Вхiд на сайт
Авторизацiя

Зарплати і курс долара на 2017 рік: експерт дав прогноз

За два роки зарплати українців мають зрости, але долар може підскочити до 35 грн. Такі прогнози життя країни на 2017-2018 роки зробили в Мінекономрозвитку і торгівлі (МЕРТ).

Зарплати і курс долара на 2017 рік: експерт дав прогноз


За розрахунками влади, матимемо стабільне підвищення реального ВВП, зарплати в доларовому еквіваленті підвищаться з 215 доларів майже до 250 доларів, а зростання цін може відстати від зростання доходів на 12%. Експерти називають плани влади занадто оптимістичними в частині зростання ВВП і зарплат, однак згодні, що в середньому багато макропоказників досяжні, але за умови деескалації бойових дій. В іншому випадку економіка недобере у ВВП, доходах бюджету, зарплатах і “перебере” у зростанні інфляції та безробіття, девальвації гривні.

Економіст Іван Нікітченко вважає, що базовим сценарієм може стати усереднений прогноз МЕРТ з включенням за деякими напрямками максимальних позицій. “За два роки зростання реального ВВП складе 2-3%, інфляція буде коливатися в межах 9-12%. Це непоганий сценарій, демонструє подальше одужання економіки.

Прогноз інфляції в 9% на 2017 рік можна вважати оптимістичним, адже в наших умовах індекс споживчих цін менше 10% говорить про те, що рівень доходів населення поступово стане адаптуватися до поточного курсу валют, зростання компослуг і т. д. Все це призведе до реального зростання середніх зарплат населення з 5200 торік до 7000 грн цього року і 8000 грн – наступного. Старт підвищення заробітків дано, позаяк мінзарплата становить 3200 грн. Тобто роботодавці змушені будуть виводити доходи з тіні, створювати легальні робочі місця. Все це дозволить за два роки знизити безробіття до 8-9% з 9,9% у 2016 році”, — уточнює Нікітченко.

За словами Нікітченка, середній сценарій реальний тому, що в 2017-2018 роках не очікується різких коливань курсу валют. “У Мінекономіки обіцяють, що середньорічний курс долара буде 28-29 грн в цьому році і 30-32 грн в наступному, — прогнозує Нікітченко. — Це можливо, оскільки Нацбанк тепер дотримується політики повільної девальвації гривні, що відповідає поточному стану економіки.

Як правило, гривня дешевшає в січні-лютому і жовтні-грудні, коли на неї найбільше тиснуть інфляція, необхідність закупівлі газу і вугілля, підвищення соцстандартів, зростання “комуналки”. Щоб падіння гривні не було різким, НБУ використовує резерви, щоб за 2-3 місяці стабілізувати гривневі коливання”, — зазначає Нікітченко.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: