Вхiд на сайт
Авторизацiя

Позбутися втоми за три дні в Закарпатті: релакс-тур на травневі свята

Позбутися втоми за три дні в Закарпатті: релакс-тур на травневі свята


Весна – час, коли хочеться покидати свої барлоги і відкривати нові горизонти. І нехай вас не зупиняє подальше похолодання: за обіцянками синоптиків, воно буде недовгим. Попереду на нас чекає зростаючий стовпчик термометра – саме час планувати релакс-канікули. Щоб полегшити вам це завдання, ми вирушили на Закарпаття та дізналися, як там можна позбутися втоми всього за три дні.

Оскільки будь-який маршрут по цьому регіону логічно починати з Ужгорода, місцеві радять відразу продумати дати візиту. Якщо ви хочете прогулятися по вуличках старого міста на травневі, варто бронювати номери в готелях вже зараз. Адже на цей період випадає цвітіння сакури, і тисячі туристів зі всієї країни, а також Угорщини, Словаччини та Словенії приїжджають, щоб ними помилуватися.

УЖГОРОД: МІНІ-СКУЛЬПТУРИ І РЕЙД ПО ПАБАХ


Перший пункт нашої подорожі – Ужгород, саме звідси найзручніше виїжджати до інших туристичних місць Закарпатської області. Свою назву він отримав зовсім не завдяки великій кількості вужів, а завдяки річці Уж (що в перекладі з угорської означає "Південь"), уздовж якої розкинулося місто. Прогулянка набережною – обов'язковий пункт ознайомчої програми, тим більше, що вздовж неї ви побачите безліч чарівних міні-скульптур. Наприклад, вам посміхнеться найкрихітніший в Європі бравий Швейк або мініатюра-Пампушка – копія статуї Свободи. Місцеві жителі радять, крім огляду д визначних місць (відвідайте Ужгородський замок або красивий Боздоський парк), влаштувати тур по пабах. Кожен поважаючий себе паб має власну пивоварню, де готують унікальне крафтове пиво. Таких тут – більше двадцяти, притому що населення міста складає всього 115 тисяч осіб. А ще місцеві дуже пишаються своєю кавою. "Так, у Львові кава хороша. Але варити її там не вміють", – жартує наш екскурсовод.

Позбутися втоми за три дні в Закарпатті: релакс-тур на травневі свята

Набережна в травні потопає в рожевому цвіті сакур

Позбутися втоми за три дні в Закарпатті: релакс-тур на травневі свята

Це маля-пампушка – маяк

Позбутися втоми за три дні в Закарпатті: релакс-тур на травневі свята

Карта цікавинок для незрячих

Позбутися втоми за три дні в Закарпатті: релакс-тур на травневі свята

Міні-пам'ятник в центрі


БОГРАЧ, МЕД И ЛІКАР

Закарпаття відоме своїми винами: тут чудово прижилися елітні австрійські саджанці винограду. Особливо місцеві винороби пишаються своїм білим вином. Але не одними винними дегустаціями славиться регіон. У селі Ботар Виноградівського району сходіть на дегустацію леквару (це повидло, яке найчастіше роблять зі слив) і варення з терну (90 грн). А в мукачівському "Медовому будинку" спробуйте мед із закарпатських рослин: поїдання смакоти тут відбувається під екскурс до світу смугастих трудівниць (70 грн). У ресторанах обов'язково замовте місцевий спеціалітет бограч (в ньому кілька видів м'яса і багато паприки) і різні види закарпатських ковбасок.

Позбутися втоми за три дні в Закарпатті: релакс-тур на травневі свята

Дегустація меду

МУКАЧЕВЕ: ТУР ПО ДИМАРЯХ

Одне з найстаріших міст України – Мукачеве – заслуговує на втечу від сірих буднів на весь вікенд. Обов'язково візьміть місцевого гіда (в середньому його послуги обійдуться в 300 грн): він зупинятиме вас чи не на кожному кроці і розповідатиме, що і коли видатного сталося на місці зупинки. Мене, наприклад, посміхнула історія годинника на Ратуші. Зараз вони працюють зі швейцарською точністю, і причина тому – судовий процес одного купця. Він одного разу запізнився на потяг і не встиг укласти вигідну угоду через те, що орієнтувався за непрацюючим на Ратуші годинником. Він подав на місто до суду і виграв його, і з тих пір підтримувати точність їх роботи – завдання міської важливості. А за квартал від Ратуші можна зустріти місцеву примхливу даму – сакуру, яка квітне за власним розкладом: коли в травні, а коли і в лютому.

Ще в місті є унікальна екскурсія по ... димарях! Проводять її стежками місцевої легенди – сажотруса Берталона Товта, якому встановили пам'ятник за життя в серці міста за те, що він більше 50 років присвятив цій праці. До слова, пам'ятник цей – щасливий: він приносить удачу всім, хто потре гудзик. І самого Берталона теж можна зустріти на вулицях міста: він все ще чистить димарі.

Неподалік від Мукачевого є селище Чинадієво, куди варто з'їздити на вечірню екскурсію по замку Сент-Міклош. Тут вас проведуть в буквальному сенсі крізь стіни. Справа в тому, що, коли замок будували, в його стінах зробили секретні ходи, і зараз по них можна пройтися. Вартість індивідуальної екскурсії – 200 грн, групової – 30 грн.

Позбутися втоми за три дні в Закарпатті: релакс-тур на травневі свята

Ратуша. Годинник тут – точний до секунди

Позбутися втоми за три дні в Закарпатті: релакс-тур на травневі свята

Навпроти Ратуші. Гусак-фотограф

ВОЄВОДИНО: ОДРУЖЕННЯ В ПАРКУ ШЕНБОРНА
Нашим наступним пунктом подорожі стало село Тур'я Пасіка, на якому розташований курорт Воєводине. Тут є і лижний схил (особливо хороший для початківців лижників), і спа-центри, і ресторани. Але раджу там не засиджуватися і вирушити до парку Шенборна – старовинний заповідник австро-угорських часів, копію парку, що оточує знаменитий замок Шенборна (зараз в ньому знаходиться санаторій). Великим попитом це місце користується серед закоханих, а на острівці в центрі парку вас навіть можуть одружити! Тільки це не Вегас, де весілля проходять цілодобово: чергу тут потрібно зайняти за кілька місяців.

Позбутися втоми за три дні в Закарпатті: релакс-тур на травневі свята

Тут можна одружитися

КОСИНО: ЛІКУЄМО ДЕПРЕСІЮ "ІГРИСТИМ"
Вирушаємо до села Косине Берегівського району на курорт "Термальні води" Косино". У цій місцевості з глибини в 1190 м б'є гейзер, і вода потрапляє до басейнів з температурою 40-45 градусів. До речі, вони тут зроблені з вигадкою. Так, в одному встановлена велика чашка кави, і в повітрі витає кавовий аромат. А зануритися в тонкий запах ігристого вина можна в зоні, де встановлена величезна пляшка пінливого "шампанського". Крім цього, є величезний "злив": велика воронка, де можна пропливти на хвилі.

Косинські термальні води допоможуть в лікуванні хвороб опорно-рухового апарату, серцево-судинної та нервової систем. Перевірено на собі: за 40 хвилин перебування в басейні у мене зникла втома, яка з'явилася після переїздів, і поліпшився настрій. Як розповіла медсестра, багатьом ці води допомагають позбутися депресії. Три години лікувальної насолоди обійдуться в 150 грн. Але воно дозволено не кожному: протипоказання – будь-які хвороби в стадії загострення.

Позбутися втоми за три дні в Закарпатті: релакс-тур на травневі свята

Термальне "шампанське"

ЛУМШОРИ: ВОГОНЬ І ВОДА

Село Лумшори розташоване біля джерела води, яка дуже корисна в підігрітому стані. Нею наповнюють чан, під ним розпалюють вогонь, і ось до цієї "каструльки" і треба зануритися. Температура води – 40 ° С, а перебувати в ній рекомендують не більше 40 хвилин. Після можна зануритися до крижаної гірської річки. Обійдеться весь цей екстрим в 450 грн з усіх бажаючих поваритися в загальному казані.

Позбутися втоми за три дні в Закарпатті: релакс-тур на травневі свята

"Варимося" у великому казанку

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (2)
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: