорічно-різдвяних сюрпризів та зараз для нього найцінніший подарунок - коли вся родина у здоров'ї та радості збирається навколо святкової ялинки.

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ)Наталія Янцо, керівник агенції "Майстерня свят", весільний експерт.

Враховуючи специфіку моєї роботи, новорічні свята я зазвичай проводила в компанії зовсім незнайомих мені людей, організовуючи їм справжню новорічну казку. Але 2014-й став для мене особливим. Його я зустріла під ялинкою (в прямому сенсі цього словосполучення) так як була на останньому тижні вагітності і за прогнозами лікарів очікувала народження донечки саме в новорічну ніч. Але так сталося, що 2014 рік подарував нам Дарію трохи пізніше, 11 січня, після всіх різдвяних свят. І тепер вона наш найдорогоцінніший подарунок у житті.
Моя сім'я таки дочекалася - тепер я завжди в ці казкові новорічні та різдвяні дні буду разом з ними. Підготовці до новорічного дійства у нас у сім'ї передує вибір лісової красуні, яку ми ставимо у батьків вдома. Також, відзначаючи ці свята, ми намагаємося визначити певні завдання на наступний рік та проаналізувати, що вдалося зробити у минулому.

На Різдво жінки нашої родини традиційно готують 12 страв, основною з яких є бобальки, які нам готувала ще наша бабуся. Невід 'ємним елементом святкування є різдвяна коляда: співаємо голосно і дружно. Ніколи не забуду, як мене малу, враховуючи що вчилася у школі з музичним нахилом, ставили на стільчик і просили заспівати, за що я завжди отримувала солодку нагороду.

Маю надію, що наші сімейні традиції будуть і надалі передаватися з покоління в покоління і через 50 років мені моя Дарія приготує бобальки і заколядує.

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ)Юрій Яцина, головний лікар Закарпатської обласної клінічної лікарні імені. А.Новака

Новий рік та Різдво відзначатимемо всією родиною у рідній хаті в передмісті Ужгорода. Додержуючись закарпатських звичаїв, будемо готувати традиційні страви, співати колядки та дарувати подарунки. Перед вечерею обов'язково молимося – дякуємо за все, що мали у минулому році і просимо благословіння на наступний. Щодо подарунків, то більше приємних емоцій отримую від дарування презентів іншим. Щира посмішка дорогої тобі людини – найкращий новорічний подарунок.

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ) Іванна Сабо, голова Закарпатської обласної організації Товариства Червоного Хреста України

Я щороку зустрічаю новорічну ніч разом з родиною в Ужгороді. Перед боєм курантів ми стоїмо на пішохідному мосту і разом з родиною відлічуємо хвилини, що залишилися до початку Нового року, дивимося на салюти і вітаємо рідних. Різдвяні свята – це особливе свято для мене та моєї родини. Зустрічаємо Різдво в церкві. Завжди в колі родини співаємо колядки та даруємо подарунки.

Особливо яскраво мені запам’ятався подарунок, який мені подарувала жінка-безхатченко, яка прийшла до мене на роботу після Різдвяних свят і віддала мені кульок з цукерками та талісман у вигляді сонечка, зроблений з дерева. Вона подарувала те, що мала і це було дуже зворушливо. Маємо одну гарну сімейну традицію - вдома разом готуємо подарунки для тих, кому вони будуть потрібні. Адже під час новорічно-різдвяних свят на роботу, де я працюю, приходять дітлахи, які не отримують подарунки, а так хочуть їх мати.

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ)Ольга Рогач, заслужений вчитель України

Для мене Новий рік і Різдво – це сімейні свята, тож традиційно відзначаємо їх у родинному колі. З екологічних переконань в останні роки встановлюємо штучну ялинку, однак обов'язково купуємо гілочки справжньої, які додають святкового настрою в оселі. 1 січня зустрічаємо під вітання Президента з символічним бокалом шампанського, накритим святковим столом та подарунками.

А от з Різдвом мене пов'язують ще яскравіші враження. Пам'ятаю, яким цікавим було свято колись на рідній Березнянщині з бетлегемом, щирими колядниками та закарпатськими звичаями. Батько чоловіка стелив солому на підлогу, першою годував худобу, а святковий стіл розпочинався з зубчику часнику – щоб бути здоровим цілий рік. Аж мурахи по шкірі від тих казкових часів. Зараз все трохи по-іншому, але основних звичаїв намагаємося дотримуватися.

Серед найцікавіших новорічно-різдвяних подарунків – ковзани, які подарував мені батько в далекому минулому. Тоді це була супер-новинка, тож радості був повний дім. Намагаюся передати ці теплі новорічно-різдвяні емоції і своїм першачкам – розповідаю їм про наші звичаї, про зміст свят, пишемо листи Святому Миколаю та Діду Морозу.

Не важливо скільки тобі років – Новий рік та Різдво це завжди казка.

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ)Лариса Липкань, журналіст, телеведуча

2015-й планую зустріти у колі сім’ї, а от потім, можливо, вдасться вирватися кудись в гори. Незважаючи на погоду, дух Різдва таки з’явився заздалегідь, тож захотілося належно підготуватися до свята. Цього року планую усім запакувати подарунки в різнокольорові обгортки з великими бантами. Навіть собака не залишиться ображеною. Окрім коробок під ялинкою, хочу влаштувати для дітей квест із цікавими запитаннями, щоб вони шукали сюрпризи по всій оселі.

Особливий новорічний подарунок пригадується з дитинства. Якось мене батьки взяли із собою в гості. У доньки їхніх друзів був день народження, тож у дитячому магазині ми купили іграшку – великого білого пухнастого зайця. Поки я того зайця несла, встигла в нього закохатися і відривала від себе із великим зусиллям. Були і сльози, і вмовляння, що може ми встигнемо Олі щось інше подарувати. Купити собі такого ж я навіть не просила, бо бачила, що у магазині він був останній. Словом, не знаю, чого це вартувало моїм батькам, але за кілька днів Дід Мороз мені приніс такого ж зайця під ялинку. Це було щастя. Він і досі живе у моїх батьків вдома і є мовчазним свідком новорічного дива.

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ)Мирослав Дочинець, письменник і журналіст, цьогорічний володар Національної премії України імені Тараса Шевченка

Новий рік та Різдво традиційно відзначаємо усією сім'єю у рідному Мукачеві. Родина у нас велика, тож на свята у нас завжди весело та людно. Святкуванню передує похід на Чернечу гору, де ми гуляємо біля яскравої монастирської ялинки, катаємося на санях, співаємо колядки. Окрім того, важливим елементом свята у нашій родині залишаються новорічні та різдвяні подарунки, які ми готуємо мало не цілий рік. Це завжди щось корисне та цікаве, можливо навіть зроблене своїми руками.

Серед найяскравіших новорічних спогадів – подарунок батька у далеких 60-тих роках. Це була кольорова (!) збірка оповідань Василя Стефаника «Кленові листки», яку він привіз з Києва. Слова великого українського поета пронизували мене до глибини душі, тож можливо саме ця книга посіяла в мені паростки моєї майбутньої діяльності.

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ)Олена Камінська, засновник, керівник, балетмейстер-постановник Студії сучасного танцю БЛІЦ

Новий рік традиційно зустрічаю в робочій обстановці: наш колектив роз'їжджається в якості святкової програми по розважальним закладам Ужгороду та області. Однак опівночі, коли маємо певну паузу між виступами, зазвичай ми з БЛІЦом збираємося у якійсь точці рідного міста та присвячуємо цю новорічну мить один одному.

Враховуючи, що мій чоловік – угорець, новорічно-різдвяні свята тривають у нас майже місяць. Для мене це час натхнення, непідробної дитячої радості та духовного воз'єднання з рідними людьми. Надзвичайно ціню святковий затишок, тож не можу обійти жоден новорічний ярмарок. Купую новорічні дрібнички, елементи святкового інтер'єру та презенти. До речі дарувати подарунки люблю більше аніж приймати, тож вибір новорічного сюрпризу для мене цілий ритуал.

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ)Вікторія Цибуленко, капітан жіночого гандбольного клубу «Карпати»

Новий рік та Різдво зустрічатиму в Ужгороді з матусею та донечкою. Традиційно накриваємо святковий стіл, обов'язковими елементами якого є салат Олів'є та мандаринки. Відзначенню свят передує ретельна підготовка – разом з дочкою Анастасією готуємо ялинкові прикраси, гірлянди та подарунки. Вважаю, що найкращий подарунок до свят – це хороший настрій, тож бажаю його усім читачам Закарпатського кореспонденту.

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ)Дмитро Серветник, голова Федерації з бодібілдингу та фітнесу в Закарпатській області

Вже декілька років поспіль святкував Новий рік у колі близьких мені людей та друзів за межами міста. Однак цей рік став особливим у моєму житті - я отримав найкращий подарунок – донечку Лілію. Тож і свята будемо підлаштовувати під її потреби – зустрічатимемо Новий рік вдома. А Різдво ми традиційно відзначаємо з батьками у селі Сторожниця. Мама з невістками готують святкову вечерю, а чоловіки допомагають їм не заважаючи (сміється, - ред.). Вечерю починаємо молитвою. Також за сімейною традицією на Різдво робимо загальний сімейний портрет – приємно констатувати, що родина з кожним роком збільшується.

Найбільше з новорічних подарунків мені запам'яталася вишиванка, яку мені власноруч вишила кохана дружина. На великі православні та державні свята вдягаю тільки її.

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ)Вікторія Свалявчик-Цанько, диригент симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії

Свято завжди асоціюється з комфортом та духовним піднесенням. Для мене - це моя родина і кожного року я відзначаю новорічно-різдвяні свята в родинному колі, а з появою дітей це дійство стало ще більш казковим та піднесеним. Тож зустріч і 2015 року для мене не буде винятком.

Найбільш пям'ятним подарунком у ці свята для мене був подарунок з рук мого дідуся Петра, який завжди підходив до цього дуже щиро та творчо. Щоразу на Різдво я з братом отримували подарунок з оберемку сіна, який символізував народження маленького Ісусика, а з ним і нових надій та очікувань. Тому, що б він не дарував у той момент, для мене це був найдорожчий подарунок у світі.

Наша сімейна новорічно-різдвяна традиція - це святкування в оселі батьків за сімейним столом та коляда біля каміна з бетлегемами та церковними хорами, які приходять в батьківський дім і прославляють народженого Спаса.

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ)Віктор Янцо, композитор і музикант, лідер рок-гурту «Rock-H»

Святкування вже багато років особливо не планую, тому що доля артиста така, що в святкові дні ми своєю роботою створюємо свято іншим людям. Якийсь один подарунок пригадати важко, найбільше пригадується піднесений святковий настрій. А найприємніше для мене не отримувати, а готувати святковий подарунок для своїх дітей. Новорічно-різдвяною традицією для нашого гурту є виступ на фестивалі вина в Мукачеві, який відбувається на старий новий рік. Це екстремальна традиція - грати та співати на відкритому повітрі в таку пору року, адже зими у нас бувають різні ...

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ)Оля Агєєва, співачка

Цей Новий рік я збираюся зустріти зі своїм кавер-гуртом Real Band. Вже котрий рік ми виступаємо в новорічну ніч. Якщо чесно, вже не пам’ятаю коли святкувала Новий рік як нормальні люди, тобто у колі друзів і сім’ї. Вже дуже давно Новий рік – це для мене робота. На перший погляд може здаватися це досить сумним, але я так не вважаю. Насправді, це дуже весело і навіть не відчувається, що ти працюєш десь.

А от Різдво – це для мене святе, це моє улюблене свято. Кожен рік я святкую це свято зі своєю сім’єю в Ужгороді у батьків або в Чопі у бабусі. У нас на столі завжди обов’язково 12 страв та колядки усією сім’єю. Найкращий подарунок - важке питання, якщо чесно пригадую тільки декілька дрібниць.

Думаю найяскравіший подарунок ще попереду.

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ)Вікторія Німець, модель, менеджер

Я завжди готуюсь до новорічних свят з батьками. Ми вибираємо та прикрашаємо ялинку, оселю, готуємо святкові страви, все робимо разом. Взагалі я дуже люблю новорічно-різдвяні свята, які розпочинаються з дня Святого Миколая, за яким слідує мій день народження і тривають, для нас, до дня народження мого тата, за два дні після Щедрого вечора. Тому, моя сім’я відзначає зимові свята на протязі двох місяців!

Кожен Новий рік я зустрічаю по-різному, але маю мрію цю казкову ніч все ж провести, сидячи біля каміну з кружкою гарячого глінтвейну в затишному будиночку в горах, де лунатиме різдвяна музика, а за вікном тихо і чарівно падатиме лапатий сніжок… Сподіваюсь, що ця мрія здійсниться!

Серед найяскравіших подарунків - мікрофон, отриманий від самого Діда Мороза! Насправді, я з дитинства любила співати і мріяла про мікрофон. І в новорічні свята мій старший брат, якому тоді було 13 років, переодягнувся в Діда Мороза і прийшов до мене з величезною червоною торбою, з якої я вибрала свій омріяний подарунок! Я тоді так випитувала в батьків чому цей Дід Мороз так схожий на мого брата і в нього такі ж очі і брови! А мікрофон зберігаю до сьогодні…

Відомі закарпатці про новорічно-різдвяні свята (РЕПОРТАЖ)Володимир Боїшко, фотограф

Новий рік та Різдво зустрічатиму у сімейному колі. Обов'язково навідаємося до родичів у рідну Іршавщину, звідки у мене найяскравіші враження про ці зимові свята. Вони завжди були довгоочікуваними, улюбленими, наповненими радості, тепла, якогось неймовірного чуда. Любимо колядувати і приймати колядників. Пам'ятаю як дідусь подарував мені на Різдво вертеп, котрий довгі роки слугував нам з братом та друзями реквізитом в колядах. З теплотою згадую як ми ходили по селу, веселили людей, сповіщали благу вість та отримували чесно зароблену винагороду. У місті звичайно трошки не та атмосфера, але свято ми створюємо собі самі; коли поруч дорогі тобі люди - настрій приходить сам собою.

Усі ми такі різні, однак нас об'єднує незмінна любов до рідного краю, вміння як працювати так і відпочивати. Тож у ці святкові дні Закарпатський кореспондент приєднується до усіх теплих слів і найкращих побажань, що звучать сьогодні звідусіль. Хай щедрим буде новий рік, хай збудуться наші мрії, хай мир і спокій запанує у рідній нашій Україні!


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (1)
Шпрот 20 грудня 2014 23:03
Не нравится 0 Нравится
Ребят, а что в закарпатье все такие домоседы ???? :) го на Лыжи в Альпы!
Цитировать          1
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: