Вхiд на сайт
Авторизацiя

Газ із субсидіями подорожчає: незабаром набудуть чинності нові нормативи

Газ із субсидіями подорожчає: незабаром набудуть чинності нові нормативи


Норматив споживання газу в Україні всього за кілька років скоротили з 11 до 5,5 кубометрів на один квадратний метр.
Новий норматив – 5 кубометрів газу на квадратний метр – набуде чинності вже в травні цього року.


Таке рішення кілька тижнів тому прийняв Кабінет міністрів України. Зараз субсидія покриває 330 кубів на опалення квартири площею 60 квадратних метрів, вже в наступному опалювальному сезоні "комунальну знижку" будуть нараховувати тільки на 300 кубів. Якщо при цьому продовжити спалювати 330 кубів, доведеться 30 кубів оплачувати без субсидії. За чинним тарифом – це ще 204 гривні.

До речі, в квартирі такою ж площею з центральним опаленням субсидія буде покривати замість 3,28 всього 2,5 Гкал тепла. Якщо не скоротити споживання, за 0,7 Гкал доведеться платити без субсидії. У Києві такий обсяг тепла обійдеться в 1411 гривень.

Перегляд нормативів дозволить державі заощадити на субсидіях, впевнений Валентин Землянський. За підрахунками Мінсоцполітики, у наступному опалювальному сезоні субсидії оформлять 9 з 15 мільйонів українських сімей. На "комунальну знижку" в бюджеті країни на цей рік передбачено 51 мільярд гривень. "Це призведе до зменшення субсидій. Соціальні норми скорочені, а субсидія покриває тільки соціальні норми. Крім того, це призведе до зростання оплати. Щось покриє субсидія, а решту люди мають платити самі", – сказав "Сегодня" Валентин Землянський.

Юрій Корольчук пояснює: нормативи показують, скільки в середньому українці витрачають ресурсів на обігрів квадратного метра житла. Уряду, впевнений експерт, перед тим, як скорочувати норматив, потрібно було показати розрахунки: на скільки і чому скоротилося споживання.

"Певна логіка в такому рішенні є. Норма – приблизний розрахунок того, скільки одна людина може витрачати води, електроенергії, газу, тепла. Цей норматив формується на основі розрахунків, які подають постачальники тепла, ці підрахунки підтверджує національний регулятор. Але уряд повинен був пояснити, чому скорочують норми, показати розрахунки", – каже експерт.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: