Вхiд на сайт
Авторизацiя

Сьогодні Прощена неділя: як правильно просити вибачення та що готувати у цей день

Сьогодні Прощена неділя: як правильно просити вибачення та що готувати у цей деньЦього року Прощена неділя відзначається 26 лютого. За традицією, цей день є останнім перед початком найтривалішого пісного періоду, який називають Великим постом.

Більше 40 днів віруючим людям треба дотримуватися суворих обмежень у їжі та способі життя, згадуючи про земний подвиг Ісуса Христа. Священики нагадують, що головне завдання посту аж ніяк не в тому, щоб перестати їсти м'ясо. Треба очистити за цей період свою душу і тіло, що дуже важливо для кожного з нас.

Весь останній тиждень, що передує Великому посту, присвячений підготовці тіла і душі до непростих випробувань. Останній день Масляного тижня - Прощена неділя - має велике значення для правильного початку посту, тому не варто нехтувати цими віковими традиціями.

Просити прощення, а також прощати і відпускати від себе образи - вкрай важливі вміння, які дозволять легше пережити будь-які труднощі, пов'язані з початком Великого посту.

Тому в Прощену неділю наші прародительки намагалися вибачитися перед усіма своїми близькими і друзями та самим у відповідь знайти сили для прощення. На думку психологів, невирішені конфлікти в родині й відносинах руйнують душевну гармонію, відновити яку настільки непросто.

Дуже важливо розуміти, що в момент, коли людина щиро просить пробачення, не варто починати її засуджувати. Вона визнає, що стала винуватцем неприємностей і, що дуже важливо, кається в цьому. Багатьом з нас складно попросити вибачення і зробити перший крок назустріч, тому треба цінувати силу людини, яка на це наважилася.

А традиційна відповідь «Бог простить» означає, що всі роблять помилки, тому не варто засуджувати один одного, приміряючи на себе роль Бога. Ми, люди, грішні й не нам вирішувати, хто вартий вибачення, а хто ні. В цьому і полягає суть християнського прощення.

Чому прийнято у цей день просити пробачення, а головне, простити усіх самому, журналісту "ВЗ” розповів настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці села Княжий Міст Мостиського району отець Іван Дмитрів.

— Прощена неділя – це шанс очистити душу від гріхів, – каже отець Іван. – Наші предки вірили, що саме на Прощену неділю відбудеться страшний суд. Прощена неділя – це останній день перед постом, а піст – це не лише дієта, а й духовне вдосконалення й очищення. А як можна очиститися, маючи за душею непрощені гріхи й образи? Для багатьох вірян Прощена неділя – це ще один привід звернути увагу на своїх рідних. Бо саме найрідніших ми найчастіше й ображаємо. Нехай ненароком, не особливо виражено, скажімо, неуважністю до них. Не один з нас думає, “от варто було би перепросити сусіда чи, скажімо, товариша на роботі”. Але більшість знаходить тисячу причин, щоб цього не зробити. Комусь, можливо, й справді для цього бракує часу. Прощена неділя – як можливість зупинитися, оглянутися назад, у ті дні, що давно минули, відчути цінність стосунків з дорогими тобі людьми. Більшість з нас з особистого досвіду знають, що пробачити набагато легше, ніж самому просити пробачення. Бо образити людину – дуже легко. Легко і самому образитися на когось за якийсь необдуманий вчинок. А чи легко пробачити? Тяжко. Іноді не хочеться. Але пробачити треба. І не просто сказати: “Я тобі прощаю”, а в душі й далі тримати образу на людину, слід відпустити образу. Бо це дуже великий гріх: сказати і не відпустити.

Можливо, ви когось образили словом чи ділом. А може, своїм мовчанням? Всі ми можемо помилятися, всі вміємо ображати. Не кожен може, дивлячись у вічі іншій людині, попросити пробачення. Але ви спробуйте. Особливо, якщо хочете покаятися щиро, від душі, і так, щоб вам повірили і пробачили.

Що готувати

На Прощену неділю треба приготувати щось не пісне, щоб перед Великим постом порадувати, так би мовити, свій організм. Традиційні страви – вареники або пироги з сиром і сметаною, сирники. Але пишні застілля влаштовувати не можна, бо цей день треба присвятити каяттю й аналізу своїх гріхів.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: