Вхiд на сайт
Авторизацiя

Товста нація: навіщо українцям зайва вага?

Товста нація: навіщо українцям зайва вага?
Народна мудрість недарма каже: півсвіту скаче – півсвіту плаче. І поки в Сомалі голод забирає сотні життів, Північна Америка буквально об'їдається. На долю цього континенту припадає 6% населення землі, але натомість – цілих 34% зайвої біомаси. Для порівняння згадаємо Азію: там мешкає 61% всієї земної популяції, яка має лише 13% зайвої ваги.

Але що слід вважати зайвою вагою? Для того, щоб відповісти на це питання, слід вирахувати індекс маси тіла, тобто розділити вагу людини в кілограмах на квадрат зросту в метрах. Якщо така цифра перевищує 24,99, фахівці говорять про зайву вагу, а якщо 30 – то про початок ожиріння. На цю недугу страждає чималий відсоток людства. А загалом жителі Землі важать понад 287 мільйонів тон – такі цифри наводить Всесвітня організація охорони здоров'я.

Українців все більше й більше, хоча справа не в демографії


За даними ВОЗ, середній індекс тіла української жінки дорівнює 26,1, а чоловіка – 26,3. Сильна половина, як бачимо, знаходиться ще далі від ідеалу, аніж прекрасна стать. Але це компенсується процентним співвідношенням товстунів: серед жінок на ожиріння страждають 26%, тоді як серед чоловіків – 16%. Також серед населення України налічується 1,5 млн діабетиків, з котрих 200 тисяч – інсулінозалежні. Причина такої плачевної картини – у надмірному споживанні цукру, зокрема, й так званого прихованого цукру, що міститься у соусах, кетчупах, мюслі та в дитячому харчуванні.

Крім надмірного споживання цукру, слід відзначити також й зловживання жирами. А це в свою чергу пов'язано не тільки з культурою харчування, але й з економікою та політикою. Річ у тім, що за останні тридцять років виробництво рослинних олій та олійних культур суттєво зросло. Цей зріст спричинений торговельними домовленостями, які полегшили та здешевили експорт та імпорт олії, а також різними урядовими програмами. Наприклад, у таких країнах, як Малайзія та Індонезія, уряд субсидує вирощування продукції на експорт, і це сприяє зниженню вартості рослинної олії.

Інколи це рятує людям життя, а інколи призводить до того, що незабезпечені верстви отримують забагато "поганих" калорій, бо споживають низькоякісні калорійні харчі та напої, які не містять достатньо поживних речовин, але гарантовано ведуть до ожиріння. Фахівці ФАО (Food and Agriculture Organization of United Nations) включили Україну до трійки лідерів серед країн, де має місце харчова модель під назвою "потрійний тягар". Це означає, що люди в нашій країні і недоїдають, і переїдають, і отримують недостатньо вітамінів. Якщо помножити таку модель на малорухомий спосіб життя, ситуація вийде по-справжньому загрозливою.

Товста нація: навіщо українцям зайва вага?


І нам дійсно є, чим перейматися, адже кожен другий українець не займається спортом взагалі – про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного групою "Рейтинг" в грудні 2106 року. Лише 9% респондентів займаються спортом майже кожен день; 15% опитаних зазначили, що роблять це кілька разів на тиждень; 14% – кілька разів на місяць; 12% – кілька разів на рік, стверджують соціологи.

Замість спорту у багатьох наших співвітчизників – інша розвага – куріння та випивка. Але, щоправда, лише 2% опитаних заявили, що вживають алкогольні напої майже кожен день, тоді як решта учасників опитування виявилася більш поміркованою. Так, 12% респондентів п’ють кілька разів на тиждень, 36% – кілька разів на місяць, 34% – кілька разів на рік, а 16% взагалі не вживають алкогольних напоїв. Зате з палінням ситуація – гірша: 38% опитаних визнали, що курять, 62% – сказали, що ні.

Загалом же хронічно хворими назвала себе майже третина українців. Однак 62% з них заявили, що не відвідували лікарів протягом року; 38% опитаних визнали, що були у медиків. Згідно із дослідженням, 45% українців працездатного віку (а це чоловіки 18-65, а жінки 18-60 років) оцінюють своє здоров'я як хороше або дуже хороше, 43% – як задовільне, 12% – як погане або дуже погане.

При цьому, згідно іншого опитування того ж таки "Рейтингу", 83% респондентів зазначили, що їм не вистачає на проживання тих грошей, які вони заробляють. Цим, можливо, й пояснюються нечасті візити до лікарів, а також споживання висококалорійної та некорисної, але дешевої їжі.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: