Вхiд на сайт
Авторизацiя

На Закарпатті спостерігається унікальне природне явище - масово зацвітає рідкісна рослина (ФОТО)

Відомий закарпатський музей - скасен, «Старе село» в Колочаві, щороку потопає в фіолетових квітах. Кожної весни тут спостерігається унікальне природне явище - масово зацвітає рідкісна рослина – Шафран Гейфелів. Зазвичай перші квіти з’являються з 20 березня і масово цвітуть десь до 25 квітня.
На Закарпатті  спостерігається унікальне природне явище - масово зацвітає рідкісна рослина (ФОТО)

Шафран (Крокус) Гейфеля (Crocus heuffelianus Herb) — зникаюча декоративна ранньовесняна рослина. У народі їх називають брандушками, маслянками або серенками.
Зазвичай, на території музею «Старе село», у березні з’являються великі квітки фіолетового Шафрану Гейфелевого, з темними плямами на кінці пелюсток. Жовтогарячі пиляки і приймочки надзвичайно прикрашають квітку, яка розкривається тільки на сонці. Стебло дуже вкорочене, тому здається, що листки і квітки виходять безпосередньо з бульбоцибулини. Комах рослина приваблює не тільки солодким нектаром і яскравим забарвленням, а й ніжним ароматом. Квітки легко самозапилюються, це гарантує утворення плодів і під час несприятливих для появи комах погодних умов навесні.
Росте в лісах, на степових схилах і гірських луках Карпат.
Бульбоцибулина Шафрану щорічно відновлюється – вона виростає на верхівці старої.
Шафран Гейфеля називають квіткою Місяця. Річ у тім, що період вегетації рослини залежить від фаз нічного небесного світила. Чим більше місячних днів, тим швидше розвивається рослина.
Наукова назва «Крокус» пов'язана з древньою грецькою міфологією. Греки вважали рослину символом щастя, квіткою Аврори - міфічної богині ранкової зорі.
Крім того, Крокус – своєрідний індикатор родючості ґрунту.
Особливо тяжко доводиться Шафрану неподалік від міст. Старанні збирачі не просто зривають квіти, а виривають рослини разом з бульбоцибулиною, щоб довше не в'янули.
Шафран Гейфелів перебуває на межі зникнення. Його занесено до Червоної книги України. У Колочаві квітка знаходиться під пильним наглядом і бережно охороняється.
На Закарпатті  спостерігається унікальне природне явище - масово зацвітає рідкісна рослина (ФОТО)
На Закарпатті  спостерігається унікальне природне явище - масово зацвітає рідкісна рослина (ФОТО)

Фото Юра Радівілов



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (1)
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: