Вхiд на сайт
Авторизацiя

Чому в Україні немає нових електричок

Чому в Україні немає нових електричок


Згідно із законом про залізничний транспорт, купувати і ремонтувати потяги в Україні повинна "Укрзалізниця" спільно з містами. Але місцевими бюджетами за 26 років гроші не виділялися жодного разу, а коштів залізничників не вистачає, стверджує начальник департаменту приміських пасажирських перевезень "Укрзалізниці" Володимир Скобленко.

За останні 16 років парк зменшився на 52 вагона і 44 дизель-поїзда. Через це склади електричок скоротилися з 10 вагонів на маршрут до восьми-шести, а по деяких маршрутах їздять електрички з чотирьох вагонів.

"Темпи старіння парку електро- і дизель-поїздів значно випереджають темпи його оновлення. Починаючи з 2009 року, не куплено жодного електропоїзда для приміського сполучення", - говорить Володимир Скобленко.

За офіційними даними, середній вік електропоїздів досяг 33,5 років, а кількість пасажирів-пільговиків - 80%. В "Укрзалізниці" зазначають, що електропоїзди в 2017 продовжать курсувати за своїми напрямками: "Скасування маршрутів в 2017 не планується, але бувають випадки скасування приміських поїздів на кілька днів через ремонтні роботи". Після вичерпання терміну роботи поїзд відправляють на капітальний ремонт. У 2017 році в залізничники планують провести капремонт 10 складів електропоїздів приміського сполучення.

Причини старіння парку електропоїздів - велика кількість пільговиків і недофінансування державою галузі. За словами колишнього заступника міністра інфраструктури Олександра Кави, у всіх країнах електрички збиткові, але в них вкладає держава. В Україні робота електричок забезпечується тільки бюджетом "Укрзалізниці".

Знос поїздів "Укрзалізниці" - системна проблема і відноситься не тільки до приміських перевезень, а й регіональних і вантажних. За словами директора Центру транспортних стратегій Сергія Вовка, в Україні необхідно прийняти новий закон про залізничний транспорт з механізмом компенсацій проїзду, а також монетизувати пільги. Також новий закон дасть шанс приватним компаніям, які будуть інвестувати гроші в пасажирські перевезення.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: